Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Ενίσχυση της «εταιρικής σχέσης» αλλά και «αντιστάσεις»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό, βάζοντας «σφήνες» απέναντι στην Κίνα και τα αντίστοιχα σχέδιά της, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία σε Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Ξεχωριστή σημασία είχαν οι συναντήσεις στο Βιετνάμ, τις σημαντικές διμερείς διαφορές του οποίου με την Κίνα επιχειρεί να αξιοποιήσει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Σέρμαν «έδωσε έμφαση στην ισχύ της Εταιρικής Περιεκτικής Σχέσης ΗΠΑ - Βιετνάμ». Μεταξύ άλλων «καλωσόρισε τη συμμετοχή του Βιετνάμ στην έναρξη του Indo-Pacific Economic Framework (IPEF)», της νέας πολυμερούς συμμαχίας που η Ουάσιγκτον προωθεί στον Ινδο-Ειρηνικό, με τη συμμετοχή και δυνάμεων όπως Ινδία, Ινδονησία, διάφορα μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), αλλά και στενών εταίρων των ΗΠΑ όπως οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία κ.τ.λ.

Ειδικό ενδιαφέρον είχαν και οι συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φόντο τις «αντιστάσεις» του Βιετνάμ στις πιέσεις των ΗΠΑ για συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν περιέγραφε σε αμερικανικά ΜΜΕ το Βιετνάμ ως «ασιατικό κράτος που αιωρείται». Να σημειωθεί ότι το Βιετνάμ απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το δυτικό ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ τον Απρίλη καταψήφισε την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις της, η Σέρμαν ανέφερε ότι «το Βιετνάμ θα λαμβάνει τις δικές του κυρίαρχες αποφάσεις και τις σεβόμαστε, αλλά εμείς θα συζητάμε γι' αυτές μαζί του, θα δίνουμε τις δικές μας απόψεις για αυτές (...) θα μοιραζόμαστε όλη τη διπλωματία που χρησιμοποιήθηκε για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ