ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σε απεργιακούς ρυθμούς για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις

Αγωνιστική - διεκδικητική απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας

Θέσεις μάχης λαμβάνουν μια σειρά από συνδικάτα, οργανώνοντας τη μάχη της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, τη μόνη απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργατικών οικογενειών. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες απεργιακών κινητοποιήσεων, με τις διεκδικήσεις να εστιάζουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εργατικού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς.

Απόφαση για απεργία την Πέμπτη 23 Ιούνη έχει πάρει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Επίσης, το Σάββατο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας του κλάδου, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τις ΣΣΕ. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι από το 2010 δουλεύουν χωρίς κλαδική ΣΣΕ. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο. Και ενώ οι εργατικές οικογένειες δεινοπαθούν, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκων άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019. Οι ίδιες οι εργοδότες αναφέρουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Επόμενη απεργιακή μάχη είναι αυτή που οργανώνουν στις 30 Ιούνη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στον εμπαιγμό των βιομηχάνων, που σε δύο συναντήσεις δεν έδωσαν καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων, επικαλούμενοι τους «δύσκολους καιρούς» σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η μόνη αλήθεια - τονίζει η Ομοσπονδία - «είναι ότι οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν». Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, για τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στην Εστίαση, το κλαδικό Συνδικάτο θα στηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, επιχειρησιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές σε επιχειρήσεις.

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι «παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες (...) οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας (...). Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα».

Επίσης, απεργία στις 15 Ιούνη έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ακρίβεια

Σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται η μεγάλη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις Εργατικές Κατοικίες στην Ταραμπούρα, ενάντια στην ακρίβεια και στις αυξήσεις στην Ενέργεια. Με σκοπό να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην καταλήστευση του εισοδήματός τους, το ΕΚ Πάτρας έχει απευθυνθεί σε σωματεία εργαζομένων σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή («Praktiker», «Σκλαβενίτης») κ.ά. Μαζικό κάλεσμα έχει γίνει επίσης σε πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία αλλά και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όπως των Δημοτικών 22ου, 24ου, 29ου, 47ου και 54ου, αφού το θέμα που θα συζητηθεί αφορά κάθε πτυχή της ζωής της λαϊκής οικογένειας.

Ηδη αρκετοί φορείς έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμμετοχή τους, με το ΕΚΠ στην ανακοίνωση - κάλεσμά του να τονίζει ότι «η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να το δεχθούμε αδιαμαρτύρητα» και να ρίχνει το σύνθημα οργάνωσης του αγώνα «Ολοι για έναν και ένας για όλους».

Συνελεύσεις σωματείων

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Colgate - Palmolive». Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει μία συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, μετά από κάλεσμα της εργοστασιακής επιτροπής της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιοσαπουνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στη συνέλευση συζήτησαν γύρω από το αίτημα υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, την ανάκτηση των κατακτήσεων που καταπατήθηκαν από την εργοδοσία την προηγούμενη δεκαετία, το πρόβλημα της εντατικοποίησης και του αυταρχισμού από την πλευρά της εργοδοσίας. Στη συνέχεια η εργοστασιακή επιτροπή μαζί με μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου πραγματοποίησε συνάντηση με την εργοδοσία, στην οποία παρουσίασε την απόφαση των εργαζομένων. Στην αυριανή συνέλευση οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάσεις εργασίας σε ΟΑΣΘ και εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ

Με στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη, από τις 8 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, την επιστροφή των νομοθετημένων επιδομάτων που περικόπηκαν και τη μη επιστροφή αναδρομικά μέρους των μισθών τους.

Παράλληλα παλεύουν για βελτίωση της συγκοινωνίας, επισκευή των οχημάτων, αγορά νέων λεωφορείων, πρόσληψη οδηγών και καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας.

Νέα στάση εργασίας, σήμερα Πέμπτη, από τις 12 μ. έως τις 3.30 μ.μ., και συγκέντρωση στο σκάμμα της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρη), από όπου θα ξεκινήσει πορεία προς τα γραφεία του «ΑΚΤΩΡΑ», προγραμματίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και πληρωμή των δεδουλευμένων τους χωρίς καθυστερήσεις.

Τη στάση εργασίας προκήρυξαν το επιχειρησιακό σωματείο του Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

Ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα στις 17 Ιούνη

Για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή 17 Ιούνη, μέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων, ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία των οποίων κοινοποίησαν νέο εξώδικο στην κυβέρνηση, απαιτώντας άμεση συνάντηση και διάλογο με βάση τις προτάσεις τους και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν η ζήτηση και η τιμή του νικελίου.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΛΑΡΚΟ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το δικαίωμα να υπερασπιστούν «μέχρι τέλους το να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να εργαζόμαστε σε αυτή, να μας καταβάλει η κυβέρνηση και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστά από τον δεδουλευμένο μόχθο μας».

Τονίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση, «μετά από 29 μήνες πλήρους απαξίωσης της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου σε όλη την ΕΕ, έρχεται να ολοκληρώσει το εγκληματικό της σχέδιο σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί σε ιστορικό ρεκόρ». Σημειώνουν ότι μέσα από την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης «υφάρπαξε τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι στους εργαζόμενους και τις βάφτισε "κονδύλι στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ"».

Συνεχίζουν σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις και αναφέρουν: «Η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση δείχνει ότι ξεπέρασε τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχε στη μοιρασιά της "πίτας" με τους υποψήφιους επενδυτές και να βιάζεται. Σήμερα, με κυνισμό, πονηριές και πολιτική αλητεία, εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην εργασία. Με ανυπόγραφα τελεσίγραφα και με πλάγιους τρόπους, μας λέει ότι αν δεν παραιτηθούμε θα θυμώσει και δεν θα μας δώσει τις αποζημιώσεις μας, ποσό που είναι μικρότερο από τις περικοπές των 2 ετών».

Υπογραμμίζουν επίσης ότι σε κοινή συνεδρίαση τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων καταδίκασαν και απέρριψαν ομόφωνα «τόσο την τακτική της κυβέρνησης όσο και τη λογική της παραίτησης απέναντι στους εκβιασμούς. Αποφασίσαμε άμεσα με τη μορφή εξωδίκου και ως προμήνυμα μήνυσης κατά παντός υπευθύνου να κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς, στον πρωθυπουργό και τα κόμματα της Βουλής τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας άμεση συνάντηση μαζί τους. Αποφασίσαμε ομόφωνα να ενημερώσουμε αναλυτικά τους εργαζόμενους και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καθοριστεί η συνέχιση του αγώνα».

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα, Πέμπτη 9/6, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση θα υπάρξει συνάντηση των Σωματείων με την ειδική διαχείριση και ενημέρωση από αυτή, ενώ ενημερώνουν ότι «εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση που θα λάβουν οι υπουργοί, την Τρίτη και την Τετάρτη 14 και 15 Ιούνη, αντίστοιχα, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ και την Παρασκευή 17/6 με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα κατέβουμε στην Αθήνα».

Και προσθέτουν: «Είκοσι εννιά μήνες αντέξαμε. Μάταια καρτερούν κυβέρνηση και επενδυτές ότι θα κουραστούμε. Δύο επιλογές έχουν. Η μία είναι να επιστρέψουν πίσω τα νιάτα, τους νεκρούς μας, την υγειά μας, τον ιδρώτα και το άγχος που κράτησαν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η άλλη επιλογή είναι να αφήσει τον κυνισμό, να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσει ουσιαστικά επί των προτάσεων των εργαζομένων με κριτήριο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Ας διαλέξει το πιο "ρεαλιστικό". Εμείς οι "μη ρεαλιστές" της προτείνουμε το δεύτερο. Αυτή όμως έχει το "μαχαίρι και το πεπόνι". Σε κάθε περίπτωση εμείς από τη ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε. Εκεί γεννηθήκαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, το χώμα ατσάλι. Είτε η κυβέρνηση αυτή είτε η επόμενη είτε οι επενδυτές θα μας καταβάλουν αυτά που μας χρωστούν. Αλλη επιλογή δεν έχουν».

Κλείνοντας τονίζουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και αναφέρουν ότι «η συνοχή γύρω από τις ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, η αποφασιστικότητα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα τελευταία βήματα προς τη νίκη. Το μήνυμα της ενότητας, της αποφασιστικότητας, της αγωνιστικότητας και της συσπείρωσης άμεσα θα ακουστεί από το σύνολο των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ