ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Δικαίωση για τον αδικοχαμένο εργάτη, την οικογένειά του και όλους τους εργαζόμενους

Ενοχοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του εργαζόμενου Χ. Ζορμπά

Ενοχοι κρίθηκαν χτες από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ», ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός Ασφαλείας, για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος του 29χρονου Χρηστού Ζορμπά, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία τον Ιούνη του 2020.

Μάλιστα η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών, όμως το προεδρείο έκανε αποδεκτό το αίτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του «πρότερου έντιμου βίου τους». Ακολούθως επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον καθέναν με αναστολή.

Πέρα από ηθική δικαίωση για την οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, η απόφαση αυτή του δικαστηρίου είναι και μια μεγάλη νίκη για την εργατική τάξη του νομού, που με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο έδωσε μάχη εδώ και δύο χρόνια ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης των εργοδοτικών ευθυνών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συνήγοροι της οικογένειας υποστήριξαν ότι αυτή «επί της ουσίας πάρθηκε χτες το απόγευμα», αναφερόμενοι στο συγκλονιστικό συλλαλητήριο της αρτινής κοινωνίας την Τρίτη, «όταν πλήθος κόσμου βάδισε πλάι μας στους δρόμους της Αρτας, ζητώντας δικαιοσύνη για τον Χρήστο. Ο Χρήστος δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας, όμως δικαιώσαμε τη μνήμη του και αποδείξαμε την αλήθεια που προσπάθησαν συστηματικά να συγκαλύψουν».

«Για τον Χρήστο και για κάθε νέο που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Για να μπορούν να γυρίζουν τα παιδιά στα σπίτια τους, όπως ευχόμαστε κάθε μέρα να γυρνούσε ο Χρήστος.

Ευχαριστούμε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας και μας βοήθησαν να δείξουμε ότι οι δίκαιοι αγώνες μπορούν να νικάνε ακόμη και απέναντι στους πιο "ισχυρούς"».

«Κόκκινη γραμμή» η υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων

Από νωρίς το πρωί χτες πλήθος συνδικαλιστών βρέθηκαν έξω από το Πρωτοδικείο της Αρτας, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου τον συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής, με τον Αλέξη Κατσαρό εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να σημειώνει ότι μέσα και από την υπόθεση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά αποκαλύφθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας, που θυσιάζει τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο όνομα του κόστους και της προστασίας των κερδών της.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και ζήτησε την ανώτατη ποινή για τους κατηγορούμενους και αυστηροποίηση των ποινών, ενώ επεσήμανε ότι τόσο η Ομοσπονδία όσο και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας θα συνεχίσουν τον αγώνα ώστε να επιβληθούν στην πράξη όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων.

Στο δικαστήριο παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας με επικεφαλής τον Χρήστο Γκράτσα, μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αρτας, η Τίνα Ζέκα, περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ.ά. Σε δήλωσή του ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης, με τα διαθέσιμα στοιχεία να αποτυπώνουν ότι από το 1997 έως το 2017, 107 χιλιάδες εργάτες τσακίστηκαν σε εργατικά «ατυχήματα», με 2.040 απ' αυτούς να βρίσκουν φρικτό θάνατο. «Το τρομακτικό αυτό νούμερο δείχνει την αναλγησία και την ασυδοσία όλων των κυβερνήσεων, που διαμόρφωσαν ένα καθαρά αντεργατικό πλαίσιο», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, μπορούν να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

Κατασυκοφάντησαν τον αδικοχαμένο εργάτη

Την ίδια ώρα, στην ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης της εργοδοσίας, ως έσχατο μέσο για την απόκρυψη των εγκληματικών ευθυνών της, προσέφυγαν στην κατασυκοφάντηση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεύθυνο» στην εργασία του επειδή δεν αποδεχόταν να κάνει υπερωρίες, ενώ εμμέσως απέδωσαν ευθύνες και στους γονείς του, που τον άφησαν να δουλεύει ενώ φοβόταν για τις συνθήκες εργασίας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Γιγάντωση των κινδύνων

Η χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τα σχέδια γιγάντωσης της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προκαλεί ανατριχίλα για το τι πραγματικά φτιάχνεται στην Κρήτη.

Πρόκειται για φαραωνικές επεκτάσεις του πολεμικού ορμητηρίου, που βάζουν ακόμα πιο βαθιά στο στόχαστρο την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που τα διασταυρούμενα πυρά όλο και πυκνώνουν.

Θυμίζουμε πως η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε κατασκευαστική εταιρεία για την οικοδόμηση πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

***

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Σ' αυτό το πλαίσιο, στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολαρίων και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC - ένα Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί. Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», και πιο συγκεκριμένα τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

***

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων) και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνονται η κίνηση, η στάθμευση και η υποστήριξή τους καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών. Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένη στη Σούδα, στελέχη της οποίας εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού.

Αλλωστε, από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης των Στόλων των ΗΠΑ 6ου και 5ου, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με την παρουσία Ρωσίας και Κίνας. Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη μοίρα μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες, οπότε 24 μαχητικά των ΗΠΑ μετακινήθηκαν στη Σούδα, στο πλαίσιο τάχα άσκησης, στην πράξη προωθώντας άλλον έναν σχηματισμό θανάτου μια ανάσα από τα Στενά προς Βορρά και την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τις ρωσικές βάσεις στη Συρία. Επίσης, από τη Σούδα απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

***

Μιλάμε για έργα που δείχνουν στην πράξη τι σημαίνουν για τον λαό τα περί Ελλάδας - «κόμβου» ή «γέφυρας» για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Αλλωστε, αυτά «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται, όπως στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Μόνο ασφάλεια και σταθερότητα δεν μπορεί να νιώθει ο λαός από μια τέτοια γιγάντωση των πολεμικών υποδομών σε όλη τη χώρα. Υποδομές που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα και την προστασία του, αλλά με τους επιθετικούς πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Αλλωστε, όσο περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς, τόσο δυναμώνουν και τα παζάρια, οι αμφισβητήσεις και οι ανταγωνισμοί, με τα κυριαρχικά δικαιώματα να βρίσκονται διαρκώς στο «μενού» των επικίνδυνων διευθετήσεων.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η πάλη για να ξηλωθούν όλες οι βάσεις του θανάτου, να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες, να αναπτυχθεί ο αγώνας ενάντια στις λυκοσυμμαχίες και το σύστημά τους.


Μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η δικαίωση του Χρήστου να γίνει κρίκος στην πάλη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Γκράφιτι της ΚΝΕ στην Αρτα για τον αδικοχαμένο εργάτη
Γκράφιτι της ΚΝΕ στην Αρτα για τον αδικοχαμένο εργάτη
Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης του θανατηφόρου εργοδοτικού εγκλήματος σε βάρος του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά στο εργοστάσιο «Ηπειρος ΑΕΒΕ», το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του προβάλλει την απαίτηση «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη τους» και, αναφερόμενο στη συγκλονιστική συμμετοχή της νέας γενιάς στο μεγάλο συλλαλητήριο προχτές στην Αρτα ενάντια στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος, σημειώνει:

«Δήλωσαν "παρών" οι νέοι και οι νέες από τα εργοστάσια της περιοχής, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πάει να πει ο καθημερινός κίνδυνος σε κάθε βάρδια, το άγχος αν θα γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι τους.

Δήλωσαν "παρών" οι νέοι και οι νέες που περνάνε τη μέρα τους πάνω στο μηχανάκι ως διανομείς, εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι, όχι μόνο από τα καιρικά φαινόμενα αλλά, κυρίως, από την κυβερνητική και εργοδοτική αυθαιρεσία.

Δήλωσαν "παρών" οι νέοι και οι νέες που έπιασαν για πρώτη φορά δουλειά με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, με την εντατικοποίηση να χτυπάει "κόκκινο".

Η δικαίωση του Χρήστου να γίνει κρίκος στην πάλη για μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς. Για εργασιακά δικαιώματα, για να ζήσει η νέα γενιά τη ζωή που της αξίζει!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ