ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στη σκοταδιστική δικαστική απόφαση για τις αμβλώσεις

Με διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της χώρας, εκατοντάδες γυναικείες οργανώσεις και άλλοι φορείς στις ΗΠΑ διαμαρτύρονται ενάντια στη σκοταδιστική απόφαση που εξέδωσε επίσημα την περασμένη Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι αμβλώσεις δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα, ανοίγοντας δρόμο για την απαγόρευσή τους σε ακόμα περισσότερες Πολιτείες.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με κρατική καταστολή, τόσο σε Ρεπουμπλικανικές όσο και σε Δημοκρατικές Πολιτείες. Στο Φοίνιξ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, ενώ στο Γιουτζίν του Ορεγκον συνελήφθησαν 10 διαδηλωτές το βράδυ της Παρασκευής. Αλλοι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, με την κατηγορία ότι... πετούσαν μπογιά πάνω από τον φράχτη του Ανώτατου Δικαστηρίου, έξω από το οποίο επίσης πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από την Παρασκευή. Τουλάχιστον άλλες 20 συλλήψεις ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Συνολικά 21 Πολιτείες - οι περισσότερες στον νότο - έχουν έτοιμες τροποποιήσεις που ουσιαστικά μπορούν άμεσα να ενεργοποιηθούν και να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά τη δικαστική απόφαση, ενώ σε άλλες 4 αναμένεται να αυστηροποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται επίσης ότι στο σκεπτικό του ενός από τους 9 δικαστές (ο οποίος περιλαμβάνεται στους 6 που ψήφισαν την αντιδραστική απόφαση) καταγράφεται ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και άλλες παλιότερες δικαστικές αποφάσεις, όπως για το δικαίωμα στην αντισύλληψη και για την αποποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξιοποίησε την απόφαση για να πλασαριστεί ως «προοδευτικός», επισημαίνοντας ότι τρεις δικαστές που ψήφισαν υπέρ (διαμορφώνοντας την τελική πλειοψηφία 6-3 υπέρ της απαράδεκτης απόφασης) είχαν τοποθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι «η ακραία απόφαση αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν τα παιδιά των βιαστών τους».

Κάλεσε σε ενίσχυση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβρη, λέγοντας ότι μετά από δεκαετίες που βρίσκονται στην εξουσία οι Δημοκρατικοί, φέτος - αν έχουν την πλειοψηφία - το Κογκρέσο «θα επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί φρόντισαν εδώ και δεκαετίες να συντηρούν και να εκμεταλλεύονται το ζήτημα για πολιτικά κέρδη και καμία κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ συνολικά στα «αζήτητα», παντελώς ανύπαρκτη, είναι η καθολική, δημόσια και δωρεάν προστασία της αναπαραγωγικής υγείας όλων των γυναικών.

Οι μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται με χάπι

Σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ οι γυναίκες θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν εγκυμοσύνες που δεν επιθυμούν, είτε να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, είτε να παραγγείλουν χάπια άμβλωσης μέσω του διαδικτύου, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.

Τα έξοδα του ταξιδιού και της επέμβασης καθιστούν απαγορευτική αυτήν την επιλογή για τις πιο φτωχές γυναίκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις άνεργες, όσες αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Να σημειωθεί ότι ήδη πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η πλειοψηφία των γυναικών κατέφευγε για οικονομικούς λόγους στο χάπι της άμβλωσης, και όχι σε χειρουργική κλινική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ινστιτούτου Guttmacher, το 2020 το 54% των καταγεγραμμένων αμβλώσεων στις ΗΠΑ έγιναν με το χάπι, έναντι 39% το 2017, 31% το 2014, 24% το 2011, 17% το 2008, 14% το 2005 και 6% το 2001.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης κλείστηκαν περίπου 100 ραντεβού στην ΜΚΟ «Just the Pill», η οποία χορηγεί στις γυναίκες σε διάφορες Πολιτείες χάπι τερματισμού της κύησης, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πριν.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες είχαν προετοιμαστεί για τη δικαστική απόφαση και έχουν συγκεντρώσει αποθέματα χαπιών που χρησιμοποιούνται μέχρι τις πρώτες 10 βδομάδες της κύησης...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση ο περιορισμός και η απαγόρευση των αμβλώσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 7 μ.μ., στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που οδηγεί στον περιορισμό και την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ καταγγέλλει την απόφαση και υπογραμμίζει:

«Καταδικάζουμε κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στον Μεσαίωνα, κάθε πολιτική που στερεί από τις γυναίκες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην άμβλωση, με την απαραίτητη στήριξη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αναπαραγωγική υγεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που ήδη προχωράει στις μισές Πολιτείες. Ερχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες της βιοπάλης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές».

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της απόφασης, όπως τονίζει, «είναι διπλά και τριπλά πιο βαριές για τις γυναίκες που δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις και να ταξιδέψουν σε μια άλλη Πολιτεία, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο. Στο έδαφος αυτό, γυναίκες από τα εργατικά, λαϊκά στρώματα ήδη αναγκάζονται να καταφύγουν σε πρακτικές που εκθέτουν την υγεία, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, σε πολύ μεγάλους κινδύνους».

«Αυτή η εξέλιξη έχει τη σφραγίδα όλων των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν άμβλωση. Ανεξάρτητα από την όποια διαφοροποίηση καταγράφεται ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στη στάση τους για το ζήτημα των αμβλώσεων, παραμένει κοινός τους παρονομαστής η αντιμετώπιση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών ως πεδίου για κερδοφόρες επενδύσεις. Συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική τους που τρέφει την εκμετάλλευση και καταπίεση, σπέρνει πολέμους, προσφυγιά. Γι' αυτό είναι προκλητικό το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δικαιώματα των γυναικών, στήνοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί "προόδου" και "συντήρησης" μπροστά στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Οσον αφορά τις δηλώσεις καταδίκης της απόφασης αυτής «από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ», η ΟΓΕ επισημαίνει ότι η αντίδραση αυτή «δεν δίνει συγχωροχάρτι στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

«Δυναμώνουμε την πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που με επιστημονική κρατική στήριξη των γυναικών μέσω οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής θα εξασφαλίζεται η ασφαλής αντισύλληψη για όλες, όπως και το δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, καθώς και στον προγεννητικό έλεγχο, στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Κόντρα στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση που απειλούν τη ζωή μας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις που έχουν τη σφραγίδα των εργατικών και γυναικείων κοινωνικών αγώνων, δυναμώνουμε την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση», καταλήγει η ΟΓΕ.

ΠΑΜΕ: Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτα!», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

«Τη στιγμή που παράγεται ασύλληπτος πλούτος και η επιστήμη κάνει άλματα και μπορεί να λύσει τεράστια προβλήματα της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι ζούμε την κλιμάκωση του αυταρχισμού, της καταστολής, της αντιδραστικοποίησης. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις δείχνει ότι η αντίδραση και ο σκοταδισμός είναι η φυσική εξέλιξη ενός συστήματος που στηρίζεται στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ενός συστήματος που στην προσπάθειά του να διαφυλάξει την κερδοφορία των λίγων θα θρέφει και θα καλλιεργεί ό,τι πιο αντιδραστικό και οπισθοδρομικό, τραβώντας την κοινωνία προς τα πίσω», σχολιάζει.

«Γι' αυτές τις εξελίξεις είναι τεράστιες οι ευθύνες και δυνάμεων που τώρα παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και της προόδου, αλλά χρόνια τώρα χάιδευαν τα αυτιά σε ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις, τσάκιζαν τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών και έστρωναν το έδαφος για τις σημερινές εξελίξεις», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση κατακτήθηκε ως συνέχεια μεγάλων εργατικών και κοινωνικών αγώνων για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών. Δεν θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα! Υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να τραβήξει η κοινωνία προς τα μπρος και να στείλει αυτούς στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!», ξεκαθαρίζει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σε τέτοια σήψη η καπιταλιστική κοινωνία που θέτει υπό αμφισβήτηση κατακτημένα δικαιώματα

Σε δήλωσή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:

«Εφτασε η καπιταλιστική κοινωνία σε τέτοια σήψη, που δικαιώματα αυτονόητα, αδιαπραγμάτευτα και κατακτημένα εδώ και δεκαετίες, όπως το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, να τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Και το χειρότερο, να εμφανίζονται οι κάθε "Μπάιντεν" ως υπερασπιστές της "προόδου". Αυτό όμως δεν είναι πρόοδος, είναι βαθιά συντήρηση και αντίδραση».

«Της υποκρισίας το ανάγνωσμα» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πυροδότησε και στην Ελλάδα αντιδράσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που έσπευσαν να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση, ευελπιστώντας αυτό να γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη διαχρονική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία με τη λογική του «κόστους - οφέλους».

Ετσι, ο πρωθυπουργός έσπευσε με ανάρτησή του να δηλώσει «πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», που είναι «είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών», τα οποία έχουν τσακίσει με την πολιτική τους, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόφαση «που επηρεάζει τη διεθνή κοινότητα» και για «δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά αμφισβητούνται».

«Της υποκρισίας το ανάγνωσμα», δηλαδή, από αυτούς που στερούν από τη γυναίκα την ατομική απόφαση και επιλογή να προχωρήσει σε άμβλωση, στηριγμένη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, σεξουαλικής αγωγής, οικογενειακού προγραμματισμού κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ