ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κάλεσμα της Βρετανίας για «έγκαιρο» στρατιωτικό εξοπλισμό της Ταϊβάν

...με επίκληση στο «μάθημα από την Ουκρανία»

Ενδεικτικές της όξυνσης του ανταγωνισμού Δύσης - Κίνας είναι οι δηλώσεις που έκανε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, καλώντας σε ...έγκαιρη εξαγωγή συμπερασμάτων από τις εξελίξεις στην Ουκρανία για την επιτάχυνση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της.

Μιλώντας στη βρετανική Βουλή, η Τρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επρεπε να κάνουμε πράγματα νωρίτερα. Θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει να στέλνουμε όπλα για την άμυνα της Ουκρανίας νωρίτερα. Πρέπει να πάρουμε αυτό το μάθημα για την Ταϊβάν. Κάθε εξοπλισμός που έχουμε στείλει απαιτεί μήνες εκπαίδευσης, επομένως όσο νωρίτερα το κάνουμε τόσο το καλύτερο»...

Αναφερόμενη στα αποκαλούμενα «αποτρεπτικά μέσα», πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια προσέγγιση παρόμοια με την προσέγγιση που χρειάζεται να έχουμε και με άλλα κυρίαρχα έθνη, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν».

Συμπλήρωσε δε ότι ήδη η Δύση συνεισφέρει στην «άμυνα της Ταϊβάν» και με «εμπορικούς παρόχους» από όλο τον κόσμο, παραπέμποντας στην ενίσχυση των οικονομικών συνεργασιών με την Ταϊπέι, που μια σειρά δυτικές χώρες ιεραρχούν εδώ και καιρό. Σημειωτέον, η Τρας είπε πως κάθε σκέψη της Κίνας να εισβάλει στρατιωτικά στην Ταϊβάν θα αποτελέσει «στρατηγικά λανθασμένο υπολογισμό».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν κατηγόρησε τα μέλη του ΝΑΤΟ - με φόντο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, που προκρίνουν την «αντιμετώπιση» της Κίνας - ότι «μάταια» «προβάλλουν μια δήθεν κινεζική απειλή». Αντέτεινε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αποτελεί την αληθινή συστημική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα».

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε χτες στο Χονγκ Κονγκ, ώστε να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 25 ετών από την «επιστροφή» του στην Κίνα από τη Βρετανία. Σε δηλώσεις του τόνισε πως «το Χονγκ Κονγκ άντεξε σοβαρές δοκιμασίες ξανά και ξανά, ξεπερνώντας τις προκλήσεις μία προς μία (...) Υστερα από τις καταιγίδες, το Χονγκ Κονγκ αναγεννιέται μέσα από τη φωτιά». Δυτικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι μια πενταετία πριν, στην 20ή επέτειο, είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις, ωστόσο αυτήν τη φορά δεν αναμένονται κινητοποιήσεις, με πάνω από 30.000 αστυνομικούς να έχουν διακτινιστεί στην πόλη «για την τήρηση της τάξης».

Καθώς η Δύση επιδιώκει σταθερά να κρατά «πατήματα» στο Χονγκ Κονγκ απέναντι στην Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, σε μήνυμά του με αφορμή τη χτεσινή επέτειο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα εγκαταλείψουμε το Χονγκ Κονγκ. Πριν από 25 χρόνια δώσαμε μια υπόσχεση στην περιοχή και στον λαό της και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις της ώστε το Χονγκ Κονγκ να διοικείται και πάλι από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ».

Νέες αμερικανικές ασκήσεις

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, εντείνοντας τις προσπάθειες για ευρύτερη αναβάθμιση των συμμαχιών τους ακόμα πιο κοντά στην «αυλή» της Κίνας, ξεκίνησαν προχτές μεγάλη άσκηση στην περιοχή, με τον κωδικό «Pacific Rim Exercise» (RIMPAC), που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου.

Επίσης, μετά από καιρό προχωρούν στην κοινή άσκηση «Δράκος του Ειρηνικού» μαζί με Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που θα γίνει στα ανοιχτά της Χαβάης από 1η μέχρι 14 Αυγούστου. Στις νέες κοινές ασκήσεις αντέδρασε και η Βόρεια Κορέα, αναφέροντας ότι την «στοχεύουν απειλητικά» και ότι «αποτελούν τμήμα ενός επικίνδυνου προμηνύματος για τη δημιουργία μιας ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
Καταστολή από την κυβέρνηση ενάντια στους απεργούς μεταλλεργάτες

Η «προοδευτική» κυβέρνηση Σάντσεθ σε νέα «κατορθώματα»...
Η «προοδευτική» κυβέρνηση Σάντσεθ σε νέα «κατορθώματα»...
Με καταστολή και συλλήψεις, η ισπανική κυβέρνηση «απάντησε» στους μεταλλεργάτες στη Χώρα των Βάσκων, οι οποίοι απεργούν διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς.

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χτες σε εργαζόμενους που συμμετείχαν σε απεργιακές περιφρουρήσεις, στις περιοχές Βιζκάγια και Αλάβα, προχωρώντας και σε συλλήψεις.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των μεταλλεργατών στη Χώρα των Βάσκων.

Σε μήνυμά του επισημαίνει:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων της αστυνομίας που χτύπησαν και συνέλαβαν μέλη των απεργιακών περιφρουρήσεων.

Λίγες μέρες μετά τη σφαγή στη Μελίγια, η "προοδευτική" κυβέρνηση Σάντσεθ επιτίθεται με βία και στους εργαζόμενους του ισπανικού κράτους που διεκδικούν τη βελτίωση της ζωής τους.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των μεταλλεργατών.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες!».

  • Προχτές, μαζική απεργία έγινε στην αυτοκινητοβιομηχανία «Mercedes» στην πόλη Βιτόρια - Γκαστέις, επίσης στη Χώρα των Βάσκων, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.-- Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ στο Κατάρ για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος της ΕΕ (που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή), Ε. Μόρα. Ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εμπόδιο στάθηκε «η επιμονή των ΗΠΑ στο προτεινόμενο σχέδιο κειμένου στη Βιέννη που αποκλείει οποιαδήποτε εγγύηση για τα οικονομικά οφέλη του Ιράν». Ο δε Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε πάντως πως «αν η αμερικανική πλευρά έχει σοβαρές προθέσεις και φανεί πραγματίστρια, μια συμφωνία είναι δυνατή σε αυτό το στάδιο».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τη διεξαγωγή εκλογών την 1η Νοέμβρη ανακοίνωσε χτες η ισραηλινή Βουλή που διαλύθηκε ανοίγοντας τον δρόμο για τις πέμπτες κατά σειρά εκλογές μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, που ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, παρέδωσε την ηγεσία του κόμματός του «Yamina» στη νυν υπουργό Εσωτερικών, Αγιελέτ Σακέντ. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ. Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροδεξιού «Λικούντ», Μπ. Νετανιάχου, μίλησε για αποτυχία του κυβερνητικού συνασπισμού και παρουσιάστηκε ως «η μόνη εναλλακτική».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας αγνοείται μετά τις κατολισθήσεις και την υπερχείλιση ποταμών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην Αυστρία, στην ορεινή περιοχή Φίλαχ, στο νότιο κρατίδιο της Καρινθίας. Ενας 82χρονος άντρας παρασύρθηκε από κύμα λάσπης και γίνονται προσπάθειες να εντοπιστεί ένας άλλος άνθρωπος που βρισκόταν στο αυτοκίνητό του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο ελβετικός όμιλος «Barry Callebaut», παγκόσμιος κολοσσός του κακάο και των προϊόντων σοκολάτας, διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο του Βίσε στο Βέλγιο, το μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τον εντοπισμό σαλμονέλας σε παρτίδα προϊόντων. Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «τα περισσότερα μολυσμένα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο του Βίσε» και ότι ο όμιλος έρχεται σε επαφή με 73 πελάτες (βιομηχανίες και σοκολατοποιούς) με στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση στο επίπεδο του καταναλωτή.

ΙΤΑΛΙΑ
Ενταση Ντράγκι - Κόντε με φόντο τις εξελίξεις στα Πέντε Αστέρια

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις και διεργασίες στην Ιταλία, που πυροδότησε περαιτέρω η αποχώρηση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, επέστρεψε προχτές βράδυ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), Τζ. Κόντε, το κόμμα του οποίου είναι βασικός κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε εξοργίστηκε με αναφορές πως ο Ντράγκι ζήτησε από τον ιδρυτή του M5S, Μπ. Γκρίλο, να τον αποπέμψει από την αρχηγία του κόμματος. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης το διέψευσαν κατηγορηματικά, ωστόσο ο Κόντε έκανε λόγο για «σοβαρή ανάμειξη» του πρωθυπουργού στα εσωτερικά του κόμματος.

Μετά την πρόσφατη αποχώρηση του Ντι Μάιο και άλλων 61 βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του M5S η συμμετοχή και στήριξη του κόμματος στην κυβέρνηση δεν θεωρείται πλέον καθοριστικής σημασίας. Ο Κόντε και άλλα μέλη των Πέντε Αστέρων έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Ντράγκι για χειρισμούς σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αποστολή βαρέων όπλων από την Ιταλία και για αδιαφανείς διαδικασίες που παρέκαμπταν το Κοινοβούλιο.

Χτες ο Μ. Ντράγκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, με θέμα την πορεία της πολυκομματικής κυβέρνησης και την ένταση που προέκυψε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της, θεωρώντας δεδομένη και τη συμμετοχή του M5S. «Η συμβολή των Πέντε Αστέρων ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν θέλουμε να περιοριστεί σε μια απλή κοινοβουλευτική στήριξη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Τζ. Κόντε, και επανέλαβε ότι δεν θέλησε ποτέ να αναμειχθεί σε εσωτερικά θέματα της συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης.

Σε σχέση με την Ουκρανία, τέλος, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ και του G7 θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, με κάθε μέσο, μέχρις ότου είναι αναγκαίο, αν και υπάρχει διάθεση να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγματευτική διαδικασία.

ΚΚ ΜΕΞΙΚΟΥ
Μεγάλες ευθύνες Ομπραδόρ - Μπάιντεν για τον θάνατο των μεταναστών

Τις μεγάλες ευθύνες των Προέδρων του Μεξικού, Λόπες Ομπραδόρ, και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την τραγωδία με τους περισσότερους από 50 νεκρούς μετανάστες που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε ένα φορτηγό στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, τονίζοντας τα εξής:

«Η μεταναστευτική κρίση είναι ένα φλέγον στοιχείο της ταξικής πάλης στο Μεξικό, που επιδεινώθηκε μετά τη συμφωνία Τραμπ - Πομπέο (σ.σ. πρώην Πρόεδρος και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) με τους Ομπραδόρ - Εμπράρδ (σ.σ. Πρόεδρος και ΥΠΕΞ του Μεξικού) και επικυρώθηκε με τους Μπάιντεν - Χάρις (σ.σ. νυν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) και είναι συνέπεια της κρίσης του καπιταλισμού που επιβάλλει τη μαζική εκτόπιση των εργαζομένων που φεύγουν από την πείνα και τη δυστυχία σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Ολα αυτά επιδεινώνονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που αυξάνει το κόστος ζωής.

Μας είναι ξεκάθαρο ότι οι διαδρομές των μεταναστών δεν είναι για τουρισμό, αλλά πραγματικοί δρόμοι θανάτου, αντιμετωπίζοντας πρώτα απ' όλα τις αντιμεταναστευτικές επιδρομές της μεξικανικής κυβέρνησης και των μαφιών που ανέχεται. Οι μετανάστες συμπολίτες μας πεθαίνουν στο τρένο που είναι γνωστό ως "το θηρίο" (σ.σ. εμπορικές αμαξοστοιχίες στις γραμμές ανάμεσα σε ΗΠΑ - Μεξικό στις οποίες σκαρφαλώνουν εκατοντάδες μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα), πεθαίνουν στα ποτάμια των συνόρων ή στις ερήμους του βορρά ή πέφτουν θύματα απαγωγής, κακοποίησης, καταναγκαστικής εργασίας ή δολοφονίας από μαφιόζικες ομάδες.

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ, η οποία μετέτρεψε την Εθνοφρουρά σε μηχανισμό ανάσχεσης του ασταμάτητου μεταναστευτικού κύματος, φέρει μεγάλη ευθύνη σε αυτό.

Επαναλαμβάνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους μετανάστες, τους ταξικούς μας αδελφούς και αδελφές.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ