Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Δικαίωση για τον αδικοχαμένο εργάτη, την οικογένειά του και όλους τους εργαζόμενους

Ενοχοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του εργαζόμενου Χ. Ζορμπά

Ενοχοι κρίθηκαν χτες από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ», ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός Ασφαλείας, για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος του 29χρονου Χρηστού Ζορμπά, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία τον Ιούνη του 2020.

Μάλιστα η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών, όμως το προεδρείο έκανε αποδεκτό το αίτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του «πρότερου έντιμου βίου τους». Ακολούθως επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον καθέναν με αναστολή.

Πέρα από ηθική δικαίωση για την οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά, η απόφαση αυτή του δικαστηρίου είναι και μια μεγάλη νίκη για την εργατική τάξη του νομού, που με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο έδωσε μάχη εδώ και δύο χρόνια ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης των εργοδοτικών ευθυνών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συνήγοροι της οικογένειας υποστήριξαν ότι αυτή «επί της ουσίας πάρθηκε χτες το απόγευμα», αναφερόμενοι στο συγκλονιστικό συλλαλητήριο της αρτινής κοινωνίας την Τρίτη, «όταν πλήθος κόσμου βάδισε πλάι μας στους δρόμους της Αρτας, ζητώντας δικαιοσύνη για τον Χρήστο. Ο Χρήστος δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας, όμως δικαιώσαμε τη μνήμη του και αποδείξαμε την αλήθεια που προσπάθησαν συστηματικά να συγκαλύψουν».

«Για τον Χρήστο και για κάθε νέο που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Για να μπορούν να γυρίζουν τα παιδιά στα σπίτια τους, όπως ευχόμαστε κάθε μέρα να γυρνούσε ο Χρήστος.

Ευχαριστούμε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας και μας βοήθησαν να δείξουμε ότι οι δίκαιοι αγώνες μπορούν να νικάνε ακόμη και απέναντι στους πιο "ισχυρούς"».

«Κόκκινη γραμμή» η υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων

Από νωρίς το πρωί χτες πλήθος συνδικαλιστών βρέθηκαν έξω από το Πρωτοδικείο της Αρτας, στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που είχε εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου τον συνδικαλιστικών οργανώσεων της περιοχής, με τον Αλέξη Κατσαρό εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να σημειώνει ότι μέσα και από την υπόθεση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά αποκαλύφθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας, που θυσιάζει τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο όνομα του κόστους και της προστασίας των κερδών της.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και ζήτησε την ανώτατη ποινή για τους κατηγορούμενους και αυστηροποίηση των ποινών, ενώ επεσήμανε ότι τόσο η Ομοσπονδία όσο και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αρτας θα συνεχίσουν τον αγώνα ώστε να επιβληθούν στην πράξη όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων.

Στο δικαστήριο παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας με επικεφαλής τον Χρήστο Γκράτσα, μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αρτας, η Τίνα Ζέκα, περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ.ά. Σε δήλωσή του ο Ν. Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης, με τα διαθέσιμα στοιχεία να αποτυπώνουν ότι από το 1997 έως το 2017, 107 χιλιάδες εργάτες τσακίστηκαν σε εργατικά «ατυχήματα», με 2.040 απ' αυτούς να βρίσκουν φρικτό θάνατο. «Το τρομακτικό αυτό νούμερο δείχνει την αναλγησία και την ασυδοσία όλων των κυβερνήσεων, που διαμόρφωσαν ένα καθαρά αντεργατικό πλαίσιο», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, μπορούν να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

Κατασυκοφάντησαν τον αδικοχαμένο εργάτη

Την ίδια ώρα, στην ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης της εργοδοσίας, ως έσχατο μέσο για την απόκρυψη των εγκληματικών ευθυνών της, προσέφυγαν στην κατασυκοφάντηση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεύθυνο» στην εργασία του επειδή δεν αποδεχόταν να κάνει υπερωρίες, ενώ εμμέσως απέδωσαν ευθύνες και στους γονείς του, που τον άφησαν να δουλεύει ενώ φοβόταν για τις συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ