Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σε απεργιακούς ρυθμούς για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις

Αγωνιστική - διεκδικητική απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας

Θέσεις μάχης λαμβάνουν μια σειρά από συνδικάτα, οργανώνοντας τη μάχη της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, τη μόνη απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργατικών οικογενειών. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες απεργιακών κινητοποιήσεων, με τις διεκδικήσεις να εστιάζουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εργατικού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς.

Απόφαση για απεργία την Πέμπτη 23 Ιούνη έχει πάρει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Επίσης, το Σάββατο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας του κλάδου, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τις ΣΣΕ. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι από το 2010 δουλεύουν χωρίς κλαδική ΣΣΕ. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο. Και ενώ οι εργατικές οικογένειες δεινοπαθούν, η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκων άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019. Οι ίδιες οι εργοδότες αναφέρουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Επόμενη απεργιακή μάχη είναι αυτή που οργανώνουν στις 30 Ιούνη η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, διεκδικώντας ΣΣΕ και απαντώντας στον εμπαιγμό των βιομηχάνων, που σε δύο συναντήσεις δεν έδωσαν καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων, επικαλούμενοι τους «δύσκολους καιρούς» σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η μόνη αλήθεια - τονίζει η Ομοσπονδία - «είναι ότι οι βιομήχανοι από χρόνο σε χρόνο αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν». Μπροστά στην απεργία η Ομοσπονδία και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε μια σειρά παρεμβάσεις για την προετοιμασία της, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, για τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στην Εστίαση, το κλαδικό Συνδικάτο θα στηρίξει απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, επιχειρησιακά σωματεία, σωματειακές επιτροπές σε επιχειρήσεις.

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι «παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες (...) οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας (...). Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα».

Επίσης, απεργία στις 15 Ιούνη έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ