ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωατλαντικός σημαιοφόρος στα Βαλκάνια η κυβέρνηση

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου
Στο Κόσοβο βρέθηκε χτες, συνεχίζοντας την ευρωατλαντικής κοπής τουρνέ του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.

Στις επαφές του με τους Κοσοβόρους αξιωματούχους, ανάμεσά τους και με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Β. Οσμάνι, συζήτησε την «ενεργειακή διασυνδεσιμότητα», με άξονα την απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο και την προώθηση του αμερικανικού LNG, στην οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση, τη «σταθερότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως βαφτίζονται τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, τις εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και την «ευρωπαϊκή πορεία» των Δυτικών Βαλκανίων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δένδιας είχε συνάντηση και με τους επικεφαλής γραφείων και αποστολών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών στην Πρίστινα, καθώς και με τους πρέσβεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας, με επίκεντρο την «περιφερειακή γεωπολιτική κατάσταση».

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο και στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή θα παρευρεθούν επίσης ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με τα σχέδια διάλυσης της χώρας πάνω στο τραπέζι. Ακόμα, οι ηγέτες Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου, Κοσόβου, Σερβίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας, καθώς και και η Τουρκία, που θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχούς στοίχισης με τα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, το ΥΠΕΞ με την ευκαιρία της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας Ωκεανών ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ θα συνδιοργανώσουν το 2024 την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Η Διάσκεψη διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014, ως πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν προεδρικού απεσταλμένου για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Η διοργάνωση της Διάσκεψης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Δένδια με τον Κέρι στην Ουάσιγκτον στις 17 Μάη.

Επισήμως η Διάσκεψη αναμένεται να εξετάσει τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της μόλυνσης των θαλασσών. Θα εκπροσωπηθούν ενδιαφερόμενα κράτη αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με σκοπό την «ανάληψη δεσμεύσεων για την προστασία των θαλασσών».

«Η προστασία και η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν χωριστό κεφάλαιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (κεφάλαιο 12), ο σεβασμός της οποίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της χώρας μας», αναφέρεται από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε ό,τι αφορά θαλάσσιες ζώνες και διαύλους «ξεχειλώνει», πιάνοντας όλες τις πτυχές και δίνοντας παντού ρόλο και λόγο στους Αμερικανούς.

ΛΑΡΙΣΑ
Να δυναμώσει ο αγώνας για να μη γίνει η περιοχή ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

Με στόχο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, για να μη γίνει η περιοχή ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, συγκροτήθηκε, την Τρίτη, Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στη Λάρισα.

Το «παρών» στη σύσκεψη, που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, έδωσαν δεκάδες συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, άλλους μαζικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, από τα Σωματεία Οικοδόμων, Μηχανοξυλουργών - Επιπλοποιών και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου, Εμποροϋπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού, Φαρμάκου, Μετάλλου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου, το Παράρτημα του ΠΜΣ, τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών, την ΕΛΜΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Ενωση Γονέων.

Εισηγητικά, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Δήμητρα Παπαστεργίου, αφού ανέφερε πως «η Συμφωνία αυτή μετατρέπει όλη τη χώρα και την περιοχή της Θεσσαλίας σε ένα ορμητήριο πολεμικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και σε πιθανό στόχο αντιποίνων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που κλιμακώνεται ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία», σημείωσε ότι «στόχος της σύσκεψης είναι να διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα ένα πλατύ άνοιγμα για την ενημέρωση λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, για να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στη Συμφωνία αυτή, στην εμπλοκή της χώρας, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στην περιοχή και τη χώρα, για να σταματήσει η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές. Απαιτούμε να σταματήσει η παραχώρηση στρατοπέδων, υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στο λιμάνι και στο στρατόπεδο "Γεωργούλα" στον Βόλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων ανέδειξαν την ανάγκη να συζητηθούν πλατιά στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, οι κίνδυνοι που προκαλούνται για τον λαό από τη μετατροπή της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να υπάρχει απεύθυνση και σε άλλα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων και φορέων προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή στην Επιτροπή Αγώνα. Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει κείμενο με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν και στηρίζουν την Επιτροπή Αγώνα.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Νέα επίθεση εποίκων σε περιουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου

Σε βεβήλωση στο παρεκκλήσι της Πεντηκοστής, ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που βρίσκεται στο όρος Σιών της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στον «Ελληνικό Κήπο», προχώρησαν τη Δευτέρα 6 Ιούνη ομάδες Εβραίων εποίκων πετώντας στον χώρο σκουπίδια. Οι εισβολείς απείλησαν επίσης τον φύλακα, ενώ έσκαψαν και βεβήλωσαν παρακείμενους τάφους, αποθρασυμένοι από τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα με τις νέες επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων.

Την «πιο έντονη ανησυχία» του εκφράζει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση σχετικά με την εισβολή. «Αναμένουμε την ανάληψη κατάλληλων ενεργειών από πλευράς των ισραηλινών αρμόδιων αρχών για τη διερεύνηση του συμβάντος, την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη και την αποτροπή αντίστοιχων έκνομων ενεργειών στο μέλλον», προσθέτει.

Να σημειωθεί πως οι βαρβαρότητες των Εβραίων φανατικών στο παρεκκλήσι της Πεντηκοστής ακολούθησαν την κατάληψη, τον Μάρτη, από μέλη της εβραϊκής οργάνωσης «Ατερέτ Κοχανίμ» (Ateret Cohanim) του ξενοδοχείου «Little Petra» που βρίσκεται κοντά στην Πύλη Γιάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι περιοδείες

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ. ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της «Intracom Defense» και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

-- Στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Ντάβαρη. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ.

Αύριο, Παρασκευή 10 Ιούνη

-- Στις 11 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας θα επισκεφτεί τις αποθήκες του Ομίλου ΟΤΕ στον Αυλώνα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Βιβλιοπαρουσίαση

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Δημοσίου της Τομεακής Οργάνωσης Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου», στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ - Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Θησείο»). Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ.

Για το περιβάλλον και την Πολιτική Προστασία

-- Την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πραγματικοί και κάλπικοι φίλοι της προστασίας του περιβάλλοντος. Το παράδειγμα του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου», στο αίθριο του Μεταξουργείου με ομιλήτρια την Εύη Γεωργιάδου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μεταξουργείου).

-- Την Παρασκευή 17 Ιούνη στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Θρακομακεδόνων του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στην πλατεία (θεατράκι) με θέμα: «Ενας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας - Διεκδικούμε μέτρα προστασίας του δάσους, της ζωής και της περιουσίας του λαού». Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, μέλος της ΚΕΟΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή

Εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής» θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ.

Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΓΠ της ΕΠ Πελοποννήσου.

Προσφορά για το Μνημείο στην Ανάφη

Ο Στέφανος Πλάκας προσφέρει 500 ευρώ, ως τρίτη δόση, για το Μνημείο που τοποθέτησε η ΚΕ του ΚΚΕ στην Ανάφη.

Προσφορά

Για την αναστήλωση του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ και των ναυτεργατών της Κεφαλονιάς, προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ, ως 2η δόση.

Σ. Ι. Θ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόγραμμα πολιτικής δραστηριότητας

Πολιτικό άνοιγμα με σύνθημα «Με το ΚΚΕ! Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!», πραγματοποιεί η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Γι' αυτές τις μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Εβρου με επικεφαλής τον Νίκο Κουκουράβα, μέλος της ΤΕ, με τον δασάρχη Αλεξανδρούπολης.

-- Περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Εβρου με επικεφαλής την Νίκη Δραμανίδου, μέλος της ΤΕ, σε δομές του δήμου.

Αύριο, Παρασκευή

-- Κλιμάκιο της ΤΕ Εβρου με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ζαλουφλή θα συναντηθεί με τον δασάρχη Διδυμότειχου και θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ