Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
Μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες του λαού η κυβέρνηση

Τα ζητήματα που «καίνε» τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους έθεσε στην υπουργό Παιδείας ο Θανάσης Παφίλης

«Από την πόλη έρχομαι...», ήταν τα όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, όταν κλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη να πει αν υπάρχει σημείο στο νομοσχέδιο και συνολικά στην κυβερνητική πολιτική που να απαντάει στα ερωτήματα που «καίνε» τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, αφού η υπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη τοποθέτησή της στην Ολομέλεια για τον νόμο - πλαίσιο, ντύνοντας με καμάρι όλο το αντιδραστικό του περιεχόμενο με βαρύγδουπες εκφράσεις όπως αναβάθμιση σπουδών, καινοτομία, ελευθερία, εξωστρέφεια κ.ο.κ., πήρε τον λόγο ο Θ. Παφίλης ζητώντας να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα αυξήσει την επιδότηση ενοικίου για τους φοιτητές, τι θα κάνει με τις φοιτητικές λέσχες και τη σίτιση, σχολιάζοντας ότι την ώρα που τους προτείνει να πάνε για εσωτερικό Εrasmus, τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε ούτε στις σχολές τους.

Ρώτησε την υπουργό πού θα βρουν τα λεφτά τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για να πληρώνουν μεταπτυχιακά αφού τα πτυχία δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, όπως είχε αναφέρει λίγο - πολύ πριν ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Τη ρώτησε αν ξέρει το «ν + 2», δηλαδή η ολοκλήρωση των σπουδών σε ν συν 2 χρόνια ακόμα, τι σημαίνει για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, ή γιατί μία οικογένεια που ματώνει για να περάσει το παιδί της στο πανεπιστήμιο και να πάρει το πτυχίο του, να βλέπει τελικά το πτυχίο αυτό να ισοτιμιέται «με του άλλου που σκάει 15 χιλιάρικα στο ιδιωτικό κολέγιο». «Είναι εντυπωσιακά όλα αυτά που είπατε, αλλά είναι έξω από τη ζωή που ζει ο λαϊκός κόσμος» και όχι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στο Γέιλ ή στο Χάρβραντ, ανέφερε.

Η υπουργός, φανερά «στριμωγμένη», άρχισε να ψελλίζει ότι η κυβέρνηση έδωσε επίδομα ενοικίου που πήραν πέρσι 43.000 φοιτητές, όμως για φέτος δεν είπε τίποτα, ότι για τους εργαζόμενους φοιτητές υπάρχει ειδική εξαίρεση, κ.ο.κ., ενώ έκανε «γαργάρα» τα υπόλοιπα ερωτήματα του Θ. Παφίλη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις απαντήσεις της Ν. Κεραμέως, της υπενθύμισε ότι για να εξαιρεθεί ένας εργαζόμενος φοιτητής θα πρέπει να δείξει ένσημα, όταν η πλειοψηφία τους αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι. «Θα μπορεί», συνέχισε ο Θ. Παφίλης, «αυτό το παιδί να παρακολουθήσει και δεύτερη σχολή, να πάει στο Εrasmus; Εχετε ιδέα πώς είναι να δουλεύεις και να διαβάζεις ταυτόχρονα; Αλλά πού να τα ξέρετε εσείς αυτά. Δεν έχετε αίσθηση των πραγματικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ