ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εργαζόμενοι οργανώνουν αγώνες ζητώντας αυξήσεις μισθών και δικαιώματα

Από τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων στη Δανία
Από τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων στη Δανία
Σε τροχιά οργάνωσης της πάλης τους για την υπεράσπιση μισθών και δικαιωμάτων βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους αρκετών χωρών της Ευρώπης, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις τις οποίες πληρώνουν οι λαοί με τελευταίο «επεισόδιο» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εργαζόμενοι στις αερομεταφορές συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από εταιρείες («Ryanair», SAS, «Easy Jet», «British Airways» κ.ά.) Στη Γαλλία, την Παρασκευή ο κλάδος έδινε συνέχεια με νέα απεργία μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο του Μπορντό, ενώ οι εργαζόμενοι της «Ryanair» εξήγγειλαν και νέες απεργίες για τις 23 και 24 Ιούλη. Στα αεροδρόμια του Παρισιού έγινε τριήμερη απεργία, επίσης με βασικό αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς. Στην απεργία συμμετείχαν και οι πυροσβέστες των αεροδρομίων, όπως και οι εργαζόμενοι στις υπεργολαβίες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια. Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι επίσης της «Ryanair» κατάρτισαν νέο αγωνιστικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας με απεργίες τον Ιούλη, από τις 12 ως τις 15, από τις 18 ως τις 21 και από τις 25 ως τις 28. Στην Ιταλία, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) εξήγγειλε επίσης κινητοποίηση για τις 17 Ιούλη για όλο το προσωπικό του κλάδου των αερομεταφορών αλλά και των συναφών υπηρεσιών, καλώντας με σύνθημα «να σταματήσουμε την καταστροφή ενός στρατηγικού τομέα».

Από το απεργιακό μπλόκο στους Γαλλικούς Σιδηρόδρομους
Από το απεργιακό μπλόκο στους Γαλλικούς Σιδηρόδρομους
Κινητοποιήσεις όμως οργανώθηκαν και σε άλλους τομείς των Μεταφορών, όπως στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας (SNCF). Σε κάποιες περιοχές, όπως η Νορμανδία, είχε προκηρυχθεί νέα απεργία για τις 8 Ιούλη. Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων έκαμψε την αρχική αδιαλλαξία της εργοδοσίας που τελικά συμφώνησε για κάποιες αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, επανεκτίμηση των απολαβών για τους πιο χαμηλόμισθους στην εταιρεία (ώστε να φτάσουν τα εισοδήματά τους έστω στον κατώτατο μισθό του SMIC) κ.τ.λ. Ωστόσο οι αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να συντονίσουν τον απεργιακό τους αγώνα με τους άλλους κλάδους, επειδή η επίθεση είναι ενιαία για όλη την εργατική τάξη.

Σημαντική παρακαταθήκη αποτελούν στη Δανία οι απεργιακές κινητοποιήσεις μεταναστών οικοδόμων από την Πολωνία και τη Ρουμανία που δουλεύουν στη χώρα με πολύ κατώτερα μεροκάματα.

Οι μετανάστες οικοδόμοι που δουλεύουν στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, τη γέφυρα που θα ενώνει τη Δανία με τη Γερμανία, κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας να αμείβονται όπως οι ντόπιοι συνάδελφοί τους. Θωρακισμένοι και με τη μεγάλη συμπαράσταση των Δανών συναδέλφων τους ανάγκασαν την εταιρεία να δεχτεί το βασικό τους αίτημα. Μάλιστα, κόντρα στη γραμμή της συμβιβασμένης ηγεσίας της Ομοσπονδίας του κλάδου που πρόβαλλε ως λύση τον «κοινωνικό διάλογο», συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο μέρες 200.000 κορόνες Δανίας για να καλυφθεί το πρόστιμο ενάντια στην απεργία κατ' εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Σε Ενέργεια και άλλους κλάδους

Ακόμα, ξεχώρισαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε κρίσιμους κλάδους, όπως η Ενέργεια, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα από τις αναδιατάξεις και τις κόντρες που φουντώνουν στη σκιά της «ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία». Στη Νορβηγία, οι εργαζόμενοι σε υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησαν σε απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών απέναντι στη μεγάλη ακρίβεια. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τρία πεδία γεωτρήσεων (Gudrun, Oseberg South and Oseberg East), ενώ ήταν προγραμματισμένη η σταδιακή επέκτασή της μέχρι το Σάββατο σε άλλα 7 πεδία, επιδρώντας καθοριστικά στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και τις αντίστοιχες εξαγωγές. Η Νορβηγία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης μετά τη Ρωσία. Η εργοδοτική ένωση NOG ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μείωση της παραγωγής εξαιτίας της απεργίας θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων 100 εκατ. ευρώ τη μέρα και θα είναι «πολύ ζημιογόνα και σοβαρή τόσο για την Ευρώπη όσο και τη Νορβηγία». Υπολογίστηκε μάλιστα ότι οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου θα μειώνονταν ακόμα και πάνω από 50%, προκαλώντας ανησυχία σε εργοδοσία και κυβέρνηση, με την τελευταία να τρέχει να ενεργοποιήσει μηχανισμό «γνωμοδότησης». Η εργοδοσία πρότεινε «αυξήσεις» μισθών 4% - 4,5%, την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα «τρέχει» ήδη με 5,7%.

Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι απεργιακοί αγώνες «τρέχουν» όμως και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις:

- Στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία διαχείρισης λεωφορείων «Stagecoach Merseyside» ανήγγειλαν νέα απεργία για τις 20 Ιούλη, επιμένοντας σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και όχι τα ψίχουλα που τους «πρόσφερε» η εταιρεία. Στις 15 και 18 Ιούλη οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και σε διαδηλώσεις.

- Στην Πορτογαλία, οι εργαζόμενοι στην Υγεία προχώρησαν σε απεργία (1/7) διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς αλλά και υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τα συνδικάτα τους.

- Σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γερμανίας, όπως στο Βόρειο Ρήνο και τη Βεστφαλία, εργαζόμενοι εξήγγειλαν νέα απεργία, ζητώντας προσλήψεις προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται κανονικά τα ρεπό του προσωπικού, που εξαιτίας και της πανδημίας φτάνει στα όρια της εξάντλησης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραίτηση του Τζόνσον και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Εντονοι είναι εδώ και καιρό οι «κραδασμοί» στο αστικό πολιτικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας. Την τελευταία βδομάδα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους πάνω από 50 υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης των Συντηρητικών (Τόρις), οδηγώντας την Πέμπτη στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος και προσεχώς από την πρωθυπουργία, όταν εκλεγεί ο νέος πρόεδρος των Τόρις. Προβάλλονται η μειωμένη αξιοπιστία του Τζόνσον και η ροπή του προς το ψέμα (π.χ. με το πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία σε περίοδο καραντίνας, ή με τη συγκάλυψη συνεργάτη του για σεξουαλικό σκάνδαλο), ωστόσο οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες: Η ουσία είναι ότι υπάρχει μια μερίδα της αστικής τάξης, με έκφραση και στο Συντηρητικό Κόμμα, που βλέπει ότι τα σοβαρά διακυβεύματα του μέλλοντος απαιτούν αλλαγή πολιτικού προσωπικού.

Από τη μία είναι η διαχείριση της εξόδου από την ΕΕ (Brexit) και τα παζάρια που συνεχίζονται, από την άλλη η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και η άνοδος του πληθωρισμού, όπως και οι πιέσεις για νέο δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Τα ζητήματα αυτά, που δεδομένα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα, είναι και στοιχεία που εντείνουν την αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.

Ο ηγέτης του άλλου αστικού πόλου, των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το κόμμα του μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες για την υποτιθέμενη «αλλαγή».

Σε ό,τι αφορά την «κούρσα» διαδοχής του Τζόνσον (ο οποίος είναι ο τρίτος πρόεδρος των Τόρις που παραιτείται, μετά τον Κάμερον και την Μέι), μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και άλλοι. Η διαδικασία προβλέπει την πραγματοποίηση σειράς ψηφοφοριών από τους βουλευτές των Συντηρητικών, μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων θα κληθούν στη συνέχεια να καταλήξουν με εσωκομματική ψηφοφορία όλα τα μέλη του κόμματος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου «παραμένει δυνατή και διαρκής».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι για το Brexit και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το Πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία».

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ ανέφερε σκωπτικά ότι είναι ακόμα «πολύ αδύναμη» η προοπτική να βρεθούν στη διακυβέρνηση της Βρετανίας «επαγγελματίες που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σημασία της επίλυσης των συνεχιζόμενων προβλημάτων μέσω διαλόγου».

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι ύμνησε τον Τζόνσον, γιατί «κατανόησε την απειλή του ρωσικού τέρατος και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης για την Ουκρανία», ενώ τον ευχαρίστησε «για την ανάληψη ευθύνης στις πιο δύσκολες στιγμές».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Δολοφονήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε

Υπέκυψε στα τραύματά του το μεσημέρι της Παρασκευής ο 67χρονος Σίνζο Αμπε, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και πρώην ηγέτης του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας. Την Κυριακή 10 Ιούλη είχαν προγραμματιστεί εκλογές για τη Γερουσία.

Τον Αμπε πυροβόλησε ένας 41χρονος άνδρας, πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, τον οποίο η αστυνομία συνέλαβε λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δήλωσε δυσαρεστημένος με τον Αμπε και ότι ήθελε να τον σκοτώσει, ενώ το όπλο που χρησιμοποίησε ήταν αυτοσχέδιο.

«Σοκ» και «αποτροπιασμό» για τη δολοφονία δήλωσαν ηγέτες και ΥΠΕΞ από ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ΕΕ, Γερμανία, Ινδία κ.ο.κ. Μεταξύ άλλων σχολιάστηκε ότι «αυτό ήταν το τέλος της ειρηνικής Ιαπωνίας».

Ο Αμπε διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας το 2006 αλλά και την περίοδο 2012 - 2020, μέχρι που παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας. Πρωτοστάτησε στη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και στην αναθεώρηση του ιαπωνικού Συντάγματος, ώστε να καταργηθούν διατάξεις που περιόριζαν τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων. Την άνοιξη είχε δηλώσει ότι η χώρα «δεν πρέπει να αντιμετωπίζει ως ταμπού» το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα και ότι «μπορεί να εξετάσει διάφορες εναλλακτικές», αφού «όταν μιλάμε για την προστασία της ζωής των Ιαπώνων, πρέπει να διεξαγάγουμε συζητήσεις με πολλές επιλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ