ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού»

Αναστάλθηκε για δύο μήνες ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας εργαζόμενης, μετά από μαχητική κινητοποίηση. Σε εγρήγορση παραμένουν τα σωματεία

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έστειλαν χτες δεκάδες εργαζόμενοι, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το κατάστημα της Eurobank στη Λάρισα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων δήμων Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Γυναικών, συνταξιουχικών σωματείων.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν από την τράπεζα να ακυρώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας εργαζόμενης, με δίμηνη σύμβαση (μετά από χρόνια ανεργίας) στον δήμο Λαρισαίων.

Η εργαζόμενη είχε μπει εγγυήτρια για δάνειο που είχε πάρει ο σύζυγός της, ύψους 110.000 ευρώ, αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας και των δίμηνων συμβάσεων εργασίας στο δήμο, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην καταβολή των δόσεων, με αποτέλεσμα το χρέος να έχει φτάσει τα 500.000 ευρώ και ενώ έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα περίπου 60.000 ευρώ. Ετσι έχει βγει η πρώτη της κατοικία σε πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αφού στην περιοχή της Θεσσαλίας σχεδιάζεται να βγουν σε πλειστηριασμό το επόμενο εξάμηνο περισσότερες από 500 κατοικίες και επαγγελματικές στέγες.

Κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων με εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δάνειο, ανακοινώθηκε πως θα ανασταλεί για δύο μήνες ο πλειστηριασμός του σπιτιού, με τους εκπροσώπους των σωματείων, παρά την προσωρινή αυτή ανακούφιση, να παραμένουν σε εγρήγορση δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο πλειστηριασμός.

Ετσι, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων Λάρισας, σε ανακοίνωσή του μετά την κινητοποίηση, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «οι τράπεζες δεν είναι ανίκητες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε με ένα καλά οργανωμένο και μαζικό κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια προστασίας της λαϊκής κατοικίας, χρειάζεται ισχυρή οργάνωση στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, να γίνουν τα Σωματεία και οι Επιτροπές αγώνα κάστρα προστασίας των λαϊκών κατοικιών, έτσι θα γίνει πράξη το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Θα δώσουμε συνέχεια για να πάρει κάθε συνάδελφος τη θέση του στον αγώνα, δεν σταματάμε μέχρι να τους σταματήσουμε».

Στη συγκέντρωση, εκπρόσωποι των σωματείων πήραν τον λόγο και δήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα, να περιφρουρήσουν την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας Ζήσης Γκαραλιάκος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί το δικαίωμα στην κατοικία να γίνεται βορά στα νύχια των τραπεζιτών, με ευθύνη των πολιτικών που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».

Την αλληλεγγύη εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προστατέψει τις λαϊκές κατοικίες και νομοθετικά, απαγορεύοντας τους πλειστηριασμούς.

Ρατσιστική επίθεση σε μετανάστη εργάτη

Ρατσιστική επίθεση σε μετανάστη εργάτη καταγγέλλει η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, που σημειώθηκε στην περιοχή του Χαλανδρίου την Κυριακή το μεσημέρι. Οπως σημειώνεται, ο Βατζίτ Καραμάτ, 34 ετών, κηπουρός και μπογιατζής, επέστρεφε από τη δουλειά του για ένα μεροκάματο στο Κορωπί, με ένα πατίνι στη Λεωφόρο Πεντέλης, για να πάει στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία, όταν περιμένοντας σε ένα φανάρι δέχτηκε αρχικά φραστική επίθεση με βρισιές και ρατσιστικό μίσος και στη συνέχεια χτυπήθηκε από τρία φασιστοειδή. Ο ένας τον γρονθοκόπησε και τον έριξε κάτω και οι άλλοι δυο κατέστρεψαν το πατίνι. Ο μετανάστης εργάτης τελικά πήγε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΙΝΕΤΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην αδιαφορία για μέτρα προστασίας

Σε κινητοποίηση καλεί την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στον κόμβο ΠΕΟΑΚ, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας, ενάντια στην αδιαφορία κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμου για τη λήψη μέτρων, τέσσερα χρόνια μετά την πυρκαγιά και τρία χρόνια μετά την πλημμύρα.

Καταγγέλλει πως όλα τα έργα υποδομής που χρειάζεται η περιοχή της Κινέτας ξεκινούν με καθυστέρηση τριών και τεσσάρων χρόνων και όταν ξεκινούν, όπως η ύδρευση, πάνε με ρυθμούς χελώνας και ακόμα χειρότερα.

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί άμεση αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και προστασία, ολοκληρωμένη αποχέτευση όμβριων υδάτων, ασφαλτοστρώσεις, να απομακρυνθούν πεσμένες κολόνες, υδροδότηση και σχετικές υποδομές αποχέτευσης. Επίσης να δημιουργηθεί Περιφερειακό Ιατρείο, ενταγμένο στο Κέντρο Υγείας, στελεχωμένο με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρο και άλλες σημαντικές υποδομές.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ολοκληρώνεται ο κύκλος καταθέσεων

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης των θανάτων 3 μικρών παιδιών στην Πάτρα, με την μητέρα τους Ρούλα Πισπιρίγκου να είναι προφυλακισμένη κατηγορούμενη για τη δολοφονία του μεγαλύτερου κοριτσιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας. Χτες το μεσημέρι η αδελφή της Ρούλας, Δήμητρα, πήγε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής στην Ασφάλεια Αττικής, για να καταθέσει εκ νέου όσα γνωρίζει, αφού στην περίπτωση θανάτου του βρέφους της οικογένειας, της μικρής Ιριδας, ήταν παρούσα.

Με τις νέες καταθέσεις (είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των γονέων της κατηγορούμενης και του εν διαστάσει συζύγου της, Μάνου Δασκαλάκη) ολοκληρώνεται ο κύκλος της προανάκρισης για τις συνθήκες θανάτου των δύο μικρότερων κοριτσιών, που σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καλογρηά και Νίκου Καρακούκη, αποδίδονται ξεκάθαρα σε βίαιη ενέργεια και συγκεκριμένα σε ασφυκτικό θάνατο. Η πλευρά της κατηγορούμενης δηλώνει ότι θα αμφισβητήσει την εγκυρότητα του πορίσματος, ενώ όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία το πιθανότερο είναι να ασκηθούν νέες διώξεις. Επίσης σύμφωνα με όσα διαρρέονταν σε ΜΜΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να δώσει εντολή για πειθαρχικό έλεγχο στις γιατρούς που έκαναν τις αρχικές ιατροδικαστικές εξετάσεις των δύο κοριτσιών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Φωτιά σε εργοστάσιο

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε χτες, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, στο Ηράκλειο, σε επιχείρηση ξυλείας στην περιοχή των Μαλάδων, κοντά στον βιολογικό καθαρισμό. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μία από τις δύο βιοτεχνίες ξυλείας που υπάρχουν στο σημείο, ενώ οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε όμορη επιχείρηση συσκευασίας ξενοδοχειακού υλικού. Λόγω των εύφλεκτων υλικών πήρε διαστάσεις. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή ήταν αποπνικτική με πυκνούς μαύρους καπνούς να την έχουν σκεπάσει, ενώ η φωτιά ήταν ορατή από αρκετή απόσταση. Ευτυχώς, δεν έχει τραυματιστεί κανένας εργαζόμενος, αφού εκείνη την ώρα και στις τρεις επιχειρήσεις υπήρχαν εργάτες που δούλευαν.

Στην περιοχή είχαν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποτελούμενες από 39 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 12 οχήματα, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχε και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Αμεση παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του ΚΚΕ και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να εκκενωθούν οι επιχειρήσεις από τους εργαζόμενους, να παρθούν μέτρα προστασίας τους και να διατεθούν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Προσφορά στη μνήμη του Χρήστου Ζορμπά

Στις 6 Ιούνη του 2020, στο εργοστάσιο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ» ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα στέρησε τη ζωή του εργάτη ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ, αδελφού της συντρόφισσάς μας Λαμπρίνας.

Το ανελέητο κυνήγι του κέρδους, δηλαδή ο ίδιος ο σκοπός της παραγωγής στον καπιταλισμό, στρώνει το έδαφος για αυτά τα εγκλήματα. Σε αυτό τον δρόμο τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, της αναγκαίας συντήρησης των υποδομών θεωρούνται περιττό κόστος για τους καπιταλιστές.

Η καθημερινή πάλη των κομμουνιστών, των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις διεκδικήσεις των σωματείων για σύγχρονους όρους δουλειάς, είναι η ασπίδα στο σήμερα για να σταματήσουν να χάνονται ζωές στους χώρους δουλειάς. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού είναι η ελπίδα για το αύριο - ο μόνος δρόμος για να ξεριζωθούν οι αιτίες πίσω από αυτά τα φαινόμενα, για να αποκτήσει η παραγωγή σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι την κερδοφορία των λίγων.

Στη μνήμη του Χρήστου η ΚΟΒ Μετάλλου Θριασίου του ΚΚΕ προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 220 ευρώ, μεσώ της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ