ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αποφάσεις πανεπιστημιακών οργάνων ενάντια στον νόμο - πλαίσιο

Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και διοικητικού προσωπικού ενάντια στον νόμο - πλαίσιο
Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και διοικητικού προσωπικού ενάντια στον νόμο - πλαίσιο
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων που απορρίπτουν (συνολικά ή εν μέρει) τον νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, που τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία της διαβούλευσης πάνω σ' αυτόν.

Με θέμα τον νόμο - πλαίσιο συνήλθε το περασμένο Σάββατο η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών και με ομόφωνη απόφασή της ζητά την απόσυρσή του. Η Σύνοδος εξέφρασε διαφωνίες για το μοντέλο διοίκησης, ενώ αντιτίθεται και σε πολλά άλλα άρθρα (πολλαπλοί τίτλοι σπουδών, ελληνικό Erasmus, βιομηχανικά διδακτορικά κ.ά.), σημειώνοντας ότι «αντιστρατεύονται τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του πανεπιστημίου και οδηγούν στην υποβάθμιση και τελικά στη διάλυση των σπουδών». Εκτιμά επίσης ότι «άρθρα του νομοσχεδίου προωθούν περαιτέρω την με ιδιωτικοοικονομικούς όρους λειτουργία του πανεπιστημίου και την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα του».

Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κατά πλειοψηφία απόφασή της σημειώνει: «Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αλλάζουν τη γενικότερη δομή και φυσιογνωμία των ΑΕΙ με τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης, και θα αποτελέσει τροχοπέδη στη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης των Ιδρυμάτων». Απορρίπτει το νομοσχέδιο επί της αρχής και εισηγείται να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά να συνεχιστεί η διαβούλευση επί του συνόλου των άρθρων. Διαφωνεί σε θέματα όπως το μοντέλο διοίκησης, η εισαγωγή πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών, οι διατάξεις που αφορούν τις βαθμίδες των μελών ΔΕΠ και ιδιαίτερα η άρση της δυνατότητας μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών, κ.λπ.

Η Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών Πανεπιστημίου Πατρών με τη σειρά της απορρίπτει το νομοσχέδιο, αλλά και την επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τα μέλη ΔΕΠ. Εκτιμά ότι «το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ δεν ενισχύει τις προοπτικές της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας» και σημειώνει ενδεικτικά: Τις υπερεξουσίες του εισαγόμενου Συμβουλίου Διοίκησης, την κατάργηση ή συγχώνευση ακαδημαϊκών μονάδων με κριτήρια που ανάγονται στους εμπορικούς νόμους προσφοράς - ζήτησης, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα πτυχίων σε πανσπερμία τίτλων σπουδών, τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά κέντρα, την κατάργηση της δυνατότητας μονιμοποίησης στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, τη διαφωνία της με τα κριτήρια αριστείας που εισάγονται για την κρίση των μελών ΔΕΠ και αφορούν κυρίως την επιχειρηματική και εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα του ΔΕΠ, υποσκελίζοντας την εκπαιδευτική και ερευνητική αριστεία, κ.λπ.

Με διαφορετικούς τόνους, και άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζουν αντίθεση στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας «θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ζητά κατά πλειοψηφία την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του». Η Συνέλευση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας καλεί την κυβέρνηση «να δώσει περισσότερο χρόνο στην ουσιαστική διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αναστέλλοντας την ψήφισή του με επείγουσες διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι». Η Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, τέλος, δηλώνει «την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολό του και ζητάμε να μην κατατεθεί».

Στο πλευρό των μαθητών που κινδυνεύουν με απέλαση

Μαθητές και εκπαιδευτικοί διεκδικούν να μην απελαθούν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία της Σάμου και του Βύρωνα Αττικής

Με αλληλεγγύη και διεκδίκηση, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν να παρθούν πίσω οι αποφάσεις με τις οποίες απελαύνονται μαθητής από τη Γουινέα που ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και φοιτά σε Λύκειο της Σάμου και οικογένεια με παιδιά μαθητές από το Ιράκ.

Να ανακληθεί τώρα η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, με την οποία καλούνται τρία αδέλφια από το Ιράκ, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, μαζί με την μητέρα τους και τα άλλα δύο αδέλφια τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη». Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν στο πλευρό των μαθητών προσφύγων - μεταναστών και διεκδικώντας να αποδοθεί στους μαθητές ALI HEMIN, ALI DOAA και ALI RAHMA, στην μητέρα τους και στα άλλα δύο αδέλφια τους Ασυλο (Διεθνής Προστασία). Να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, να παραμείνουν στη χώρα μας όσο το επιθυμούν και να συνεχίσουν οι τρεις μαθητές την εκπαίδευσή τους στα σχολεία μας.

Σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ προχωρούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πυθαγορείου ΓΕΛ Σάμου, μαζί με την ΕΛΜΕ, καταγγέλλοντας την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην κάνει δεκτή την αίτηση παροχής ασύλου του συμμαθητή τους, Σισέ, μαθητή της Β' Λυκείου, ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

«Ολοι οι μαθητές δίνουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας για τη ζωή και τα δικαιώματα του Σισέ και όλων των "Σισέ" του κόσμου! Ολοι μαζί ενωμένοι αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες συμμαθητές μας σε κάθε σχολείο», τονίζουν οι μαθητές, σημειώνοντας πως το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό! «Οι κυβερνήσεις και το κράτος, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν τους μαθητές - πρόσφυγες κατ' αυτόν τον τρόπο. Είτε τους πετάνε έξω από τα σχολεία, είτε τους αφήνουν αβοήθητους, αναθέτοντας την ευθύνη σε ΜΚΟ, ενώ η ολόπλευρη φροντίδα για τη μόρφωση και τα δικαιώματα αυτών των παιδιών θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους».

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε το ΚΚΕ, που αναφέρεται στο ζήτημα των απελάσεων αυτών των παιδιών περιγράφοντας την προσπάθειά τους, που καταλήγει «να γυρνούν πίσω στην κόλαση από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν», ζητώντας μέτρα για να μην απελαθούν ο Σισέ και όλα τα προσφυγόπουλα που έρχονται στη χώρα μας ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ
Να σταματήσει ο εμπαιγμός των επί πτυχίω φοιτητριών στο Τμήμα Μαιευτικής!

Την ανήκουστη, όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙΠΑΕ, που ως αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και διδακτικού προσωπικού δεκάδες φοιτήτριες δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις (πρακτική άσκηση, διπλωματική εργασία, μαθήματα) και επρόκειτο να παραλάβουν τα πτυχία τους στην ερχόμενη ορκωμοσία, ενημερώθηκαν πως αυτά ανακλήθηκαν με τη δικαιολογία ότι ένα μάθημα δεν διδάχθηκε σωστά και τώρα δεν τους το αναγνωρίζουν.

Μάλιστα, ορισμένες φοιτήτριες, προκειμένου να δουλέψουν, είχαν λάβει βεβαίωση περάτωσης σπουδών, την οποία τις καλούν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση που να την ακυρώνει, με κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους. Οι φοιτήτριες βρίσκονται στον «αέρα», καθώς αν και έχουν περάσει 6 μήνες δεν έχει βγει καμία επίσημη ανακοίνωση για το αν εντέλει μπορούν να δώσουν το μάθημα στην εξεταστική!

Το συγκεκριμένο μάθημα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είχε διδαχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα με «τρέξιμο» της ύλης, με τον Σύλλογο Φοιτητών να σχολιάζει: «Αραγε φταίνε οι φοιτητές που δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για καθηγητές, με αποτέλεσμα να φέρουν καθηγήτρια για το μάθημα αυτό τελευταία στιγμή, ενώ όλες οι φοιτήτριες είχαν δηλώσει το μάθημα αυτό από την αρχή του εξαμήνου;».

Την ίδια στιγμή, φοιτήτριες που ξεκίνησαν τις σπουδές τους πριν από τη λεγόμενη «πανεπιστημιοποίηση», ενημερώθηκαν πως θα μπορούσαν να πάρουν το πτυχίο του ΔΙΠΑΕ εφόσον κατέθεταν σχετική αίτηση και περνούσαν 3 επιπλέον μαθήματα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Σχολής, το δικαίωμα να εξεταστούν στα 3 αυτά μαθήματα δίνεται σε όσες φοιτήτριες έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% της πρακτικής τους άσκησης.

Λίγες μέρες πριν δώσουν το τρίτο και τελευταίο μάθημα, η εξέταση ακυρώθηκε και ενημερώθηκαν ότι θα οριστεί επόμενη ημερομηνία. Αν και έχουν περάσει μήνες από τότε, οι φοιτήτριες ακόμα περιμένουν χωρίς καμία επίσημη απάντηση, ενώ όταν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Τμήματος, ενημερώθηκαν πως τελικά δεν αναγνωρίζεται κανένα μάθημα από αυτά που έδωσαν αφού δεν είχαν ολοκληρώσει την πρακτική τους, μολονότι υπήρχε επίσημη ενημέρωση για το αντίθετο!

Επιπλέον, στις φοιτήτριες που θέλησαν τουλάχιστον να πάρουν το πτυχίο ΤΕΙ μπας και ξεμπερδέψουν, τους είπαν ότι ούτε αυτό γίνεται καθώς έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τότε που έκαναν την αίτηση για το ΔΙΠΑΕ!

«Ως εδώ! Φτάνει πια αυτή η κοροϊδία, ο εμπαιγμός στο Τμήμα της Μαιευτικής!», σημειώνει ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΕΥ, εκφράζοντας τη στήριξή του σε όλους τους φοιτητές του Τμήματος που «πασχίζουν να τελειώσουν τις σπουδές τους και να βρουν εργασία, έχοντας να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τις οικονομικές δυσκολίες, τα πανάκριβα ενοίκια, την ακρίβεια».

Ο Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλει επίσης πως κανένας, ούτε ο πρόεδρος του Τμήματος ούτε η Κοσμητεία της ΣΕΥ ούτε η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, δεν παίρνει θέση για το θέμα ούτε αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάσταση αυτή που επικρατεί εδώ και μήνες και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα πληρώσουμε οι φοιτητές την πανεπιστημιοποίηση με πτυχία που δεν μας εξασφαλίζουν κανένα δικαίωμα».

Ο Σύλλογος Φοιτητών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ διεκδικώντας λύσεις στο ζήτημα.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Περιήγηση στα κτίρια της Οθωμανικής εποχής

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» οργανώνει δωρεάν περιήγηση στα κτίρια της Οθωμανικής εποχής στην περιοχή της Αθήνας. Θα προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης με θέμα «Πώς μάθαιναν γράμματα οι Ελληνες από την Αλωση μέχρι την Επανάσταση».

Ξεναγοί η Νατάσα Αβραμίδου και ο Μιχάλης Δουλκέρης, γραμματέας και ταμίας αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων.

Η συνάντηση για τους συμμετέχοντες την Παρασκευή 24 Ιούνη, ώρα 5 μ.μ. στην οδό Πεσματζόγλου 1 (Παλαιό Χρηματιστήριο).

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6974374333 ή στο email του περιοδικού: mail@thematapaideias.org



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ