Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα στείλουν το νομοσχέδιο εκεί που του αξίζει

«Η νέα γενιά, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα στείλουν το νομοσχέδιό σας εκεί που του αξίζει: Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, θυμίζοντας πως οι φοιτητικές εκλογές, με τη μεγαλειώδη νίκη της «Πανσπουδαστικής», έδωσαν μία πρώτη γεύση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε το «πιο επιθετικό, "αυτόνομο" πανεπιστήμιο της αγοράς, με δομή και λειτουργία που παραπέμπει σε μεγάλη επιχείρηση, με οριζόντια και καθετοποιημένα τμήματα ανάλογα με το τι απαιτεί η αγορά, με διαφοροποιημένο πελατολόγιο, με επιχειρηματικά πρότζεκτ, με αντίστοιχη διοίκηση και δείκτες απόδοσης», με πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, τονίζοντας πως αυτό είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται προκειμένου να αποσπάσει η κυβέρνηση τη συναίνεση κυρίως των φοιτητών, προσθέτοντας ότι «όταν δεν πείθονται οι "ατίθασοι" φοιτητές με το "καλό", θα αναλαμβάνουν δράση η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι εισαγγελείς, όπως πρόσφατα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ποινικοποιώντας τους αγώνες».

Το «υπερόπλο» της κυβέρνησης - όπως το παρουσιάζει - για να δικαιολογήσει αυτόν τον πραγματικά «σκουριασμένο εκσυγχρονισμό» είναι η επίκληση στην αριστεία, στην καινοτομία, στην έρευνα και την εξωστρέφεια. «Ντύνουν» δηλαδή τις αντιδραστικές και οπισθοδρομικές αλλαγές με ωραίο περιτύλιγμα, σημείωσε, προσθέτοντας: «Το βέβαιο είναι ότι τα κριτήρια "αριστείας" που θα ισχύσουν, στην οποιαδήποτε μορφή τους, θα προωθούν την επιχειρηματική δράση του ΔΕΠ, θα εδραιώνουν τον ρόλο του καθηγητή - μάνατζερ - επιχειρηματία, θα επιβραβεύουν την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης, την παραγωγή εμπορικής αξίας και την "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις, και θα τιμωρούν - αν δεν ποινικοποιούν, και μέσω του νέου Πειθαρχικού - τη διαφορετική άποψη ή στάση. Η δε καινοτομία, την οποία συνεχώς επικαλείστε, δεν έχει καμία σχέση με τη μετατροπή μιας νέας ιδέας σε πρωτοποριακή ανακάλυψη, σε αγαθά και υπηρεσίες που να ικανοποιούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά τη μετατροπή ιδεών σε επιχειρηματικές μπίζνες». Θύμισε δε ότι στο όνομα της «καινοτομίας» ζήσαμε τον «πόλεμο της πατέντας», για τη μοιρασιά της «πίτας» στην αγορά εμβολίων, και το πλήρωσαν πολύ ακριβά οι λαοί.

«Δεν κινδυνεύουμε από την τεχνολογία, ούτε από τους "άριστους" και τις καινοτομίες, αλλά από την καπιταλιστική αξιοποίησή τους. Αυτή η αξιοποίηση δεν είναι μονόδρομος για τον άνθρωπο. Είναι μονόδρομος μόνο για το κεφάλαιο», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης και, κλείνοντας, τόνισε πως το ΚΚΕ, «απορρίπτοντας τον νέο νόμο - πλαίσιο ως αναχρονιστικό, σκουριασμένο και αντιδραστικό, καταθέτει τη δική του πρόταση για το σήμερα και για το αύριο, πρόταση ρεαλιστική, σύγχρονη και δίκαιη», για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, με εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με την απαραίτητη γνώση, ώστε το πτυχίο να αποτελεί το μοναδικό εισιτήριο και κριτήριο για τη σύνδεση με το επάγγελμα, χωρίς άλλους φραγμούς και προϋποθέσεις, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ