Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιφυλάξεις των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της τουρκικής επέμβασης

Μετά τη Ρωσία και οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις επιφυλάξεις τους για τα σχέδια της Τουρκίας για κλιμάκωση των χερσαίων επεμβάσεων που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σημειώνουν: «Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις συνεχιζόμενες απειλές από την Τουρκία για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής εισβολής στη βόρεια Συρία. Προηγούμενες τουρκικές εισβολές έχουν διακόψει τις επιχειρήσεις κατά του "Ισλαμικού Κράτους" από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συνεργατών τους και επιδείνωσαν την τρομερή ανθρωπιστική κρίση της Συρίας. Μια επιπλέον τουρκική εισβολή θα είχε τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του εκτοπισμού αμέτρητων ευάλωτων Σύρων. Προτρέπουμε σθεναρά την τουρκική κυβέρνηση και τις δυνάμεις που συνδέονται μαζί της να απέχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση». Την ανακοίνωση υπέγραψαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις.

Ρωσικές αντιδράσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ

Ρώσοι διπλωμάτες εξέφρασαν για μία ακόμη φορά «σοβαρή ανησυχία» στον πρέσβη του Ισραήλ στη Ρωσία, Μπεν Σβι, για τις αεροπορικές επιδρομές βομβαρδιστικών στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στις 10 Ιούνη οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, είπε στον Ισραηλινό πρέσβη πως η επίθεση προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» ενώ απέρριψε ως μη πειστικές τις δικαιολογίες για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ισραήλ από τη Συρία. Ο Μπογκντάνοφ μάλιστα απαίτησε περισσότερες εξηγήσεις από την ισραηλινή πλευρά.

Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, πάντως χτες αξιωματούχοι από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία που συμμετέχουν στη λεγόμενη «διαδικασία της Αστάνα» για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία συμφώνησαν να προσπαθήσουν περισσότερο για να διασφαλίσουν την ηρεμία στην περιοχή αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ στη Συρία. Σε κοινή τους ανακοίνωση έπειτα από συνομιλίες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ηρεμία επί του πεδίου με την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνιών για την Ιντλίμπ.

Σύλληψη διοικητή του «Ισλαμικού Κράτους»

Ο αμερικανικός στρατός πάντως χτες ανακοίνωσε πως στη διάρκεια επιχείρησης κατά ηγετών των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

«Το πρόσωπο που συνελήφθη εκτιμάται πως είναι πεπειραμένος κατασκευαστής βομβών, άνθρωπος που διευκόλυνε τη δράση της οργάνωσης και είχε μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους ηγέτες της στη Συρία», ανέφερε αργότερα ανακοίνωση του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς στη συριακή επικράτεια έγινε η επιχείρηση.

Στελέχη οργάνωσης Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων είπαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως δυνάμεις του συνασπισμού, μεταφερόμενες με ελικόπτερα, έκαναν επιδρομή στο χωριό Αλ Χουμάιρα, κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, τονίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη επιχείρηση του είδους στη συγκεκριμένη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ