ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΕΙ
Με συλλαλητήρια δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στον νόμο - πλαίσιο

Σήμερα στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα

RIZOSPASTIS

Να μην ψηφιστεί ο νόμος - πλαίσιο που βρίσκεται απέναντι στις ανάγκες φοιτητών, εργαζομένων, του λαού και γιγαντώνει τα προβλήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση διεκδικούν αγωνιστικά φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Δηλώνουν πως ο νόμος απορρίπτεται στο σύνολό του, καλώντας παράλληλα να δυναμώσει ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.

Στην Αθήνα, διοργανώνεται συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια με πορεία στη συνέχεια προς τη Βουλή, ενόψει της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην Ολομέλεια.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας καλούν οι ΕΣΔΕΠ και οι σύλλογοι διοικητικών εργαζομένων του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ, οι σύλλογοι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ του ΑΠΘ, όπως και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Δασολογίας, Παιδαγωγικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, των Σχολών Επιστημών Υγείας και Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Συλλαλητήριο προγραμματίζεται την ίδια ώρα στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Στο μεταξύ, μπροστά στο σημερινό συλλαλητήριο, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε παρέμβαση έξω από τη Βουλή. «40 βαθμοί, ο νόμος στη Βουλή. Η λύση είναι μία: Ολοι στην πορεία», ανέγραφε το πανό που άπλωσαν οι φοιτητές μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο.

Περισσότεροι από 70 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα με κοινή ανακοίνωση, στην οποία προστίθενται και νέες υπογραφές, δηλώνουν πως ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση απορρίπτεται και διεκδικούν δωρεάν και αναβαθμισμένες σπουδές, πτυχία με αξία. Τονίζουν πως στα εκατοντάδες άρθρα του δεν υπάρχει λέξη για τα μεγάλα φοιτητικά προβλήματα και δηλώνουν ότι «με τους αγώνες μας να ανοίξουμε "νέους ορίζοντες" για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Με 24ωρη απεργία, συμπόρευση με φοιτητές και διδάσκοντες και συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο απαντά η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διεκδικεί να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και βάζει μπροστά τα αιτήματα για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κόντρα στην εμπορευματοποίησή της, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, για επιστήμη κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών. Χτες, με ομόφωνη απόφαση της ΕΓ, η ΠΟΣΔΕΠ προχώρησε στην προκήρυξη απεργίας, με δεκάδες Συλλόγων μελών ΔΕΠ να δηλώνουν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση απευθύνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας διεκδικώντας «ο νέος νόμος - πλαίσιο να αποσυρθεί. Οχι στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, όχι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση με τους φοιτητές πελάτες».

Σε συμμετοχή καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 21 καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μία πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Η ΚΝΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τους 21 πρώτους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη (με αλφαβητική σειρά):

  • Γιώργος Αετόπουλος
  • Βιολέτα Ικαρη
  • Ιουλία Καραπατάκη
  • Κώστας Καρμπάς
  • Βασίλης Κασούρας
  • «Κοινοί Θνητοί»
  • «Λόγος απειλή»
  • Γιώργος Μαργαρίτης
  • Μιθριδάτης
  • Σωτήρης Μπαλλάς
  • Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης («Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ»)
  • Πάνος Παπαϊωάννου
  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου
  • Μίλτος Πασχαλίδης
  • Νίκος Ταλέας
  • Διονύσης Τσακνής
  • Ελένη Τσαλιγοπούλου
  • Δημήτρης Ψαρράς
  • Lobo
  • Tiny Jackal
  • Urban Pulse

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μουσικό meet up με μεγάλη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου

Αύριο Παρασκευή στο Green Theater, στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας

Αύριο Παρασκευή από τις 19.00 έως τις 24.00, νεανικές μπάντες, μαθητές, φοιτητές, νέοι και νέες δημιουργοί δίνουν ραντεβού στη σκηνή του Green Theater, έναν πανέμορφο χώρο στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας.

Μαζί τους θα βρεθεί η Νατάσσα Μποφίλιου, με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο πλευρό της, σε μια ξεχωριστή, ηλεκτρισμένη παράσταση, γεμάτη πάθος, έμπνευση και ανατροπές.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης η ΚΝΕ θα υποδεχτεί στη σκηνή νέους μουσικούς και συγκροτήματα που έρχονται από πολλά και διαφορετικά μουσικά μονοπάτια:

- «Κεραμιδόγατες»

- Before Twenty

- «Φερειπείν»

- Αλέξανδρος Γουργουλιός

- Κωνσταντίνος Χατζηκυριάκος - Σβώκος

- «Εναυσμα»

- High Hills

Οδηγίες πρόσβασης

Ο χώρος του Green Theater είναι εύκολα προσβάσιμος από μεγάλες πόλεις και έχει ευκολία στάθμευσης. Απέχει 1 ώρα από την Αθήνα, 1 ώρα και 30 λεπτά από Πάτρα και Καλαμάτα, ενώ από την Κόρινθο μόλις 25 λεπτά. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δρομολογούν και πούλμαν:

  • Αθήνα: Αναχώρηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6972.386.311
  • Κόρινθος - Αγιοι Θεόδωροι: Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6978.597.699
  • Καλαμάτα: Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6979.904.855
  • Ναύπλιο: Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6975.907.389.
Παρέμβαση για τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «με βάση τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όποιος φοιτητής δεν συμπληρώσει 15 διδακτικές μονάδες στο χειμερινό εξάμηνο δεν μπορεί να είναι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές να αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες». Ωστόσο, κυβέρνηση και πανεπιστήμιο δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την κάλυψη των μορφωτικών κενών που προκλήθηκαν από την τηλεκπαίδευση, ενώ μια σειρά από εμπόδια και όροι περιορίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα μαθήματα που έχει δικαίωμα να εξεταστεί ο φοιτητής στο εξάμηνο.

«Δεν είναι δυνατόν να διώχνονται φοιτητές από τις εστίες, παρόλο που πληρούν τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια, είτε επειδή εργάζονται και δεν δύνανται να συλλέξουν τις απαιτούμενες διδακτικές μονάδες είτε επειδή για ένα διάστημα μπορεί να αντιμετώπισαν οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, την ώρα μάλιστα που και το ίδιο το Πανεπιστήμιο βάζει εμπόδια στους φοιτητές. Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Αν εκδιωχθούν από τις εστίες το πιθανότερο είναι να αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους», σημειώνεται στην Ερώτηση, ενώ καυτηριάζονται και τα χαράτσια των 400 και 150 ευρώ που καλούνται οι φοιτητές να πληρώνουν στις εστίες ανάλογα με το δωμάτιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα ώστε:

- Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι των 150 και 400 ευρώ, να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων και να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστιών.

- Να επιστραφούν άμεσα όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτήν τη χρονιά. Να διαγραφούν όλα τα χρέη των εστιακών φοιτητών, να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο δεν θα έχουν προβλήματα με την απόκτηση πτυχίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠ
Κινητοποίηση για να μη διακοπεί η σίτιση

Σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί ο Σύλλογος Οικοτρόφων των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου ενάντια στην απόφαση να κλείσει η σίτιση την περίοδο του καλοκαιριού, αφήνοντας τους εστιακούς φοιτητές χωρίς φαγητό. Οπως τονίζει ο Σύλλογος, «στην εστία μας θα συνεχίσει να διαμένει ένας σημαντικός αριθμός των εστιακών φοιτητών είτε επειδή δουλεύουν για να μπορέσουν να βγάλουν τη χρονιά που έρχεται και να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος σπουδών, την ακρίβεια κ.ά. είτε επειδή κάνουν πρακτική άσκηση».

Ο Σύλλογος ζήτησε να μοιράζεται καθημερινά συγκεκριμένος αριθμός μερίδων για τους εστιακούς που θα συνεχίσουν να μένουν στην εστία, όμως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και η διοίκηση ΕΜΠ είπαν πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, παρότι και στο παρελθόν είχε γίνει κάτω από την καθοριστική παρέμβαση του Συλλόγου.

«Δεν θα τους περάσει! Οι εστιακοί έχουμε πείρα και ξέρουμε πως μέσα από τον Σύλλογό μας μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημειώνει ο Σύλλογος και απευθύνεται στους εστιακούς φοιτητές καλώντας τους «να δώσουμε μάχη το επόμενο διάστημα, τόσο για να μην επιτρέψουμε να μείνει κανείς νηστικός, όσο και για να μην ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Θα είμαστε μπροστά μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, μαζί με τους εργαζόμενους, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις σπουδές που μας αξίζουν, κόντρα σε αυτήν την πολιτική που διαχρονικά τσακίζει τα όνειρά μας.

Διεκδικούμε:

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η σίτιση για όλους τους εστιακούς φοιτητές που θα παραμείνουν στην εστία το καλοκαίρι.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Εξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Σταθερό, επαρκές και μόνιμο προσωπικό στις εστίες, στην ευθύνη του κράτους, με όλα τα απαραίτητα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ και ενοίκια στις εστίες».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ