ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑμεΑ - ΧΡΟΝΙΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Δεν το βάζουν κάτω, παλεύουν ενάντια στη λαίλαπα που σαρώνει τις ζωές τους

Μαχητική κινητοποίηση στην Αθήνα το Σάββατο 18/6 από μαζικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος

Ενα μαχητικό «δεν πάει άλλο» και τις ζωτικές διεκδικήσεις των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων εξέπεμψε η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που διοργάνωσαν ενάντια στην κρατική εγκατάλειψη, στη γενικευμένη εμπορευματοποίηση στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, στις συνθήκες σύγχρονου Καιάδα που αντιμετωπίζουν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μαζικών τους οργανώσεων οι ανάπηροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, με την αστυνομία να τους έχει σε στενό κλοιό, διαμορφώνοντας μια εικόνα ντροπής: Αναπηρικά αμαξίδια, άνθρωποι τυφλοί και υποβοηθούμενοι να διαδηλώνουν έχοντας σε απόσταση αναπνοής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η ψευδεπίγραφη «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης εξαντλήθηκε όταν ανέθεσε στον επικεφαλής της ασφάλειας του Μεγάρου Μαξίμου να παραλάβει το υπόμνημα των διαδηλωτών, ενώ υπόμνημα κατατέθηκε και στη Βουλή.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, στο Σύνταγμα εκπρόσωποι φορέων ξεδίπλωσαν με ομιλίες τους την άθλια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. «Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί μεγάλο μήνυμα αντίδρασης απέναντι στις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, που σκοπό έχει να φτάσει ακόμα παρακάτω τα δικαιώματά μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Κοκολάκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Παραπληγικών.

Με κλούβες της αστυνομίας ήρθαν αντιμέτωποι οι ανάπηροι
Με κλούβες της αστυνομίας ήρθαν αντιμέτωποι οι ανάπηροι
Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα Ειδικά Σχολεία, με έντονο το κτιριακό πρόβλημα αλλά και τις μεγάλες διαχρονικά ελλείψεις προσωπικού, για τα οποία καμία λύση δεν έχει δοθεί, μίλησε η Αννα Μαροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω.

Ο Κυριαζής Ρουσακάκης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Τυφλών, σημείωσε τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ΑμεΑ. Υπενθύμισε δε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ΑμεΑ, την ανεργία που τσακίζει, καθώς πάνω από το 90% των ικανών προς εργασία αναπήρων είναι άνεργοι, ενώ στηλίτευσε τη διαχρονική υποβάθμιση του ΚΕΑΤ.

Ο Σώστης Καραγιαννόπουλος, εκ μέρους του Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Κεραυνός», επεσήμανε την ανυπαρξία του ερασιτεχνικού αθλητισμού για τους ανάπηρους και την απουσία χρηματοδότησης από το κράτος, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες σε πολλές περιπτώσεις.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), Γεωργία Κουρή, στάθηκε στα κοινά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας με τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους: «Οι συνθήκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών σας είναι οι συνθήκες εργασίας μας, είναι τα μαθήματα στην πανδημία σε ανήλιαγα υπόγεια, χωρίς παράθυρα, είναι οι απλήρωτοι και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι. Να καταργηθεί τώρα η επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή».

Στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Μπίλλης, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ, αποκάλυψε την όξυνση των προϋπαρχόντων προβλημάτων, αφού «η ακρίβεια και ο πόλεμος σαρώνουν ό,τι άφησαν πίσω η κρίση και η πανδημία, με τους ανάπηρους να είναι τα πρώτα θύματα». Επεσήμανε τις τραγικές συνέπειες για τα ΑμεΑ από την εμβάθυνση όλων των αντιλαϊκών μέτρων, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, και αποκάλυψε τον εμπαιγμό γύρω από τον προσωπικό βοηθό, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τη στηρίζουν ότι δεν είναι αναλώσιμοι. «Οι συντάξεις αναπηρίας με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση έγιναν φιλοδώρημα. Τα επιδόματα, για όσους τα παίρνουν, είναι χαρτζιλίκι και κάποιες οικογένειες καλούνται να ζήσουν μόνο με αυτό. Το διακοσάρι της ελεημοσύνης που έδωσε η κυβέρνηση αλλά και τα μέτρα εξαπάτησης που ανακοίνωσε για το ρεύμα, δεν μπορούν να γίνουν το άλλοθι για την εξαθλίωσή μας. Ανάγκη τώρα για άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, προστασίας της ίδιας μας της ζωής, της υγείας, κάλυψης από το κράτος των αυξημένων αναγκών μας», συμπλήρωσε.

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των αναπήρων εξέφρασε η γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Μαίρη Αγρογιάννη, σημειώνοντας την ομόφωνη απόφαση της Ενωσης για τη στήριξη της κινητοποίησης.

Εκ μέρους της ΟΓΕ η Ράνια Αποστολοπούλου τόνισε την ανάγκη κατάργησης κάθε πληρωμής για υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, θεραπείας και αποκατάστασης.

Το σύστημα αυτό νοσεί βαριά, δεν θεραπεύεται, δεν θεραπεύει

Την πανελλαδική κινητοποίηση χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου: «Είμαστε μαζί σας σε κάθε δράση, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος σας. Καλούμε τον ελληνικό λαό σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Αυτό είναι το σωστό. Γιατί όταν οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες σε Υγεία, Πρόνοια, μόρφωση, αυτό εκφράζεται εντονότερα και με πιο βάρβαρο τρόπο στους ανάπηρους, στους χρόνια πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Το σύστημα αυτό νοσεί βαριά, δεν θεραπεύεται και δεν θεραπεύει, δεν ανακουφίζει. Παράγει πόνο και βαριά αναπηρία. Γι' αυτό, καμία λύση δεν υπάρχει παρά μόνο με την ανατροπή του και στη θέση του να έρθει ένα δίκαιο σύστημα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών του. Και αυτό εξασφαλίζεται με αγώνα και δράση. Είμαστε μαζί σας, προχωράμε μπροστά».

Αμεσα μέτρα προστασίας των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων

Τη μέρα πανελλαδικής δράσης στην Αθήνα συνδιοργάνωσαν: Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Στο πλαίσιο της μέρας δράσης κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στη Χίο.

Οι φορείς διεκδικούν: Απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ» και την αναπηρία. Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων, τουλάχιστον 100 ευρώ από 1/1/2022. Κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Να δοθούν ένα ολόκληρο επίδομα και μία ολόκληρη σύνταξη μπροστά στο καλοκαίρι. Εξειδικευμένους προσωπικούς βοηθούς για όλους τους ανάπηρους που έχουν ανάγκη και τους ηλικιωμένους, ενταγμένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε δημόσιες δομές, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», χωρίς εμπλοκή εταιρειών. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, χωρίς πλαφόν κάλυψη όλου του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν παροχή, από το κράτος, όλων των τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών αναγκαίων για την καθημερινή ζωή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγκέντρωση και πορεία αύριο ενάντια στο «Νέο ΕΣΥ»

Πανελλαδική στάση εργασίας από την ΟΕΝΓΕ και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη

Οχι στο «Νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων - καταργήσεων μονάδων Υγείας, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων. Οχι στα απλήρωτα δεδουλευμένα, το «πάγωμα» μισθών, τη φοροληστεία και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τις Ομοσπονδίες τους προκηρύσσουν για αύριο πανελλαδική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) η ΟΕΝΓΕ και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στην Αττική στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ. Στην Ικαρία θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει παρέμβαση στο γραφείο της αναπληρώτριας διοικήτριας.

Σε νέα τροχιά αναζωπύρωσης η πανδημία

Στο έδαφος της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας για τον λαό και της επιβολής μέτρων ανοσίας για τα κέρδη του κεφαλαίου, αναζωπυρώνεται και πάλι η πανδημία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να την κουκουλώσει, να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού και τη «βεβαιότητα ό,τι δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα».

Από το Σάββατο μέχρι και χτες 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με την καταγραφή των θανάτων να φτάνει τους 30.099.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στις εισαγωγές, αφού έγιναν 438 εισαγωγές, με 97 να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Επιβεβαιώθηκαν 20.354 νέα κρούσματα (6.553 την Κυριακή, 8.188 το Σάββατο). Χτες διενεργήθηκαν τεστ μόλις στο 0,3% του πληθυσμού (36.667 σε όλη τη χώρα), ο ένας στους 7 βγήκε θετικός, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε 5.613, τα 781 αφορούν νέες επαναλοιμώξεις. Πάνω από το 50% (2.765) εντοπίστηκαν στην Αττική, 389 στη Θεσσαλονίκη, 322 στο Ηράκλειο, πάνω από 100 σε Κέρκυρα, Ρόδο, Χανιά, Αχαΐα, Λάρισα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.549.944, των επαναλοιμώξεων σε 149.032.

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως καταγράφεται αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% και των νοσηλευόμενων κατά 41% την τελευταία βδομάδα στην Ελλάδα και «δικαιολόγησε» το γεγονός ότι η αύξηση αυτή «είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη». Αλλοι ειδικοί κάνουν λόγο για τις υποπαραλλαγές του Covid, Ομικρον 4 και 5, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ο4 είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Σήμερα επείγει να αναβαθμιστεί η λειτουργία του «Καραμανδάνειου»

Απαντά στους ισχυρισμούς ότι «έκλεισε ο κύκλος του»

«Το νοσοκομείο συνεχίζει να υπολειτουργεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο «Καραμανδάνειο» παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα, μετά την πρόσφατη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο και την αναγκαία αναβάθμισή του.

Υπογραμμίζοντας ότι «ο αρμόδιος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει και ότι θα γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού», σημειώνει ότι παρά τις υποσχέσεις και τις μεγάλες κουβέντες, «εξακολουθούν να μη λειτουργούν τα χειρουργεία πλην των εκτάκτων ορισμένες ημέρες της βδομάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται παιδιά και γονείς να ταξιδεύουν έως την Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους».

Επισημαίνοντας ότι «σήμερα επείγει να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Καραμανδάνειου να προσληφθεί τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το αναγκαίο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι),», δίνει απάντηση και στον δημόσιο ισχυρισμό του καθηγητή ιατρικής, Περικλή Νταβλούρου, ότι «έκλεισε ο κύκλος του Καραμανδάνειου», τονίζοντας:

«Αυτή η θέση έρχεται σε πλήρη αντίθεση και υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας. Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική που συρρικνώνει και κλείνει τα δημόσια νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες. Την πολιτική που αντιμετωπίζει το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία ως δημοσιονομικό κόστος και μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Η λειτουργία του Νοσοκομείου, τέλος, θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων ως πρώτο θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ