Σάββατο 16 Ιούλη 2022 - Κυριακή 17 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συναντήσεις και επαφές για βάθεμα της εμπλοκής

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, διαχέοντας κατόπιν ότι συζήτησαν «για τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Η συνάντηση έγινε μία μέρα μετά τη συμμετοχή Δένδια στη Διεθνή Διάσκεψη για τη «λογοδοσία στην Ουκρανία», την οποία οργάνωσε στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον διευθυντή της Defense Security Cooperation Agency, υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας η οποία «ηγείται της ευρύτερης επιχείρησης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας των ΗΠΑ, στις προσπάθειές της να εκπαιδεύει, να συμβουλεύει και να εξοπλίζει ξένους εταίρους», για τη «διασφάλιση και ενίσχυση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων», όπως διέχεε κατόπιν. Αλλωστε η κυβέρνηση παζαρεύει την προμήθεια οπλισμού από τα αποθέματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και αγορές νέων μέσων (π.χ. F-35), προκειμένου να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο του ευρωατλαντικού δερβέναγα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς συμμετείχε την Πέμπτη σε σύσκεψη που διοργάνωσε το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, για θέματα αμυντικών εξοπλισμών, ενώ είχε συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του Μπ. Τσίμερ και τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών του γερμανικού υπουργείου Αμυνας.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μπίζνες αυτές με τους Γερμανούς: Πρόσφατα εγκρίθηκαν η αναβάθμιση 183 αρμάτων μάχης «Leopard 2A4» (στην έκδοση 2A7) από την KMW και η προμήθεια 205 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «KF41 Lynx» από τη «Rheinmetall», η οποία άλλωστε προχωρά και την επισκευή των ΤΟΜΑ «Marder 1A3», που οι Γερμανοί παραχωρούν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι αντίστοιχο αριθμό δικών της αρμάτων, τύπου BMP1. Τα οχήματα φαίνεται ότι ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που, αν και τα πρώτα 30 αναμένονταν μέσα στον Ιούλη, τώρα γερμανικές πηγές λένε ότι θα τα έχουν έτοιμα προς παράδοση «μέχρι τον Σεπτέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ