ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2022 - Κυριακή 17 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης της απαράδεκτης ποινής

Eurokinissi

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τη νεολαία και στρατευμένους ενάντια στην απαράδεκτη ποινής φυλάκισης 20 ημερών που επιβλήθηκε σε στρατιώτη ο οποίος υπηρετεί στο 6ο ΕΤΕΘ στη Ρόδο, επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, και τάχτηκε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Η συγκεκριμένη εκδικητική ενέργεια στρέφεται ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε στρατευμένου να εκφράζει γνώμη, σκέψη και προβληματισμό, και ξεκάθαρα προκύπτει από το «άγχος» της κυβέρνησης για τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση απέναντι στον πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν, όπως και για τη γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση των στρατευμένων νέων, που αρνούνται να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης έχει πέσει ήδη στο κενό, με το κύμα αλληλεγγύης στους στρατευμένους να μεγαλώνει και να ξεκαθαρίζει: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Μεταξύ άλλων που μέσα από ανακοινώσεις καταδικάζουν την ποινή στον στρατιώτη και ζητούν την ανάκλησή της, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «επιδιώκεται η τρομοκράτηση των νέων στρατευμένων και γενικά του λαού, που βιώνουν καθημερινά τις τραγικές συνέπειες από τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, με την ακρίβεια, την εκτόξευση του κόστους ζωής, αλλά και τους κινδύνους συνολικά για τον λαό μας από τη μετατροπή της χώρας σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση». Την αλληλεγγύη τους ακόμα εκφράζουν Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και άλλοι μαζικοί φορείς, καταγγέλλοντας τις τακτικές εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον στρατευμένο συνάδελφό τους εκφράζουν με αποφάσεις τους και δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από την Αθήνα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι στρατευμένοι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή στον πόλεμο.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Νέων Στρατευμένων τονίζει: «Η ευθύνη για την άδικη αυτή ενέργεια βαραίνει την κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη διοίκηση της μονάδας, και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη αποτελεί πάγια στάση διαχρονικά των κυβερνήσεων απέναντι στους στρατευμένους και στα δικαιώματά τους. Με το δήθεν επιχείρημα της "στρατιωτικής πειθαρχίας" επιδιώκουν να στερήσουν από τους νέους στρατευμένους το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και κατά την περίοδο της θητείας τους».

Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει: «Αποτελεί πρόκληση να διώκεται ένας φαντάρος που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, απλά και μόνο γιατί εξέφρασε - όπως έχει άλλωστε το αναφαίρετο δικαίωμα και οφείλει - τη γνώμη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

«Μόνο έπαινος αξίζει σε όποιον εναντιώνεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», υπογραμμίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι οι επιστολές νέων στρατευμένων που φτάνουν συνεχώς στο «alt.gr», ζητώντας την άμεση ανάκληση της ποινής και διατρανώνοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Συναντήσεις και επαφές για βάθεμα της εμπλοκής

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, διαχέοντας κατόπιν ότι συζήτησαν «για τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Η συνάντηση έγινε μία μέρα μετά τη συμμετοχή Δένδια στη Διεθνή Διάσκεψη για τη «λογοδοσία στην Ουκρανία», την οποία οργάνωσε στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον διευθυντή της Defense Security Cooperation Agency, υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας η οποία «ηγείται της ευρύτερης επιχείρησης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας των ΗΠΑ, στις προσπάθειές της να εκπαιδεύει, να συμβουλεύει και να εξοπλίζει ξένους εταίρους», για τη «διασφάλιση και ενίσχυση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων», όπως διέχεε κατόπιν. Αλλωστε η κυβέρνηση παζαρεύει την προμήθεια οπλισμού από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και αγορές νέων μέσων (π.χ. F-35), προκειμένου να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο του ευρωατλαντικού δερβέναγα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς συμμετείχε την Πέμπτη σε σύσκεψη που διοργάνωσε το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, για θέματα αμυντικών εξοπλισμών, ενώ είχε συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του Μπ. Τσίμερ και τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μπίζνες αυτές με τους Γερμανούς: Πρόσφατα εγκρίθηκαν η αναβάθμιση 183 αρμάτων μάχης «Leopard 2A4» (στην έκδοση 2A7) από την KMW και η προμήθεια 205 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «KF41 Lynx» από τη «Rheinmetall», η οποία άλλωστε προχωρά και την επισκευή των ΤΟΜΑ «Marder 1A3», που οι Γερμανοί παραχωρούν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι αντίστοιχο αριθμό δικών της αρμάτων, τύπου BMP1. Τα οχήματα φαίνεται ότι ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που, αν και τα πρώτα 30 αναμένονταν μέσα στον Ιούλη, τώρα γερμανικές πηγές λένε ότι θα τα έχουν έτοιμα προς παράδοση «μέχρι τον Σεπτέμβρη».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στα «δυο στενά» οι καπιταλιστικές οικονομίες

Προς το ακόμα χειρότερο αναθεώρησε την περασμένη Πέμπτη η Κομισιόν τις προβλέψεις της για την οικονομία της ΕΕ, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 2,7% για το 2022 και 1,5% για το 2023 για την ΕΕ και 2,6% και 1,4% για την Ευρωζώνη αντίστοιχα, βαδίζοντας ολοταχώς προς την ύφεση, και εκτίναξη του πληθωρισμού φέτος στο 8,3% για την ΕΕ (7,6% για την Ευρωζώνη) και 4,6% για την επόμενη χρονιά (4,3% για την Ευρωζώνη).

Ακόμα και γι' αυτά τα δυσμενή σενάρια πάντως η Κομισιόν σημειώνει πως «εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου. Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στασιμοπληθωριστικές δυνάμεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτές τις δυνάμεις και να οδηγήσουν σε μια πιο απότομη αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που δεν θα επιβάρυνε μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Επί της ουσίας η Επιτροπή περιγράφει γλαφυρά τον φαύλο κύκλο και τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας, με το ένα «γιατρικό» για το ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε «φαρμάκι» για το άλλο, και όλα μαζί να φορτώνονται στις πλάτες των λαών.

Ενδεικτικά είναι άλλωστε και τα όσα αποφάσισε το Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας με τους υπουργούς Οικονομικών, μετά από έναν γύρο «επεκτατικής πολιτικής» και άφθονου χρήματος στο κεφάλαιο, με τον οποίο διαχειρίστηκαν την προηγούμενη οικονομική κρίση και την πανδημία, εκτινάσσοντας εκτός των άλλων τον πληθωρισμό, να σημειώνουν πως τώρα «οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύσουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους». «Μονά - ζυγά» κερδισμένα τα μονοπώλια και χαμένος ο λαός, ο οποίος αφού πρώτα πλήρωσε τα «πακέτα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τώρα πληρώνει και τα κρατικά χρέη που αυτοί δημιούργησαν.

Παράλληλα σημείωναν πως ο αντίκτυπος σε κάθε χώρα ξεχωριστά είναι «ετερογενής» και από αυτήν την άποψη οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να διαφοροποιούνται αναλόγως της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης κάθε κράτους - μέλους, προαναγγέλλοντας παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Την ίδια ώρα βέβαια «ομονοούσαν» σε ό,τι αφορά την επίθεση στους λαούς που σηματοδοτούν οι αποφάσεις τους για «εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υποστήριξη των επενδύσεων για την "πράσινη" και την ψηφιακή μετάβαση (που) παραμένουν προτεραιότητες, όπως επίσης η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού» και για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται.

Στο φόντο αυτό, μόνο ως «σύντομο ανέκδοτο» ακούγονται και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί «αυξημένων αντοχών» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, για την οποία οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπουν εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,9%, και σημαντική επιβράδυνση από το 4% φέτος στο 2,4% για το 2023, χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις της για 3,1%.

Οι «αβεβαιότητες» που οδηγούν στις χαμηλότερες εκτιμήσεις κατά την Κομισιόν αφορούν την «πλήρη επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος», τη συρρίκνωση των εξαγωγών, η οποία «επηρεάζει τη δυναμική των θέσεων εργασίας», τους «αυστηρότερους όρους δανεισμού, (που) αναμένεται να επιβραδύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης», αλλά και τα «ρίσκα» που αντιμετωπίζει και ο τουριστικός τομέας «υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των εισερχόμενων τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων».

Η μόνη «βεβαιότητα» είναι η προσπάθεια να φορτωθούν οι συνέπειες στις πλάτες του λαού, αφού όλα αυτά μεταφράζονται για τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις: Σε στόχους για την επαναφορά σε νέα ματωμένα πλεονάσματα από το 2023. Στις δεσμεύσεις για απαρέγκλιτη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Γιούρογκρουπ για την ελληνική οικονομία, μετά το υποτιθέμενο τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας». Στον «οδικό χάρτη» του νέου «υπερμνημονίου» του Ταμείου Ανάκαμψης, για να «τρέξουν» οι «πράσινες» μπίζνες. Και, βέβαια, στα «χίλια πρόσωπα» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καμία τιμωρία δεν μπορεί να σταματήσει τις δίκαιες διαμαρτυρίες των στρατευμένων!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει την τιμωρία που επιβλήθηκε σε στρατιώτη στη Ρόδο, επειδή καταδίκασε με επιστολή του τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν.

Η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής τού επέβαλε μία απαράδεκτη και άδικη απόφαση, που στοχεύει ουσιαστικά στον εκφοβισμό και στη φίμωση των στρατευμένων. Καμία τιμωρία όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση των στρατευμένων νέων, που αρνούνται να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτό δείχνει και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται προς τον στρατιώτη που τιμωρήθηκε, από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς.

Οι στρατευμένοι έχουν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις άσχετες με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσή τους να διεκδικούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους τη διατήρηση όλων των πολιτικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Οπως πάντα, έτσι και τώρα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουν αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η επίθεση της διοίκησης προς τον στρατιώτη.

Να ανακληθεί εδώ και τώρα η άδικη τιμωρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ