Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «με βάση τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όποιος φοιτητής δεν συμπληρώσει 15 διδακτικές μονάδες στο χειμερινό εξάμηνο δεν μπορεί να είναι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές να αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες». Ωστόσο, κυβέρνηση και πανεπιστήμιο δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την κάλυψη των μορφωτικών κενών που προκλήθηκαν από την τηλεκπαίδευση, ενώ μια σειρά από εμπόδια και όροι περιορίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα μαθήματα που έχει δικαίωμα να εξεταστεί ο φοιτητής στο εξάμηνο.

«Δεν είναι δυνατόν να διώχνονται φοιτητές από τις εστίες, παρόλο που πληρούν τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια, είτε επειδή εργάζονται και δεν δύνανται να συλλέξουν τις απαιτούμενες διδακτικές μονάδες είτε επειδή για ένα διάστημα μπορεί να αντιμετώπισαν οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, την ώρα μάλιστα που και το ίδιο το Πανεπιστήμιο βάζει εμπόδια στους φοιτητές. Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Αν εκδιωχθούν από τις εστίες το πιθανότερο είναι να αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους», σημειώνεται στην Ερώτηση, ενώ καυτηριάζονται και τα χαράτσια των 400 και 150 ευρώ που καλούνται οι φοιτητές να πληρώνουν στις εστίες ανάλογα με το δωμάτιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα ώστε:

- Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι των 150 και 400 ευρώ, να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων και να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστιών.

- Να επιστραφούν άμεσα όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτήν τη χρονιά. Να διαγραφούν όλα τα χρέη των εστιακών φοιτητών, να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο δεν θα έχουν προβλήματα με την απόκτηση πτυχίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ