Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Είμαστε η χώρα που αύξησε την περιφερειακή της δύναμη»

Η Τουρκία μετατράπηκε σε έναν «παγκόσμιο πρωταγωνιστή», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική που διοργάνωσε το συνεδριακό κέντρο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στο Πανεπιστήμιο Μπίνγκιολ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 60% των κρίσεων, συγκρούσεων στον κόσμο σημειώνονται στη δική μας γεωγραφική περιοχή. Παρ' όλες τις δυσκολίες αυτές, μάλιστα μαζί με αυτά που μας διδάσκουν αυτές τις δυσκολίες, η Τουρκία έγινε η χώρα η οποία αύξησε την περιφερειακή της δύναμη».

Αναφερόμενος δε στις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - για τις οποίες η Αγκυρα συνεχίζει να προβάλλει ενστάσεις - ο Τσαβούσογλου είπε ότι «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (...) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους».

Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία ένταξης των Σουηδίας και Φινλανδίας χωρίς να υπάρξουν «συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις νόμιμες προσδοκίες της Τουρκίας και χωρίς να δεσμευτούν για αλλαγή παραδείγματος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της αμυντικής βιομηχανίας».

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνομιλία», προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».

Σύμφωνα εξάλλου με τους «Financial Times», η Τουρκία απέρριψε πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες για το επίμαχο θέμα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον, είπε ότι «ενεργούμε μαζί με τη Φινλανδία. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία μέχρι να λυθεί το πρόβλημα (...) Υπάρχει ένα μομέντουμ τώρα. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτήν τη διαδικασία. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ