ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Επίσημα εγκαίνια» της λειτουργίας των ΑΕΙ ως «εμπορικών κέντρων»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά

Να αποσυρθεί τώρα ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ απαίτησε χτες το ΚΚΕ, μεταφέροντας στη Βουλή, με την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, το πάνδημο αίτημα που εκφράζουν με τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια. Το αίτημα εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κάνοντας καθαρό πως σε κάθε περίπτωση το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά!

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της μετατροπής των ΑΕΙ σε ανώνυμες εταιρείες, ένα διαρκές έγκλημα που χτίζουν η μια πάνω στην άλλη εδώ και 20 χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ενα νομοσχέδιο που βρίσκεται απέναντι στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, όπως φάνηκε ακόμα και από τον αποκλεισμό φοιτητικών συλλόγων από τη διαδικασία ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που θα γίνει σήμερα στην Επιτροπή! Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση να κληθούν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, όπως της Ιατρικής Αθηνών, της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.ά. Στην τελική απόφαση του προεδρείου της Επιτροπής για το ποιοι φορείς θα κληθούν, είχαν διαγραφεί όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι, όμως στη λίστα των φορέων πρώτος πρώτος δέσποζε ο ΣΕΒ!

Ο Γιάννης Δελής κατήγγειλε αυτήν τη μεθόδευση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να απαντά προκλητικά ότι δεν πρόκειται να κληθούν φοιτητές γιατί δεν υπάρχει κάποιο συλλογικό όργανο να τους εκπροσωπεί! Τελικά ο πρόεδρος αποφάσισε «για τα μάτια του κόσμου» να μην κληθεί ο ΣΕΒ, ο οποίος βέβαια έχει βάλει τη βούλα του σε κάθε σελίδα του νομοσχεδίου.

Η υπουργός Παιδείας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα λέγοντας ότι «κινούμαστε υπέρ της ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΕΙ, της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, μεταφέροντας εξουσίες από κεντρικές υπηρεσίες, και δη από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, προς τα πανεπιστήμια, προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία τους», αναζητώντας δηλαδή χορηγούς, πουλώντας «εκπαιδευτικά προϊόντα» αλά σούπερ μάρκετ και πάει λέγοντας. Αναφέρθηκε στη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας που θέλει η κυβέρνηση, δηλαδή την εξασφάλιση φτηνού και «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού και στην «υποστήριξη για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών (start-ups)» κ.ο.κ. Και βέβαια την ίδια ώρα που ενισχύεται η θύελλα αντιδράσεων κατά του νομοσχεδίου, η υπουργός, εμπαίζοντας ανοιχτά, κατέθεσε... «ευρήματα δημοσκόπησης» που, σύμφωνα με την ίδια, ...«καταδεικνύει την ευρύτατη αποδοχή» του!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ παριστάνει ότι έχει βγει στα κάγκελα, με την κριτική του να είναι ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί την «αυτονομία» των πανεπιστημίων γιατί «ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι συμβατός με τη δημοκρατία και αγαπά πολύ τον κρατισμό που θέλει να ελέγχει ασφυκτικά τα πάντα», ότι «ωθεί σε εντεινόμενη απόκλιση από τον αναπτυξιακό ευρωπαϊκό πυρήνα», όπως είπε ο εισηγητής του, Ν. Φίλης, ο οποίος εκθείασε τη νομοθέτηση των «ετών 2015 - 2019» που όμως, όπως είπε η υπουργός, μια σειρά από ρυθμίσεις προέρχονται από τη νομοθέτηση αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, με την ειδική του αγορήτρια να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «καρικατούρα μεταρρύθμισης» γιατί δεν προωθεί ένα «πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα, πυλώνα ανάπτυξης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Επιφύλαξη δήλωσε και η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Χ. Ασημακοπούλου, ζητώντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στο «άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΜέΡΑ25, με την ειδική του αγορήτρια, Σ. Σακοράφα, να κάνει λόγο για «διευθέτηση ιδιοτελών συμφερόντων».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Το νομοσχέδιό σας δεν είναι παρά μια νομοθετική βόμβα ενάντια στα εναπομείναντα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, μια νομοθετική βόμβα διασποράς στις κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημειώνοντας πως εγκαινιάζεται «το πανεπιστήμιο - ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο! Κι ένα τέτοιο μεγάλο εμπορικό χρειάζεται και την εταιρεία του, τη security, να το φυλάει. Γιατί τέτοια είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία», για την οποία, όπως είπε, μέχρι τώρα «φάγατε τα μούτρα σας». Συνέστησε στην κυβέρνηση «να μη συνεχίσει το ίδιο βιολί» με την πανεπιστημιακή αστυνομία, γιατί πλέον η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.

Ακόμα αναφέρθηκε στο κατά πόσο αποτελούν ποιότητα σπουδών η αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο, η ισοτίμηση με τη μέθοδο των πιστωτικών μονάδων πτυχίων τετραετών, τριετών σπουδών σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες που φυτοζωούν.

«Είναι ελευθερία ένας νέος να χαράζει τη δική του ατομική εκπαιδευτική διαδρομή ή μήπως είναι η τόσο βολική για σας ατομική ευθύνη για να του φορτώσετε μετά και την ευθύνη μέχρι και της ανεργίας του αν παρ' όλα αυτά τύχει να μη βρίσκει δουλειά;», αναρωτήθηκε.

Ως προς την «αποτίμηση» και την «αξιολόγηση» τόνισε πως «τις θέλετε και τις χρησιμοποιείτε για να εμπορευματοποιήσετε τα πανεπιστήμια και τη μόρφωση, να τα δέσετε ακόμα πιο γερά στο άρμα των επιχειρήσεων, ακόμα και του ΝΑΤΟ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γ. Δελής τόνισε ότι το ΚΚΕ απαντά πως υπάρχει άλλος δρόμος για τα πανεπιστήμια και αναφέρθηκε στις θεμελιακές βάσεις για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πανελλαδικά απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Μέχρι στιγμής 65 σύλλογοι συνυπογράφουν κοινή ανακοίνωση και καλούν όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ σε συντονισμένο αγώνα

Eurokinissi

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα υπογράφουν κοινή ανακοίνωση με την οποία απορρίπτουν τον νέο νόμο - πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Παράλληλα, οι σύλλογοι που υπογράφουν το ψήφισμα οργανώνουν αυτές τις μέρες την ενημέρωση σε κάθε Τμήμα και έτος, προετοιμάζοντας συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Καλώντας όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε κοινό συντονισμένο αγώνα. «Με τους αγώνες μας να ανοίξουμε "νέους ορίζοντες" για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!», τονίζουν οι 65 μέχρι στιγμής Σύλλογοι που υπογράφουν και είναι οι εξής:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ): Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (Ψαχνά Εύβοιας), Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ).

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ): Τοπογράφων Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ): Σχολής Επιστημών Υγείας, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Σχολής Επιστημών Τροφίμων.

Πανεπιστήμιο Πειραιά: Σύλλογος Φοιτητών ΠΑΠΕΙ, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ).

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): Βιολογίας, Γεωπονίας, Φυσικής, Χημείας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Μαθηματικών, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού (ΠΤΔΕ), Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΣΟΦΕΘ.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ιατρικής, Χημικού, Φυσικού, Παιδαγωγικού (ΠΤΔΕ).

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Σχολής Τεχνολογίας Λάρισας, Εστιών Λάρισας, Φυσικού Λαμίας, Σχολής Θετικών Επιστημών Λαμίας.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Επιστήμης Υπολογιστών (CSD), Τεχνολογίας και Επιστήμης Υλικών, Μαθηματικού, Χημικού, Φυσικού, Κοινωνιολογίας, Εστιών Ρεθύμνου.

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΛΜΕΠΑ Χανίων.

Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Κοζάνης, Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης.

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ): Πληροφορικής Καβάλας, Φυσικού Καβάλας, Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας, Χημείας Καβάλας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καβάλας.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ): Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδαγωγικού Αλεξανδρούπολης (ΠΤΔΕ), Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης, Νοσηλευτικής Τρίπολης, Φυσικοθεραπείας Σπάρτης.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ).


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΔΑΣΗ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΗ
Στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων προς «αξιοποίηση» τα σπρώχνει η κυβέρνηση

Την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης απαίτησε το ΚΚΕ

Στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων προς ...«αξιοποίηση» κινδυνεύουν να βρεθούν τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη - Βραστών Χαλκιδικής, όπως προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που έχει τρυπώσει η κυβέρνηση μέσα στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία εδώ και χρόνια «τρέχουν τα σάλια» των επενδυτών, που τα βλέπουν ως «φιλέτα».

Το πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου έχει έκταση 33 χιλιάδες στρέμματα και αυτό του Ταξιάρχη 58 χιλιάδες στρέμματα. Το 1934 παραχωρήθηκαν κατά νομή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών Δασολογικής Σχολής, για τη διεξαγωγή δασικών μελετών και ερευνών, για τη δημιουργία πρότυπων δασοκτημάτων και υποδειγματικής δασικής έκτασης». Με νόμο του 1951 εντάχθηκαν στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ), του οποίου ο σκοπός είναι αποκλειστικά ερευνητικός και εκπαιδευτικός.

Τώρα, με το άρθρο 296 του νόμου - πλαισίου, από 31/12/2022 το ΤΔΔΠΔ καταργείται και συγχωνεύεται - απορροφάται από το ΑΠΘ, για να ενταχθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο να ...«αξιοποιηθούν» αναλόγως από επιχειρηματικούς ομίλους.

Μάλιστα το άρθρο αυτό δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση και εντάχθηκε αιφνιδιαστικά στη συνέχεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του ΤΔΔΠΔ όσο και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Περιφερειακό Παράρτημα Κ. Μακεδονίας).

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΤΔΔΠΔ ζητάει την απόσυρση του άρθρου, επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι το Ταμείο είναι «ένα νομικό πρόσωπο με διττό ρόλο, που προάγει την εκπαίδευση και την έρευνα, λειτουργώντας και σαν πιλότος για τις υπόλοιπες δασικές υπηρεσίες με τις καλές πρακτικές που αναδεικνύει, κυρίως όμως ασκεί έναν κοινωνικό ρόλο, παντρεύοντας όλα τα παραπάνω με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που ζουν εντός των πανεπιστημιακών δασών (σ.σ. δασεργάτες, υλοτόμους, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.), διατηρώντας ισορροπίες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής ορεινής οικονομίας προς όφελος όλων».

Αντίστοιχα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο προειδοποιεί ότι η κατάργηση αυτών των ΝΠΔΔ όπως είναι τα πανεπιστημιακά δάση «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μία αλλοίωση του προσανατολισμού και των σκοπών τους, που μέχρι σήμερα είναι εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και παραγωγικοί αποκλειστικά προς όφελος των Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατήγγειλε τη μεθόδευση της κυβέρνησης και ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας: «Μιλάμε για δάση σπάνιας ομορφιάς, που η διαχείρισή τους παραχωρήθηκε από το 1934 ακόμα στη Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, και εσείς τα προορίζετε για μπίζνες. Και μετά μας μιλάτε για το περιβάλλον και για "πράσινες" συμφωνίες»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ