Παρασκευή 1 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κάλεσμα της Βρετανίας για «έγκαιρο» στρατιωτικό εξοπλισμό της Ταϊβάν

...με επίκληση στο «μάθημα από την Ουκρανία»

Ενδεικτικές της όξυνσης του ανταγωνισμού Δύσης - Κίνας είναι οι δηλώσεις που έκανε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, καλώντας σε ...έγκαιρη εξαγωγή συμπερασμάτων από τις εξελίξεις στην Ουκρανία για την επιτάχυνση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της.

Μιλώντας στη βρετανική Βουλή, η Τρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επρεπε να κάνουμε πράγματα νωρίτερα. Θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει να στέλνουμε όπλα για την άμυνα της Ουκρανίας νωρίτερα. Πρέπει να πάρουμε αυτό το μάθημα για την Ταϊβάν. Κάθε εξοπλισμός που έχουμε στείλει απαιτεί μήνες εκπαίδευσης, επομένως όσο νωρίτερα το κάνουμε τόσο το καλύτερο»...

Αναφερόμενη στα αποκαλούμενα «αποτρεπτικά μέσα», πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια προσέγγιση παρόμοια με την προσέγγιση που χρειάζεται να έχουμε και με άλλα κυρίαρχα έθνη, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν».

Συμπλήρωσε δε ότι ήδη η Δύση συνεισφέρει στην «άμυνα της Ταϊβάν» και με «εμπορικούς παρόχους» από όλο τον κόσμο, παραπέμποντας στην ενίσχυση των οικονομικών συνεργασιών με την Ταϊπέι, που μια σειρά δυτικές χώρες ιεραρχούν εδώ και καιρό. Σημειωτέον, η Τρας είπε πως κάθε σκέψη της Κίνας να εισβάλει στρατιωτικά στην Ταϊβάν θα αποτελέσει «στρατηγικά λανθασμένο υπολογισμό».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν κατηγόρησε τα μέλη του ΝΑΤΟ - με φόντο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, που προκρίνουν την «αντιμετώπιση» της Κίνας - ότι «μάταια» «προβάλλουν μια δήθεν κινεζική απειλή». Αντέτεινε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αποτελεί την αληθινή συστημική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα».

Στο μεταξύ, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε χτες στο Χονγκ Κονγκ, ώστε να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 25 ετών από την «επιστροφή» του στην Κίνα από τη Βρετανία. Σε δηλώσεις του τόνισε πως «το Χονγκ Κονγκ άντεξε σοβαρές δοκιμασίες ξανά και ξανά, ξεπερνώντας τις προκλήσεις μία προς μία (...) Υστερα από τις καταιγίδες, το Χονγκ Κονγκ αναγεννιέται μέσα από τη φωτιά». Δυτικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι μια πενταετία πριν, στην 20ή επέτειο, είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις, ωστόσο αυτήν τη φορά δεν αναμένονται κινητοποιήσεις, με πάνω από 30.000 αστυνομικούς να έχουν διακτινιστεί στην πόλη «για την τήρηση της τάξης».

Καθώς η Δύση επιδιώκει σταθερά να κρατά «πατήματα» στο Χονγκ Κονγκ απέναντι στην Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, σε μήνυμά του με αφορμή τη χτεσινή επέτειο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα εγκαταλείψουμε το Χονγκ Κονγκ. Πριν από 25 χρόνια δώσαμε μια υπόσχεση στην περιοχή και στον λαό της και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις της ώστε το Χονγκ Κονγκ να διοικείται και πάλι από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ».

Νέες αμερικανικές ασκήσεις

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ, εντείνοντας τις προσπάθειες για ευρύτερη αναβάθμιση των συμμαχιών τους ακόμα πιο κοντά στην «αυλή» της Κίνας, ξεκίνησαν προχτές μεγάλη άσκηση στην περιοχή, με τον κωδικό «Pacific Rim Exercise» (RIMPAC), που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου.

Επίσης, μετά από καιρό προχωρούν στην κοινή άσκηση «Δράκος του Ειρηνικού» μαζί με Ιαπωνία και Νότια Κορέα, που θα γίνει στα ανοιχτά της Χαβάης από 1η μέχρι 14 Αυγούστου. Στις νέες κοινές ασκήσεις αντέδρασε και η Βόρεια Κορέα, αναφέροντας ότι την «στοχεύουν απειλητικά» και ότι «αποτελούν τμήμα ενός επικίνδυνου προμηνύματος για τη δημιουργία μιας ασιατικής έκδοσης του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ