ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Είμαστε η χώρα που αύξησε την περιφερειακή της δύναμη»

Η Τουρκία μετατράπηκε σε έναν «παγκόσμιο πρωταγωνιστή», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική που διοργάνωσε το συνεδριακό κέντρο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στο Πανεπιστήμιο Μπίνγκιολ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 60% των κρίσεων, συγκρούσεων στον κόσμο σημειώνονται στη δική μας γεωγραφική περιοχή. Παρ' όλες τις δυσκολίες αυτές, μάλιστα μαζί με αυτά που μας διδάσκουν αυτές τις δυσκολίες, η Τουρκία έγινε η χώρα η οποία αύξησε την περιφερειακή της δύναμη».

Αναφερόμενος δε στις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - για τις οποίες η Αγκυρα συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις - ο Τσαβούσογλου είπε ότι «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (...) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους».

Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία ένταξης των Σουηδίας και Φινλανδίας χωρίς να υπάρξουν «συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις νόμιμες προσδοκίες της Τουρκίας και χωρίς να δεσμευτούν για αλλαγή παραδείγματος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της αμυντικής βιομηχανίας».

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνομιλία», προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Σύμφωνα εξάλλου με τους «Financial Times», η Τουρκία απέρριψε πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες για το επίμαχο θέμα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, είπε ότι «ενεργούμε μαζί με τη Φινλανδία. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία μέχρι να λυθεί το πρόβλημα (...) Υπάρχει ένα μομέντουμ τώρα. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτήν τη διαδικασία. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο».


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΕ και ΗΠΑ προωθούν σχέδιο για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Την ώρα που η Ρωσία ανακοινώνει πως εξάγει σιτηρά από την Ουκρανία μέσω λιμανιών και χερσαίων δρόμων σε περιοχές που ελέγχει, κράτη - μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή προσωρινών σιταποθηκών στην Ουκρανία, καθώς όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή καλαμποκιού το φθινόπωρο, έως και 15 εκατ. τόνοι μπορεί να μη βρίσκουν χώρο αποθήκευσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χτες ότι προσωρινά σιλό αποθήκευσης σιτηρών θα κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια αύξησης των εξαγωγικών ποσοτήτων.

Η Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία ότι δεν προχωράει στην αποναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας καθώς και τις δυτικές κυρώσεις που εμποδίζουν τις ρωσικές εξαγωγές. Περίπου 84 ξένα πλοία παραμένουν αποκλεισμένα σε ουκρανικά λιμάνια, με αρκετά από αυτά να είναι φορτωμένα με σιτηρά.

«Συνεργάζομαι στενά με τους εταίρους στην ΕΕ προκειμένου να εξαχθούν στις αγορές 20 εκατ. τόνοι σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, ώστε να μειωθούν οι σημερινές τιμές», ανέφερε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν από τη Μαύρη Θάλασσα επειδή θα καταλήξουν στον βυθό».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του καταρτίζει ένα σχέδιο εξαγωγής σιτηρών μέσω σιδηροδρόμων. Οι υπολογισμοί φορτίου στην Ουκρανία γίνονται με διαφορετικό τρόπο από τους αντίστοιχους υπολογισμούς στην Ευρώπη, καθώς τα φορτία των σιτηρών θα πρέπει να μεταφερθούν σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα.

«Ετσι, θα κατασκευάσουμε σιλό, προσωρινά σιλό αποθήκευσης στα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας», δήλωσε ο Μπάιντεν. Τα σιτηρά θα είναι δυνατό να μεταφερθούν από τα ουκρανικά τρένα στα νέα σιλό και μετά σε ευρωπαϊκά τρένα μεταφοράς «για να βγουν στον ωκεανό και να εξαχθούν στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου απαιτεί χρόνο.

«Αυτό είναι ένα από τα πιθανά βήματα για τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν "πράσινο" διάδρομο για τα λιμάνια μας», δήλωσε ο Α. Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, με διαμεσολάβηση της Τουρκίας, για να ανοίξει διάδρομος στη Μαύρη Θάλασσα. Ο μηχανισμός δημιουργίας του λεγόμενου διαδρόμου σιτηρών μπορεί να συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη σε συνάντηση των εκπροσώπων Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

«Εάν η Ρωσία δώσει θετική απάντηση στο θέμα των ασφαλών περιοχών (...) η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ