Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραίτηση του Τζόνσον και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Εντονοι είναι εδώ και καιρό οι «κραδασμοί» στο αστικό πολιτικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας. Την τελευταία βδομάδα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους πάνω από 50 υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης των Συντηρητικών (Τόρις), οδηγώντας την Πέμπτη στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος και προσεχώς από την πρωθυπουργία, όταν εκλεγεί ο νέος πρόεδρος των Τόρις. Προβάλλονται η μειωμένη αξιοπιστία του Τζόνσον και η ροπή του προς το ψέμα (π.χ. με το πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία σε περίοδο καραντίνας, ή με τη συγκάλυψη συνεργάτη του για σεξουαλικό σκάνδαλο), ωστόσο οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες: Η ουσία είναι ότι υπάρχει μια μερίδα της αστικής τάξης, με έκφραση και στο Συντηρητικό Κόμμα, που βλέπει ότι τα σοβαρά διακυβεύματα του μέλλοντος απαιτούν αλλαγή πολιτικού προσωπικού.

Από τη μία είναι η διαχείριση της εξόδου από την ΕΕ (Brexit) και τα παζάρια που συνεχίζονται, από την άλλη η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και η άνοδος του πληθωρισμού, όπως και οι πιέσεις για νέο δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Τα ζητήματα αυτά, που δεδομένα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα, είναι και στοιχεία που εντείνουν την αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.

Ο ηγέτης του άλλου αστικού πόλου, των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το κόμμα του μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ζήτησε προσφυγή στις κάλπες για την υποτιθέμενη «αλλαγή».

Σε ό,τι αφορά την «κούρσα» διαδοχής του Τζόνσον (ο οποίος είναι ο τρίτος πρόεδρος των Τόρις που παραιτείται, μετά τον Κάμερον και την Μέι), μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και άλλοι. Η διαδικασία προβλέπει την πραγματοποίηση σειράς ψηφοφοριών από τους βουλευτές των Συντηρητικών, μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων θα κληθούν στη συνέχεια να καταλήξουν με εσωκομματική ψηφοφορία όλα τα μέλη του κόμματος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου «παραμένει δυνατή και διαρκής».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι για το Brexit και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το Πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία».

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ ανέφερε σκωπτικά ότι είναι ακόμα «πολύ αδύναμη» η προοπτική να βρεθούν στη διακυβέρνηση της Βρετανίας «επαγγελματίες που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σημασία της επίλυσης των συνεχιζόμενων προβλημάτων μέσω διαλόγου».

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι ύμνησε τον Τζόνσον, γιατί «κατανόησε την απειλή του ρωσικού τέρατος και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης για την Ουκρανία», ενώ τον ευχαρίστησε «για την ανάληψη ευθύνης στις πιο δύσκολες στιγμές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ