Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανοικτός σε μετεκλογικές συνεργασίες αφού η στρατηγική σύμπλευση βγάζει μάτι

Eurokinissi

Ανοικτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα άφησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά προχτές βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας βασικά τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων με βάση τα αιτούμενα του κεφαλαίου, πυροδότησε σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής πιστεύω ότι στα λόγια, μεταξύ των μεγάλων κομμάτων τουλάχιστον, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές».

Και δήλωσε ότι αν η ΝΔ δεν λάβει ποσοστό για αυτοδύναμη κυβέρνηση σε δεύτερες εκλογές, όχι με απλή αναλογική αλλά με ενισχυμένη, τότε δηλώνει ότι ο λαός «θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες - το τονίζω - του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού».

Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ενώ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο μιας «αμφίπλευρης διεύρυνσης» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, επιμένοντας ότι ήδη από τις προηγούμενες υπήρξε «ανανέωση» στις γραμμές τους και λέγοντας ότι θα αναζητήσει τους «καλύτερους» «οι οποίοι συμμερίζονται ή μπορούν να συμμεριστούν το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ», υπερασπιζόμενοι βασικά το δικό της μείγμα διαχείρισης.

Για τα Ελληνοτουρκικά επανέλαβε πως επιζητά τον διάλογο, λέγοντας πως «οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε». Δηλώνει ακόμα ότι «η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα» και υποστηρίζει πως «έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους» όταν μόλις μια μέρα πριν ο γγ του ΝΑΤΟ καλούσε Αθήνα και Αγκυρα να τα βρουν για τις διαφορές στο Αιγαίο!

Για τη συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας και την αποστολή όπλων υποστηρίζει πως «το κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα για την αποστολή τεθωρακισμένων και άλλων σημαντικότατων όπλων, λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας, υποστηρίζοντας πως «μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό» και ότι «τα όπλα τα οποία έχουμε στείλει δεν υπονομεύουν καθόλου, καθ' οποιονδήποτε τρόπο την αμυντική δυνατότητα της χώρας».

Για την ακρίβεια δηλώνει ευθέως ότι «δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση», δηλώνοντας προκλητικά ότι κάτι τέτοιο θα ευνοήσει τους ...πλούσιους, ενώ παρέπεμψε σε νέα ημίμετρα τύπου fuel pass, που είναι σταγόνα στον ωκεανό!

Για τις πυρκαγιές ισχυρίζεται ότι φέτος «θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι» και επικαλείται την πρόσφατη πυρκαγιά στη Βούλα, λέγοντας ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση», όταν εκείνο που διαφάνηκε ξανά είναι η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας από τις πυρκαγιές, που έχει στοιχίσει ακριβά και διαχρονικά στη χώρα.

Με αφορμή την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου στην «επιτροπή σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, την παρουσίασε ως «άλλη μία απόδειξη» ότι δεν έχει «καμία δυσκολία ή κανένα κομματικό σύμπλεγμα να αξιοποιήσω ανθρώπους που θεωρώ κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές», όπως τους ανατίθενται για την υπεράσπιση της γεωστρατηγικής αξίας της ντόπιας αστικής τάξης, στις κόντρες για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους

Νέες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για επιτάχυνση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων έδωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ζητώντας εμμέσως και μια δεύτερη τετραετία. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έβαλε προτεραιότητα τη «σωστή χαρτογράφηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε εφεξής», καλώντας «να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα», τάζοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους «επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας εντός του α' εξαμήνου 2023», αν και προανήγγειλε ότι «θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων προς συγκράτηση του πληθωρισμού, με δανεισμό με υψηλότερο κόστος» και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό.

Τόνισε την «πρόοδο» που έχει πετύχει η κυβέρνησή τους στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, πάνω στα προνόμια που έχει διασφαλίσει για τους μπίζνεσμαν, ενώ για τα λαϊκά στρώματα έταξε «στοχευμένες παρεμβάσεις» και κάποιες επιδοτήσεις όπως στο ρεύμα, προς διαχείριση της ενεργειακής και της γενικευμένης φτώχειας.

Ακούγοντας τη διοίκηση του ΣΕΒ να εκφράζει ξανά παράπονα για το «αυξημένο μη μισθολογικό κόστος», παρέπεμψε σε μέτρα που θα πάρει τη 2η τετραετία, τάζοντας «περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών». Για δε το ενεργειακό κόστος στους επιχειρηματικούς ομίλους, παρέπεμψε σε μέτρα όπως η επέκταση των ΑΠΕ - με συνέχιση της περιλάλητης απολιγνιτοποίησης - τάζοντας και επιτάχυνση σχετικών αδειοδοτήσεων.

Στο μεταξύ, αναδεικνύοντας την παραπέρα διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με τη λεγόμενη αγορά και τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, προανήγγειλε νέες «παρεμβάσεις» στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να «ταιριάζει στις ανάγκες των επιχειρήσεων», με πρόνοιες όπως να πηγαίνουν οι επιχειρήσεις σε κέντρα διά βίου μάθησης των ΑΕΙ, όπου θα παρεμβαίνουν ανοικτά οι επιχειρηματίες για το περιεχόμενο και τη δομή των σπουδών με βάση τις ανάγκες που έχουν σε ειδικότητες, πλασάροντάς το τάχα σαν αντιμετώπιση της ανεργίας, όταν καμία τέτοια εγγύηση δεν υπάρχει στον άναρχο τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ