ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αναδείχτηκαν ανάγλυφα οι κίνδυνοι της εμπλοκής

Συνεδρίασε χτες στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου έγινε ενημέρωση των μελών από τον υπουργό Εξωτερικών, αναφορικά με τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο ανοιχτό μέρος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ν. Δένδιας είπε ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι, οι προκλήσεις είναι διαρκείς» και «το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία», ενώ επικεντρώνοντας στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι «κάθε μέρα λαμβάνει νέες διαστάσεις», καθώς «πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας». Εφερε εξάλλου για παράδειγμα τον χάρτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Τουρκία και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης.

Αποσιωπώντας ότι «νερό στον μύλο» των τουρκικών προκλήσεων εξακολουθούν να ρίχνουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που επιμένουν να αναφέρουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Αγκυρας ως διμερείς «διαφορές» και καλούν κατόπιν τις δύο χώρες να τα βρουν με «διάλογο» και συνεργασία για να μη διαταραχτεί η ΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην περιοχή, ο υπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει αυτές τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις στους «συμμάχους» μας.

Αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, στον απόηχο της προχτεσινής επίσκεψής του στην Οδησσό, τονίζοντας ότι είναι ένα «πολύ μεγάλο λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμο για την επισιτιστική ασφάλεια της ανθρωπότητας», καθώς η κυβέρνηση, και η ελληνική αστική τάξη γενικότερα, προσπαθεί να παίξει ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, αναζητώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και κάποια μερίδια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, σε τομείς όπως η λεγόμενη ανοικοδόμηση, ή η διαμετακόμιση, δηλώνοντας πρόθυμη να «βοηθήσει» στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος έβαλε θέμα ...έλλειψης ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό, π.χ. για όσα είπε με τον Μπάιντεν στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με τις τοποθετήσεις του δεν ευνοεί την οικοδόμηση ενός «εθνικού μετώπου» απέναντι στην Τουρκία, ακολουθώντας μια «ΙΧ εξωτερική πολιτική», όταν διαχρονικά τα κόμματα του κεφαλαίου όπως και σήμερα συμπλέουν στρατηγικά σε αυτά τα θέματα. Επανέλαβε και την κριτική περί «ανταλλαγμάτων» από την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια επιμένοντας ότι επί ημερών του κόμματός του στη διακυβέρνηση της χώρας παρέχονταν καλύτερες υπηρεσίες στην αστική τάξη στο εν λόγω πεδίο, θυμίζοντας π.χ. ότι επί ΣΥΡΙΖΑ μορφοποιήθηκε το 3+1 σχήμα (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ) και κατατέθηκε το «East Med Act».

Ο λαός πληρώνει την εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε το γεγονός ότι η χώρα εμπλέκεται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκολύνοντας τη μεταφορά δυνάμεων και μέσων από το έδαφός της προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, την αντίστοιχη επέκταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα και τα όσα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» για τις εργασίες ενίσχυσης της Σούδας, συν τις αποστολές προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς μάχης, π.χ. στη Βουλγαρία, με μέτωπο προς τη Μόσχα.

Στηλίτευσε, εξάλλου, το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των περιβόητων ΝΑΤΟικών «υποχρεώσεων» που παίρνουν πλέον κι άλλα, ακόμα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μέσα από την αναθεωρημένη Στρατηγική Αντίληψη (κείμενο - δόγμα) του ΝΑΤΟ, όπως καταλήχτηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, με την οποία ισχυροποιείται παραπέρα ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός μέσα και από αποφάσεις για νέους εξοπλισμούς.

Αποφάσεις που, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος, ρίχνουν φωτιά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με κίνδυνο γενίκευσης και επέκτασής της και σε άλλες ζώνες, όπως τα Δυτ. Βαλκάνια, η Μεσόγειος και το Αιγαίο, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Τόνισε, εξάλλου, ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν τη βάση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που επιπλέον έχει αποθρασυνθεί από τα παζάρια της με ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας «σταθεροποίησης» της νοτιοανατολικής τους πτέρυγας, θυμίζοντας σε αυτό το σημείο τις δηλώσεις των «συμμάχων και εταίρων» για τάχα διμερείς «διαφορές» που πρέπει να «επιλυθούν ειρηνικά», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τις πωλήσεις όπλων προς την Αγκυρα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι όλα αυτά δείχνουν στο βάθος έναν επώδυνο, προσωρινό συμβιβασμό και συνδιαχείριση στο Αιγαίο, επιλογές που πληρώνει ακριβά η χώρα και σε άλλα επίπεδα, π.χ. μέσα από πανάκριβα, ΝΑΤΟικής κοπής εξοπλιστικά προγράμματα, την ακρίβεια στην Ενέργεια κ.ά.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός μας πρέπει να κινηθεί σε άλλον δρόμο, αγωνιζόμενος για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, χωρίς να επιλέγει ιμπεριαλιστή να στοιχηθεί, να παλέψει για το κλείσιμο των βάσεων και την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

ΗΠΑ
«Πράσινο φως» για νέα παζάρια με τις πωλήσεις «F-16» στην Τουρκία

Εγκρίθηκαν η πώληση νέων και η αναβάθμιση παλιών μαχητικών στην Τουρκία, αν πιστοποιείται ότι υπάρχουν «λόγοι εθνικής ασφάλειας»...

Η «πιστοποίηση» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ λόγων «εθνικής ασφάλειας» θα επιτρέπει την πώληση νέων «F-16», κιτ εκσυγχρονισμού αλλά και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία, σύμφωνα με τροπολογία που ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου, επιβεβαιώνοντας ότι φουντώνει το παζάρι Ουάσιγκτον - Αγκυρας, ενώ η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει αμείωτα.

Μια μέρα αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπέρασε τους προκλητικούς χάρτες που κυκλοφορούν στην Αγκυρα (εμφανίζοντας ως τουρκικά εδάφη Χίο, Μυτιλήνη, Κρήτη κ.τ.λ.) με συστάσεις του τύπου «βρείτε τα με τις διαφορές σας» και «αποφύγετε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση»(!), η αρμόδια Επιτροπή Κανόνων ενέκρινε τη σχετική τροπολογία (που περιλαμβάνεται στον επόμενο στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ - NDAA), και η οποία αναμένεται να επικυρωθεί οριστικά έως τα τέλη Ιούλη.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει μεν ότι απαγορεύονται η πώληση και ο εκσυγχρονισμός «F-16» σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή ακυρώνει την απαγόρευση αν «ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας». Ακόμα, ως όρος αναφέρεται και το να λάβει η κυβέρνηση «αναλυτικά και επαρκή μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα "F-16" δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα». Βέβαια, άλλο θέμα είναι τι... υπολογίζει κανείς ως Ελλάδα, δηλαδή σε ποια επικράτεια θεωρεί ότι μια τουρκική υπέρπτηση συνιστά παραβίαση, αφού π.χ. οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό όταν δεν περνά βδομάδα χωρίς η Ουάσιγκτον να δικαιολογήσει τις τουρκικές προκλήσεις και να ζεστάνει την πλάτη της Αγκυρας...

Επίσης, οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας» που μπορεί η αμερικανική ηγεσία να πιστοποιήσει ότι υπάρχουν για να διασφαλίσει νέες πωλήσεις στην Τουρκία, είναι ολοφάνερο πλέον ότι συνδέονται και με την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα μέλη, όπως μια σειρά Αμερικανών αξιωματούχων επισημαίνουν συχνά - πυκνά... Πάνε ελάχιστα 24ωρα που η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ, επιχειρηματολογώντας για τη σημασία αναβάθμισης των τουρκικών «F-16», υπογράμμιζε ότι αυτή αποτελεί «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια»...

Ενισχύουν τον άξονα με το κράτος - δολοφόνο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Παραπέρα, επανέλαβε τη «σταθερή βούληση» της ελληνικής κυβέρνησης για «περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, προχτές πραγματοποιήθηκε η διμερής αεροπορική άσκηση «Frizis Damas 2022» στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας 2022» μεταξύ των δύο χωρών. Διεξήχθησαν αποστολές αέρος - αέρος και προσβολές επίγειων στόχων εντός του FIR Τελ Αβίβ (στο εύρος του οποίου η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τη Γάζα), ενώ πραγματοποιήθηκε και εναέριος ανεφοδιασμός εντός του FIR Λευκωσίας από αεροσκάφος της ισραηλινής ΠΑ.

Στο μεταξύ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, στο πλαίσιο της πολυήμερης επίσκεψής τους στις ΗΠΑ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» στο Ντάλας του Τέξας, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για την απόκτηση 20+20 τέτοιων μαχητικών, προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε ο ίδιος ο Κ. Φλώρος διέχεε από το Τέξας ότι «με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ελίτ της 5ης γενιάς μαχητικών, η προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας είναι εγγυημένη» - με το περιεχόμενο βέβαια που οι ιμπεριαλιστές δίνουν στις έννοιες αυτές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στη Χάγη για την Ουκρανία

Στη Χάγη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για τη «Λογοδοσία των εγκλημάτων πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σε άλλη μια αποστολή που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Η Διάσκεψη συνδιοργανώνεται από την ολλανδική κυβέρνηση, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα συμμετάσχει επίσης η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ