Τρίτη 28 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στη σκοταδιστική δικαστική απόφαση για τις αμβλώσεις

Με διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της χώρας, εκατοντάδες γυναικείες οργανώσεις και άλλοι φορείς στις ΗΠΑ διαμαρτύρονται ενάντια στη σκοταδιστική απόφαση που εξέδωσε επίσημα την περασμένη Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι αμβλώσεις δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα, ανοίγοντας δρόμο για την απαγόρευσή τους σε ακόμα περισσότερες Πολιτείες.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με κρατική καταστολή, τόσο σε Ρεπουμπλικανικές όσο και σε Δημοκρατικές Πολιτείες. Στο Φοίνιξ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, ενώ στο Γιουτζίν του Ορεγκον συνελήφθησαν 10 διαδηλωτές το βράδυ της Παρασκευής. Αλλοι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, με την κατηγορία ότι... πετούσαν μπογιά πάνω από τον φράχτη του Ανώτατου Δικαστηρίου, έξω από το οποίο επίσης πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από την Παρασκευή. Τουλάχιστον άλλες 20 συλλήψεις ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Συνολικά 21 Πολιτείες - οι περισσότερες στον νότο - έχουν έτοιμες τροποποιήσεις που ουσιαστικά μπορούν άμεσα να ενεργοποιηθούν και να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά τη δικαστική απόφαση, ενώ σε άλλες 4 αναμένεται να αυστηροποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται επίσης ότι στο σκεπτικό του ενός από τους 9 δικαστές (ο οποίος περιλαμβάνεται στους 6 που ψήφισαν την αντιδραστική απόφαση) καταγράφεται ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και άλλες παλιότερες δικαστικές αποφάσεις, όπως για το δικαίωμα στην αντισύλληψη και για την αποποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξιοποίησε την απόφαση για να πλασαριστεί ως «προοδευτικός», επισημαίνοντας ότι τρεις δικαστές που ψήφισαν υπέρ (διαμορφώνοντας την τελική πλειοψηφία 6-3 υπέρ της απαράδεκτης απόφασης) είχαν τοποθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι «η ακραία απόφαση αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν τα παιδιά των βιαστών τους».

Κάλεσε σε ενίσχυση των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβρη, λέγοντας ότι μετά από δεκαετίες που βρίσκονται στην εξουσία οι Δημοκρατικοί, φέτος - αν έχουν την πλειοψηφία - το Κογκρέσο «θα επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί φρόντισαν εδώ και δεκαετίες να συντηρούν και να εκμεταλλεύονται το ζήτημα για πολιτικά κέρδη και καμία κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ συνολικά στα «αζήτητα», παντελώς ανύπαρκτη, είναι η καθολική, δημόσια και δωρεάν προστασία της αναπαραγωγικής υγείας όλων των γυναικών.

Οι μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται με χάπι

Σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ οι γυναίκες θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν εγκυμοσύνες που δεν επιθυμούν, είτε να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, είτε να παραγγείλουν χάπια άμβλωσης μέσω του διαδικτύου, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.

Τα έξοδα του ταξιδιού και της επέμβασης καθιστούν απαγορευτική αυτήν την επιλογή για τις πιο φτωχές γυναίκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις άνεργες, όσες αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Να σημειωθεί ότι ήδη πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η πλειοψηφία των γυναικών κατέφευγε για οικονομικούς λόγους στο χάπι της άμβλωσης, και όχι σε χειρουργική κλινική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ινστιτούτου Guttmacher, το 2020 το 54% των καταγεγραμμένων αμβλώσεων στις ΗΠΑ έγιναν με το χάπι, έναντι 39% το 2017, 31% το 2014, 24% το 2011, 17% το 2008, 14% το 2005 και 6% το 2001.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης κλείστηκαν περίπου 100 ραντεβού στην ΜΚΟ «Just the Pill», η οποία χορηγεί στις γυναίκες σε διάφορες Πολιτείες χάπι τερματισμού της κύησης, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πριν.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες είχαν προετοιμαστεί για τη δικαστική απόφαση και έχουν συγκεντρώσει αποθέματα χαπιών που χρησιμοποιούνται μέχρι τις πρώτες 10 βδομάδες της κύησης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρπολήθηκε 15χρονη που έμεινε έγκυος μετά από βιασμό (2022-10-14 00:00:00.0)
Ασπίδα προστασίας η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών (2022-07-15 00:00:00.0)
Επικίνδυνη και οπισθοδρομική η απαγόρευση των αμβλώσεων (2022-06-30 00:00:00.0)
Ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση ο περιορισμός και η απαγόρευση των αμβλώσεων (2022-06-28 00:00:00.0)
Αντιδραστικός νόμος στην Αλαμπάμα (2019-05-16 00:00:00.0)
Πρώτο «στοπ» στις αμβλώσεις (2003-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ