Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σε απόλυτη ένδεια 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Ιταλίας ζουν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια οικογένειες, επιβεβαιώνοντας «το αρνητικό ρεκόρ και τις δυσκολίες του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία κορονοϊού».

Στην έκθεση του Istat αναφέρεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε νέες δυσκολίες στα νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας ζει το 14,2% των ανηλίκων της Ιταλίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού είναι 9,4%. Επιβεβαιώνονται επίσης οι διαφορές βάσει γεωγραφικών περιοχών: Οι νότιες περιφέρειες της χώρας «υποφέρουν» σαφώς περισσότερο από τον Βορρά.

Το 22% των οικογενειών με τρία παιδιά και πάνω αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έναντι του 8,2% των οικογενειών που έχουν μόνο ένα παιδί.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1990

Χτες, εξάλλου, το Istat ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Μάη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση, σε μηνιαία βάση, ήταν 0,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ιταλία από το 1990 μέχρι σήμερα.

Τα τρόφιμα, τα είδη για την προσωπική φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού παρουσιάζουν αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 36 χρόνια.

Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο, η συνολική άνοδος των τιμών το 2022 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ