ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2022 - Κυριακή 17 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παράλληλες ενδοαστικές κρίσεις

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι ενδοαστικές αντιθέσεις σε Ιταλία και Βρετανία μετά την επιλογή των απερχόμενων πρωθυπουργών για παραίτηση.

Στη Ρώμη είχαμε την Πέμπτη 14 Ιούλη την απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί με πρόσχημα την καταψήφιση, από τους βουλευτές του συγκυβερνώντος «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», του πακέτου μέτρων υποτιθέμενης «ελάφρυνσης» της ακρίβειας.

Μετά την άρνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να κάνει δεκτή την παραίτησή του, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI να εμφανιστεί στις 20 Ιούλη στο Κοινοβούλιο είτε επιμένοντας στην παραίτηση είτε ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης (συσπειρώνοντας τα αστικά κόμματα γύρω από την κυβέρνησή του σε μια κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως συμβαίνει παράλληλα και σε άλλες χώρες της ΕΕ).

Εάν ο Ντράγκι επιμείνει στην απόφαση για παραίτηση ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα αναγκαστεί είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν άλλον αξιωματούχο που θα μπορούσε να διεκπεραιώσει τον ρόλο υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι την κατάρτιση και έγκριση νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Κούρσα ηγεσίας στους Συντηρητικούς της Βρετανίας

Το ίδιο διάστημα αυξάνονται η κινητικότητα και τα παζάρια στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να παραιτηθεί μόλις βρεθεί και ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στις 5 Σεπτέμβρη.

Πληροφορίες των «Τάιμς του Λονδίνου» ανέφεραν την Παρασκευή πως ο ίδιος δεν προτιμά να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και της κυβέρνησης ο (ινδικής καταγωγής) νυν υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, καλώντας τους υποψήφιους για την ηγεσία των Συντηρητικών να υποστηρίξουν άλλα άτομα, όπως π.χ. την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η πρώτη και τελευταία τηλεμαχία των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία των Συντηρητικών είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής στο κανάλι Channel 4 μεταξύ των Ρίσι Σουνάκ, Πένι Μόρντοντ, Λιζ Τρας, Κέμι Μπέιντενοκ και Τομ Τούγκενχατ.

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί μια ακόμη ψηφοφορία από τους βουλευτές των Συντηρητικών, κατά την οποία ο Ρίσι Σουνάκ βγήκε πάλι πρώτος με 101 ψήφους και ακολούθησαν η πρώην υπουργός Αμυνας Πένι Μόρντοντ με 83 ψήφους, η Λιζ Τρας με 64, η Κέμι Μπέιντενοκ με 49 ψήφους και ο Τομ Τούγκενχατ με 32 ψήφους.

Το τελικό δίδυμο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος με επιστολική ψήφο σε όλη τη χώρα. Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων πάντως έβλεπαν ως φαβορί για την πρωθυπουργία την Πένι Μόρντοντ, επειδή εμφανίζεται πιο δημοφιλής στη βάση του κόμματος.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στο Κολόμπο την περασμένη Τετάρτη

Copyright 2022 The Associated

Από τη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στο Κολόμπο την περασμένη Τετάρτη
Μεγαλώνει η λαϊκή οργή στη Σρι Λάνκα, όπου την Παρασκευή ορκίστηκε υπηρεσιακός Πρόεδρος της χώρας ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, αφού ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα διέφυγε στο εξωτερικό και τελικά - μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος - υπέβαλε αργά την Πέμπτη την παραίτησή του.

Ο Βικρεμεσίνγκε όχι μόνο είναι στενός συνεργάτης του Ρατζαπάξα, αλλά και είχε δεσμευτεί στις αρχές της βδομάδας ότι θα παραιτηθεί κι αυτός από την πρωθυπουργία, όπου προ μηνών τον είχε διορίσει ο Ρατζαπάξα. Οταν μάλιστα η διαφυγή Ρατζαπάξα στο εξωτερικό προκάλεσε νέες λαϊκές αντιδράσεις, από τους πρώτους ο Βικρεμεσίνγκε κάλεσε τον στρατό «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της τάξης» και συμφώνησε σε κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στη χώρα, σχολιάζοντας για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία (...) Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτήν την απειλή για τη δημοκρατία».

Το Σάββατο 16 Ιούλη αναμενόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας, με το ενδεχόμενο άμεσης διεξαγωγής εκλογών να μειώνεται κι άλλο. Ο Βικρεμεσίνγκε αναμενόταν να θέσει υποψηφιότητα ώστε να παραμείνει Πρόεδρος, την οποία το κυβερνών κόμμα SLPP (του Ρατζαπάξα) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά τη νέα ανακοίνωση του στρατού ότι θα χρησιμοποιήσει «θανατηφόρα βία» «αν κριθεί απαραίτητο για την προστασία δημόσιας περιουσίας, κρίσιμων υποδομών και ανθρώπινων ζωών».

Μέσα στη βδομάδα τραυματίστηκαν πάνω από 80 διαδηλωτές, μετά την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής για την «τήρηση της τάξης». Ακόμα, ένας 26χρονος υπέκυψε αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ύστερα από τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Ο δε Ρατζαπάξα φερόταν την Παρασκευή έτοιμος να φύγει από τη Σιγκαπούρη, στην οποία έφτασε προερχόμενος από τις Μαλβίδες όπου αρχικά κατέφυγε, με πιθανό τελικό προορισμό χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Τα αδιέξοδα για τον λαό αυτής της νησιωτικής χώρας της Νότιας Ασίας μεγαλώνουν δραματικά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η πολιτική υπεράσπισης του μεγάλου κεφαλαίου γιγάντωσε περαιτέρω το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και είναι αδύνατον να διασφαλιστούν φάρμακα, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες.

ΕΥΡΩΠΗ
Καύσωνες και πυρκαγιές σε φόντο μεγάλης ακρίβειας στην Ενέργεια

Πρόκληση αποδεικνύεται για τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα ευρωπαϊκών χωρών το νέο κύμα καύσωνα που σαρώνει τις τελευταίες μέρες τη «γηραιά ήπειρο» από την Πορτογαλία και την Ισπανία, ως τη Βρετανία και τη Γαλλία. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά σε χώρες που πλήττονται από το νέο κύμα καύσωνα καλούνται να επιστρατεύσουν κάθε πιθανό μέσο δροσιάς που δεν σχετίζεται με το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς σε περίπτωση που γλιτώσουν από τον καύσωνα χρησιμοποιώντας κλιματιστικά θα ...τσουρουφλιστούν από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν φθάσει στα ύψη.

Στη Βρετανία, για τις ερχόμενες Δευτέρα και Τρίτη η υπηρεσία Προστασίας Υγείας έχει εκδώσει προειδοποίηση για κίνδυνο από τις υψηλές θερμοκρασίες που κινούνται σε επίπεδα - ρεκόρ, στο τέταρτο επίπεδο συναγερμού που είναι και το ανώτατο. Προηγήθηκε η πρωτοφανής ειδοποίηση της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για «ακραία ζέστη» καθώς προβλέπεται από βδομάδα το θερμόμετρο να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία, που πλήττεται επίσης από διαδοχικά κύματα καύσωνα, εκτιμάται πως το φαινόμενο επηρεάζει πλέον αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας της. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα θυμίζουν ότι ο καύσωνας του 2003 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Επίσης, στη νότια Ισπανία την Πέμπτη το θερμόμετρο έδειξε 44 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα σε Ιβηρική Χερσόνησο, Γαλλία και Κροατία με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη πολλές χιλιάδες εκτάρια δασικών, καλλιεργήσιμων ή αγροτοδασικών εκτάσεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργιακό αγώνα ξεκίνησαν οι λιμενεργάτες

Τη μεγαλύτερη απεργία τους εδώ και 40 χρόνια ξεκίνησαν την Πέμπτη οι Γερμανοί λιμενεργάτες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς - καθώς τώρα αυτοί εξανεμίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό (7,6%) - και βελτιωμένες συνθήκες δουλειάς.

Η κινητοποίηση σταμάτησε κάθε εργασία σε μεγάλα λιμάνια της βόρειας Γερμανία - Αμβούργο, Μπρεμερχάφεν, Βρέμη, Ολντενμπουργκ και Βιλμσχάφεν.

Τα συνδικάτα παλεύουν για την αναπροσαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας περίπου 12.000 λιμενεργατών σε 58 εταιρείες.

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με την ευκαιρία της επετείου της 26ης Ιούλη, πραγματοποιεί εκδήλωση την Τετάρτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο προαύλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Μουσείο Μακρονήσου, Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του ΔΣ του Συνδέσμου, ενώ ο πρέσβης της Κούβας Αραμίς Φουέντε Ερνάντες θα κάνει παρέμβαση για τη σπουδαιότητα της 26ης Ιούλη. Θα ακολουθήσει κουβανέζικη γιορτή με ρούμι, χαλαρή συζήτηση, μουσική και χορό.

ΚΙΝΑ
Σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης

Μόλις 0,4% ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έγιναν γνωστά την Παρασκευή.

Η επιβράδυνση ήταν αναμενόμενη, ωστόσο τα επίπεδα στα οποία καταγράφεται είναι πολύ χαμηλότερα. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 1,6%. Μεταξύ άλλων αιτιών εκτιμάται ότι επέδρασαν και τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν σε μεγάλα οικονομικά κέντρα (π.χ. στη Σαγκάη) για τον περιορισμό των κρουσμάτων της πανδημίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη βδομάδα που πέρασε πάνω από 50 πολεμικά αεροσκάφη ΗΠΑ και Ιαπωνίας πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, στον Ειρηνικό και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις τακτικές τους δεξιότητες και την «ικανότητα κοινής αντίδρασης», όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ