ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
Σελ. /24
Απαράδεκτη η διακοπή της σίτισης σε συνθήκες ακρίβειας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους φοιτητές που μένουν στις τέσσερις εστίες της Αθήνας το καλοκαίρι

Χωρίς εξασφαλισμένη τη σίτισή τους για τους καλοκαιρινούς μήνες, στις τέσσερις φοιτητικές εστίες των ΑΕΙ της Αθήνας, παραμένουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονται, κάνουν την πρακτική τους άσκηση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν την περίοδο αυτή στον τόπο καταγωγής τους. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια.

Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ έκλεισαν στις 14 Ιούλη και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να κλείσει στο τέλος του Ιούλη.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν μία τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, με τραγικά αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφήνουν τους οικότροφους χωρίς σίτιση.

Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να σπουδάσουν, η διακοπή της δωρεάν σίτισης για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαράδεκτη». Επισημαίνοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης ζητούν μέτρα ώστε: Να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού που παραμένει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, απαράδεκτη. Να σταματήσει η παράδοση λειτουργιών φοιτητικής μέριμνας, όπως της σίτισης, σε εργολάβους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτές. Να προχωρήσει η ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των εστιών μέσα στο καλοκαίρι.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ενταχθούν τα πρότυπα - πειραματικά στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών

Να ενταχθούν τώρα τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία της Αττικής στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαιτεί εκ νέου η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας την Περιφέρεια να υλοποιήσει σχετική απόφαση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ της Ομοσπονδίας από τις 23 Φλεβάρη 2022 διατύπωσε - σύμφωνα με την πάγια θέση για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις - την αναγκαιότητα να ικανοποιηθεί το δικαίωμα των μαθητών των Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων στη δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο τους, ομοίως με τη μετακίνηση των μαθητών όλων των υπερτοπικών σχολείων, μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής με σχολικά λεωφορεία.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επανέρχεται στο ζήτημα και καλεί την «Περιφέρεια να υλοποιήσει την από 31/5 /2022 απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, με την οποία οι μαθητές των ΠΠΣ εντάχθηκαν στις διατάξεις της ΚΥΑ 50025/2018 (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018) και δικαιούνται της επιμέλειας μετακίνησης από την οικεία περιφέρεια εκάστου σχολείου.

Το οργανωμένο Γονεϊκό Κίνημα έχει ως πάγια θέση τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών μέσω δημόσιου φορέα μεταφορών μαθητών, τόσο για τις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, όσο και για εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και άθλησης κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την άμεση ένταξη των προτύπων και πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!», καταλήγει.

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Αντιπολεμικό φεστιβάλ στη Δραπετσώνα

Μεγάλη ανταπόκριση είχε το παιδικό αντιπολεμικό φεστιβάλ που διοργάνωσε το «Κόκκινο Αερόστατο» με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον χώρο των Λιπασμάτων (στου Κράκαρη) της Δραπετσώνας, την Παρασκευή 15 Ιούλη.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε τα Λιπάσματα στέλνοντας το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον Πειραιά. Μικρά και μεγάλα παιδιά γλέντησαν με τις μουσικές, χόρεψαν με τη ζούμπα, διασκέδασαν με το bubble show και τους ξυλοπόδαρους που έκαναν παρέλαση μέσα στον χώρο και έστειλαν το μήνυμα ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη.

Ολες οι δραστηριότητες που υπήρχαν στο χώρο, όπως ο πηλός, η γωνιά ζωγραφικής, η σκυταλοδρομία της Ειρήνης, το πινγκ πονγκ, το σκάκι, κατακλύστηκαν από μικρούς και μεγάλους.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το πείραμα της μόλυνσης και ακολούθησε συζήτηση για τη μόλυνση της θάλασσας, τις αιτίες και τη διέξοδο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ
Απαιτεί μόνιμους διορισμούς που να καλύπτουν όλα τα κενά

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Προτάσσοντας το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που να καλύπτουν όλα τα κενά στα σχολεία, εκπαιδευτικοί δίνουν για άλλη μια φορά αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα, Τετάρτη, στις 13.00.

Την κινητοποίηση καλεί ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), που στη σχετική διαμαρτυρία του εξηγεί:

«Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της κατανομής των θέσεων των διορισμών, έγινε γνωστό ότι οι θεατρολόγοι ΠΕ.91.01, κλάδος με πολύχρονη παρουσία και συνεισφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν στην ουσία αποκλειστεί. Είναι ο μοναδικός κλάδος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με μια μόλις οργανική θέση στην Ειδική Αγωγή και μηδενικούς διορισμούς στη Γενική. Αυτά αποφασίστηκαν, ενώ υπηρετούν πάνω από 800 αναπληρωτές θεατρολόγοι (εκ των οποίων 200 με περισσότερα από 10 έτη), δηλαδή το 80% των εκπαιδευτικών της Θεατρικής Αγωγής είναι αναπληρωτές!

Η αγανάκτηση και η αίσθηση της αδικίας είναι μεγάλες. Πρωτίστως οι μαθητές δεν θα διδάσκονται με σταθερότητα και ποιότητα ένα πολύτιμο μάθημα, του οποίου η αξία δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται από την πολιτεία. Ομως και σε επίπεδο εκπαιδευτικών, ο διορισμός είναι μία ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια, εργαζομένων υψηλής κατάρτισης, με επιμονή και αγάπη στο αντικείμενό τους, παρά τις χαμηλές αμοιβές και τις αντίξοες συνθήκες, μετά από ομηρία χρόνων».

Στο πλευρό τους στέκονται και άλλοι φορείς εκπαιδευτικών, όπως οι Σύλλογοι «Γ. Σεφέρης» και «Ρόζα Ιμβριώτη» που στηρίζουν την κινητοποίηση που καλεί ο ΠΕΣΥΘ για μόνιμους διορισμούς με βάση τα πραγματικά κενά στα σχολεία και οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες και μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Είναι γνωστό ότι η Καλλιτεχνική Παιδεία παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και γι' αυτό πρέπει να είναι μόνιμοι οι συνάδελφοι και αυτών των κλάδων, ανάμεσά τους και οι θεατρολόγοι, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά την ανάλογη παιδεία (...) Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπ. Παιδείας δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η Καλλιτεχνική Παιδεία, το έχουν ήδη δείξει άλλωστε με τις περικοπές ωρών στα μαθήματα αυτά, το δείχνουν και τώρα με τους μηδενικούς διορισμούς».

«Αλήθεια, πόσα χρόνια θα μείνει "αναπληρώτρια" η Θεατρική Αγωγή και γενικά η Καλλιτεχνική Παιδεία;», ρωτούν οι Σύλλογοι και απαιτούν μόνιμους διορισμούς με βάση τις ανάγκες.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα έως τα τέλη Ιούλη

Κινηματογραφικό αφιέρωμα έχει προγραμματίσει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των καλοκαιρινών μηνών.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες με πλούσιο κοινωνικό περιεχόμενο. Προβολές έχουν προγραμματιστεί αύριο Πέμπτη, την Τρίτη 26 και την Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 9 μ.μ.

Ο χώρος του Στεκιού Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα είναι ανοιχτός έως τα τέλη Ιούλη και θα μπορεί να αξιοποιηθεί το Στούντιο του χώρου για δωρεάν πρόβες μουσικών και συγκροτημάτων. Επίσης το Στέκι μπορεί να αξιοποιηθεί ως αναγνωστήριο και ως χώρος για συναντήσεις φοιτητών και μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου, η οποία λειτουργεί και ως δανειστική.

Για επιπλέον πληροφορίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948354787, 6973241296.

Προβολές ταινιών στην Κέρκυρα

Η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνει προβολές ταινιών και το φετινό καλοκαίρι για μικρούς και μεγάλους. Οπως και κάθε χρόνο, παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία, έτσι ώστε νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές να έχουν δωρεάν πρόσβαση στον κινηματογράφο.

Θα προβληθούν ταινίες που αποτελούν μια όμορφη πρόταση για κάθε νέο και νέα του νησιού, ανάσα ψυχαγωγίας αλλά και μια ευκαιρία για προβληματισμό, μέσα από θέματα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που πέρασε.

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη, στις 9.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:

21/7 στον Κήπο του Λαού. 28/7 μπροστά από το εργοστάσιο Δεσύλλα (Αλσος της Γαρίτσας). 4/8 στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου. 11/8 στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου. 18/8 στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ