Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πανηγύρισε για τα πτυχία - «σούπα» που... «καταργούν τα στενά επιστημονικά στεγανά»!

INTIME NEWS

Υπερασπιζόμενος τη διαρκή φοιτητική περιπλάνηση, τα προγράμματα σπουδών - «σούπα» και την πλήρη υποταγή των πανεπιστημίων στην υπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τοποθετήθηκε στη Βουλή για το κυβερνητικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ξεκίνησε την ομιλία του με το παράδειγμα της περιπλάνησης μιας νέας από την Αθήνα που εισάγεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, περνάει από το ένα Τμήμα στο άλλο, πάει για εσωτερικό Erasmus σε άσχετο αντικείμενο σπουδών στην Κέρκυρα, συνεχίζει με μεταπτυχιακά στο Παρίσι και μετά κάνει κι ένα βιομηχανικό διδακτορικό και γίνεται ένα περιζήτητο στέλεχος επιχείρησης... Κι αυτήν την περιπλάνηση και το πασάλειμμα του ατομικού δρόμου σπουδών και της «ατομικής ευθύνης» τα παρουσίασε ως «ευκαιρίες που προσφέρει το πανεπιστήμιο των νέων οριζόντων»! Ισχυρίστηκε ότι αυτή η «σούπα» «διαμορφώνει αποφοίτους με γνώσεις σε πολλά επιστημονικά πεδία», ενώ ειδικά για το εσωτερικό Erasmus είπε ότι οι φοιτητές «θα γνωρίζουν τη ζωή σε άλλες γωνιές της πατρίδας μας»... κάτι σαν διακοπές δηλαδή, χάνοντας ένα εξάμηνο σπουδών!

«Θα ήθελα να ξεχωρίσω την ευελιξία των νέων προγραμμάτων που καταργούν τα στενά επιστημονικά στεγανά», είπε κατά λέξη ο πρωθυπουργός και σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο «παύει να είναι προσανατολισμένο στα στενά όρια ενός επιστημονικού αντικειμένου». Ομολόγησε δηλαδή με έναν τρόπο ότι η υπονόμευση των πτυχίων, που θα φέρει η πανσπερμία προγραμμάτων πολλών ταχυτήτων, απομακρύνει τις σπουδές από την ίδια τους την επιστημονικότητα.

Παράλληλα, το δεδομένο είναι ότι θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους τίτλους σπουδών από τα επαγγελματικά δικαιώματα, γι' αυτό και οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για «βελτίωση της πιθανότητας καλής επαγγελματικής αποκατάστασης σε αρμονία με τις ανάγκες της οικονομίας της χώρας» είναι κενό γράμμα. Εξάλλου, το λεγόμενο χάσμα δεξιοτήτων στην άναρχη καπιταλιστική οικονομία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να απαντηθεί με τους ατομικούς δρόμους σπουδών, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι και στο παρελθόν και τώρα έχουν δοκιμαστεί (εκτός πανεπιστημίων) διάφορα πιο σύντομα προγράμματα σπουδών, χωρίς κανένα καλύτερο αποτέλεσμα στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τα τυχόν δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης», ενώ για τα βιομηχανικά διδακτορικά έδειξε ποιος θα είναι ο πραγματικά ωφελούμενος λέγοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις «θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα με πυροδότη την ουσιαστική εφαρμοσμένη έρευνα».

Για τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για το νέο σύστημα διοίκησης, είπε ότι αυτές αφορούν μόλις 10 άρθρα σε ένα νομοσχέδιο 500 άρθρων, ισχυριζόμενος ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του.

Είπε ότι το νομοσχέδιο «επιτέλους απενοχοποιεί τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά», θεοποιώντας την επιχειρηματικότητα και «κλείνοντας το μάτι» στα ιδρύματα ότι «θα μπορούν να συγκροτούν στο εσωτερικό τους θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων» και να επεκταθούν σε κάθε είδους μπίζνες, βλέποντας τους πάντες, από τους φοιτητές έως τις επιχειρήσεις και κάθε άλλον φορέα, ως... πελάτες.

Αναφορικά με την ίδρυση, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και προγραμμάτων, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης «θα είναι πιο ορθολογικός θεραπεύοντας και πολλές από τις αγκυλώσεις της εξαιρετικά πρόχειρης ένωσης των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, θα αποτυπώνει τελικά τις πραγματικές ανάγκες και της Παιδείας και της οικονομίας», δείχνοντας ότι η αγορά θα είναι αυτή που θα κρίνει τελικά τη βιωσιμότητα ενός προγράμματος κι όχι η επιστημονική του αξία.

Τέλος, απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία του Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι «δεν είναι εδώ διότι αν ήταν εδώ θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη» κι έκανε λόγο για «εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής, το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού», ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επικαλούμενος την ανάγκη εθνικής ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ