ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες μειώσεις στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε ένα ακόμα επεισόδιο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών που εντείνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε χτες κι άλλο τις ροές φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ιταλία, επικαλούμενη «τεχνικά προβλήματα» που προκαλούν οι ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Ειδικότερα, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» μείωσε τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού «Nord Stream 1». Ως αιτία για τη μείωση επικαλέστηκε προβλήματα που σχετίζονται με την καθυστερημένη επιστροφή εξοπλισμού που στάλθηκε στον Καναδά για συντήρηση.

Την Τρίτη, η «Siemens Energy» είχε ανακοινώσει πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του «Nord Stream 1», που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί να μεταφερθεί άμεσα με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, απέρριψε το επιχείρημα της ρωσικής πλευράς και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να προκαλέσει «ανησυχία» και να αυξήσει τις τιμές του αερίου. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές ποσότητες αερίου, αν και σε υψηλότερη τιμή. Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί καθησυχαστικός, πρόσθεσε πως οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%.

Από την άλλη, την ίδια ώρα που η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τις ενεργειακές ανάγκες των μονοπωλίων της, ο Χάμπεκ έκανε έκκληση στον λαό να κάνει οικονομία στην Ενέργεια, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ' αυτήν την κατάσταση»...

«Προειδοποιήσεις» για πλήρη διακοπή ροής στον «Nord Stream 1»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ, Βλ. Τσίζοφ, μιλώντας χτες στο «RIA Novosti» προειδοποίησε ότι οι ροές μέσω του «Nord Stream 1» θα μπορούσαν να διακοπούν λόγω προβλημάτων στην επισκευή κινητήρων στον Καναδά. Αργότερα, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μίλησε για έναν «καταστροφικό κίνδυνο» για τη γερμανική οικονομία, με το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Ο ίδιος απέδωσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε «τεχνικά προβλήματα στις τουρμπίνες» και πρότεινε στη Γερμανία να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής τους στο έδαφός της, προκειμένου να μη χρειαστεί να σταλούν στον Καναδά.

Η «Gazprom» ανακοίνωσε χτες πως θα καλύψει μόνο το 65% των ημερήσιων αναγκών της ιταλικής ENI. Προχτές είχε μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΝΙ κατά 15%. Η «Gazprom» επικαλέστηκε προβλήματα στον σταθμό της στην Πορτοβάγια, που τροφοδοτεί τον αγωγό «Nord Stream», μέσω του οποίου προωθεί μεγάλο μέρος του αερίου της στην ENI. Στο μεταξύ, η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENEA ανακοίνωσε πως η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο μειώθηκε από 40% πέρυσι σε 24% τους πρώτους 5 μήνες της φετινής χρονιάς, με το αλγερινό αέριο να αυξάνεται στο 31% του συνόλου.

Γεγονός είναι πάντως ότι χτες οι τιμές Ενέργειας σημείωσαν αύξηση 21,24%, με την τιμή της μεγαβατώρας να αγγίζει κάποια στιγμή χτες το μεσημέρι ακόμη και τα 145,90 ευρώ.

Σε αυτό το σκηνικό χτες ξέσπασε πυρκαγιά στο γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου της «Gazprom», Urengoyskoye, που βρίσκεται στην περιοχή Yamalo-Nenets της Σιβηρίας. Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν άμεσα και η φωτιά σβήστηκε μετά από ώρες. Πιθανόν η φωτιά να ήταν αποτέλεσμα έκρηξης σε τμήμα αγωγού. Το Yamalo-Nenets είναι το μεγαλύτερο ενεργό κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο (10 τρισ. κυβικά μέτρα), με ποσότητες που προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη, μέσω του αγωγού «Yamal-Europe».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική των ανακατατάξεων και των έντονων διεργασιών στις διεθνείς αγορές Ενέργειας είναι και η χτεσινή τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην «Gazprom» και την κινεζική πετρελαϊκή CNPC, με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής στη ρωσική Απω Ανατολή. Το έγγραφο της συμφωνίας ορίζει τις βασικές τεχνικές παραμέτρους του διασυνοριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και τις παραμέτρους του φυσικού αερίου, αναφέρει η «Gazprom» σε ανακοίνωσή της.

Εκκλήσεις «εξοικονόμησης» Ενέργειας και στην Αυστραλία

Στο μεταξύ, πολύ μακρύτερα από την Ευρώπη, αντίστοιχες εκκλήσεις «εξοικονόμησης» Ενέργειας με αυτές της Γερμανίας έκανε στην Αυστραλία ο υπουργός Ενέργειας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μπόουεν, καλώντας τα νοικοκυριά της πολιτείας να κλείνουν τους διακόπτες κυρίως από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μπλακάουτ στο πεπαλαιωμένο και παραμελημένο σύστημα παραγωγής Ενέργειας.

Για σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντ. Αλμπανέζε, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας, με κεντρικό ζήτημα τα θέματα Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιγνίτη και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγονται από λιγνίτη, ενώ τα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στις γραμμές τροφοδότησης, όσο και στη λειτουργία τους, από τις πρόσφατες σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ.

Την ίδια ώρα η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και λιγνίτη παγκόσμια έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή από τα υπόλοιπα λιγνιτωρυχεία να εξάγεται, προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου, ενώ οι εισαγωγές να έχουν πέσει κατακόρυφα...

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, όπου ανεβάζει τους στόχους της χώρας για την «πράσινη» Ενέργεια, αναζητώντας νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και προδιαγράφοντας νέες επιβαρύνσεις του λαού.

Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σε Βρετανία και ΗΠΑ

Παράλληλα, αναζητώντας το «μείγμα» που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες των βρετανικών μονοπωλίων, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χτες περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, δηλώνοντας έτοιμη να ενεργήσει «δυναμικά» για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό που οδεύει πάνω από το 11%.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί την περίοδο Απρίλη - Ιούνη.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με ψήφους 6 προς 3, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου στο 1,25%. Το βασικό επιτόκιο είναι αυτήν τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Γενάρη του 2009.

Ηταν η 5η φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβρη, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Σε αύξηση επιτοκίου προχώρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, ενώ απόφαση για άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75% πήρε και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχτές βράδυ, προβαίνοντας στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις

Από κομβόι διαδηλωτών στο Κίτο

Copyright 2022 The Associated

Από κομβόι διαδηλωτών στο Κίτο
Δυναμικές κινητοποιήσεις με μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στον Ισημερινό, κυρίως από τη Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων (CONAIE), με τη στήριξη συνδικάτων και φοιτητών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Γκ. Λάσο.

Τα κύρια αιτήματα των διαδηλώσεων είναι: Πάγωμα των τιμών των καυσίμων, οικονομική ανακούφιση για περισσότερες από 4 εκατομμύρια οικογένειες, δίκαιες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, τερματισμός της εργασιακής ανασφάλειας, σεβασμός των συλλογικών δικαιωμάτων.

Χτες πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στην πρωτεύουσα, Κίτο. Οταν η διαδήλωση πλησίαζε στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης, δέχτηκε επίθεση από δυνάμεις καταστολής που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Υπήρξαν πολλοί τραυματίες, κυρίως φοιτητές.

Την περασμένη Τρίτη είχε συλληφθεί ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας των ιθαγενών, Λεονίδας Ισα, που κρατήθηκε για μια μέρα ως «υπεύθυνος για τους αποκλεισμούς στους δρόμους». Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες, ενώ έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του. Πάντως, ο τελευταίος κάλεσε τους διαδηλωτές να διαδηλώνουν χωρίς να μπλοκάρουν τους δρόμους με κορμούς δέντρων και πέτρες και να αποφεύγουν τη σύγκρουση με την αστυνομία, γεγονός που χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση που μίλησε για την έναρξη ενός πιθανού διαλόγου.

Θυμίζουμε ότι και το 2019, με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας CONAIE, είχαν πραγματοποιηθεί διάφοροι γύροι διαλόγου, υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις ειδικά για τη βοήθεια των αγροτών, αλλά επί της ουσίας δεν τηρήθηκαν, ενώ η πανδημία και η αντιλαϊκή διαχείρισή της επιδείνωσαν την κατάσταση των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 19 Ιούνη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε απόλυτη ένδεια 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Ιταλίας ζουν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια οικογένειες, επιβεβαιώνοντας «το αρνητικό ρεκόρ και τις δυσκολίες του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία κορονοϊού».

Στην έκθεση του Istat αναφέρεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε νέες δυσκολίες στα νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας ζει το 14,2% των ανηλίκων της Ιταλίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού είναι 9,4%. Επιβεβαιώνονται επίσης οι διαφορές βάσει γεωγραφικών περιοχών: Οι νότιες περιφέρειες της χώρας «υποφέρουν» σαφώς περισσότερο από τον Βορρά.

Το 22% των οικογενειών με τρία παιδιά και πάνω αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έναντι του 8,2% των οικογενειών που έχουν μόνο ένα παιδί.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1990

Χτες, εξάλλου, το Istat ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Μάη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση, σε μηνιαία βάση, ήταν 0,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ιταλία από το 1990 μέχρι σήμερα.

Τα τρόφιμα, τα είδη για την προσωπική φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού παρουσιάζουν αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 36 χρόνια.

Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο, η συνολική άνοδος των τιμών το 2022 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ