ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Σε μαζική σύσκεψη συνδικαλιστών που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής χτες το απόγευμα, στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τη σύσκεψη άνοιξε η Ντίνα Γκογκάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, η οποία καλωσόρισε τους δεκάδες συνδικαλιστές και τις συνδικαλίστριες που όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δεν επέτρεψαν να μπουν οι αγώνες στον γύψο, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε κλάδο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, για να βγουν στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις και οι πραγματικές τους ανάγκες.

Η δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης δεν έχει όρια, όταν βγαίνει στον αγώνα για να διεκδικήσει τη ζωή της

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Στην ομιλία του στη χτεσινή εκδήλωση ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η πείρα των τελευταίων ετών είναι πολύ κρίσιμη για να βγουν ουσιαστικά ταξικά, πολιτικά συμπεράσματα. «Ο δρόμος που ακολούθησαν οι λιμενεργάτες του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι μεταλλωρύχοι της ΛΑΡΚΟ, οι διανομείς της "e-food", οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα Καβάλας και τόσοι άλλοι κλάδοι που μας γέμισαν συγκίνηση, ανάταση, αισιοδοξία και ελπίδα δεν θα είχαν γίνει, αν ακολουθούσαν τον δρόμο της αναμονής, των λύσεων από τα πάνω, από μία κυβέρνηση διαχείρισης της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστών, από εργολάβους λύσεων και "σωτήρες". Αυτόν τον δρόμο ο λαός μας τον έχει δοκιμάσει και ξέρουμε τα αδιέξοδά του.

Αυτοί οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων έδωσαν έμπνευση, δημιούργησαν τη βάση για άλλους κλαδικούς αγώνες που εξελίσσονται αυτές τις μέρες, για αγώνες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, που επιβεβαιώνουν ότι η δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης δεν έχει όρια, όταν βγαίνει στον αγώνα για να διεκδικήσει τη ζωή της και αναμετριέται στα ίσα με τα αδιέξοδα που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης», σημείωσε.

Με αφορμή τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, επισήμανε: «Ολοι όσοι και όσες παλεύουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα γνωρίζουν ότι χωρίς την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ και την παρέμβαση των αγωνιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ο νόμος - έκτρωμα θα είχε περάσει χωρίς αντιδράσεις. Και κυρίως, χωρίς να έχει περάσει στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού πως αυτός ο νόμος και τα όσα εμπεριέχονται σε αυτόν μπορούν να μείνουν στα χαρτιά (...) Εναν χρόνο μετά από την ψήφιση του νόμου, αυτός έχει μείνει στα χαρτιά σε χώρους δουλειάς και κλάδους που υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση. Εχει μείνει στα χαρτιά με αγώνα, μαζικό, ταξικό, με ανυποχώρητη πάλη. Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη, όσο και να σκούζουν τα αστικά επιτελεία, για τη μη εφαρμογή του νόμου. Και η απόφασή μας παραμένει. Οτι αυτό το έκτρωμα θα πεταχτεί συνολικά στα σκουπίδια!».

Η εργατική τάξη μπορεί να ηγηθεί του μεγάλου αγώνα ανατροπής της βαρβαρότητας

Για την πρόσφατη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι είναι οδηγός δράσης: «Με τις 510 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν, με την αναγνώριση και συμμετοχή από πλήθος ξένων αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή νέων σε ηλικία συνδικαλιστών. Αλλά κυρίως την ίδια τη συζήτηση που έγινε, με τις δεκάδες ομιλίες των αντιπροσώπων, δείχνει τον δρόμο για το πώς θα μπορέσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να μετρήσει βήματα στην κατεύθυνση της ανασύνταξης και αντεπίθεσής του. Η συμμετοχή του 1/3 των Εργατικών Κέντρων της ΓΣΕΕ στην Πανελλαδική Σύσκεψη, η συμμετοχή συνδικαλιστών και σωματείων που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ είναι ενθαρρυντικά μηνύματα για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Είναι όμως ταυτόχρονα και ανησυχητικά φαινόμενα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για το πολιτικό προσωπικό τους και για τις κυβερνήσεις τους!».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θάβονται από τα εγχώρια και τα ξένα αστικά ΜΜΕ. Οπως είπε, «οι αιτίες που βγάζουν τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους λαούς στον δρόμο του αγώνα είναι πάνω - κάτω ίδιες σε όλες τις χώρες, και στη χώρα μας. Επιβεβαιώνεται ότι ελπίδα είναι μόνο η πάλη των λαών. Η εργατική τάξη μπορεί να ηγηθεί του μεγάλου αγώνα ανατροπής αυτής της πολιτικής, αυτής της βαρβαρότητας. Να ηγηθεί στην κοινωνική συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτά απασχόλησαν και τη συνάντηση των τεσσάρων ΚΚ την προηγούμενη βδομάδα: Της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ισπανίας και του Μεξικού, που έγινε εδώ στην Αθήνα, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας, για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό. Για να δυναμώσει η πεποίθηση μέσα στους λαούς, για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού ως μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Η αντιλαϊκή ατζέντα δεν συναντά αδιέξοδα στις κυβερνητικές εναλλαγές

Για τη συζήτηση γύρω από την πιθανή ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών σημείωσε: «Δεν πρέπει να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, να δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν από επίδοξους σωτήρες με τον λαό στη γωνία, θεατή των εξελίξεων. Ούτε φυσικά είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να κρατήσουν μία στάση που θα εξαρτάται από τις προεκλογικές εξαγγελίες των μεν ή των δε, που στόχο θα έχουν να κλέψουν τη λαϊκή ψήφο. Αλλωστε, αυτό το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν (...) Η αντιλαϊκή ατζέντα, που υπαγορεύεται από τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, δεν συναντά αδιέξοδα στις κυβερνητικές εναλλαγές (...)

Οι στημένοι επικοινωνιακοί καβγάδες στη Βουλή, η σκανδαλολογία και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις είναι η βιτρίνα στον βαθύτερο ανταγωνισμό τους, για το ποιος μπορεί πιο εύστοχα να υλοποιήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που ξεκινούν από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και φτάνουν στην επιβολή νέων μέτρων που θα πηγάζουν από τα νέα μνημόνια και τις συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Για όλα αυτά δεν υπάρχουν αδιέξοδα στο σύστημά τους.

Οι κοκορομαχίες μπορούν να κρατούν στα ύψη την πόλωση, αλλά παράλληλα δεν μπορούν να σβήσουν τη σύμπλευση, την κοινή γραμμή και τη συνεννόηση που έχουν μεταξύ τους τα αστικά κόμματα του κατεστημένου, στα διάφορα ζητήματα στρατηγικής στόχευσης, στα μεγάλα και σημαντικά νομοσχέδια.

Η στάση τους απέναντι στον πόλεμο, η στάση απέναντι στις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι κοινή. Η στάση τους απέναντι στις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και τα προνόμια που σε κάθε περίοδο αποκτούν είναι ενιαία. Οι "πράσινες" μπίζνες, το αμερικανικό LNG, είναι πεδίο συγκλίσεων μεταξύ τους».

Στις εκλογές το ασημάδευτο χαρτί είναι η ψήφος στο ΚΚΕ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε κάθε μοιρολατρία, στο σκύψιμο του κεφαλιού. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε να τους προκαλέσουμε περισσότερους πονοκεφάλους, να δυναμώσουμε την αντίσταση και τους ταξικούς αγώνες.

Στις εκλογές, το ασημάδευτο χαρτί είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, η εκλογική συμπόρευση μαζί του. Να βγει το ΚΚΕ όσο πιο δυνατό γίνεται!

Διότι το ΚΚΕ έχει προτάσεις για να απαντηθούν τα αδιέξοδα του σήμερα αλλά παράλληλα ανοίγει - με τις θέσεις του - τον ορίζοντα της προοπτικής. Δηλαδή, πώς και με τι όρους πρέπει να προσανατολιστεί η εργατική - λαϊκή δράση, για να έχουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να σβήσει ολοκληρωτικά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους εκπαίδευσης και νεολαίας. To πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρεμβάσεων περιλαμβάνει:

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 11 π.μ., ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με τίτλο «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ - "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο» στο δημαρχείο Χαϊδαρίου.

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «ΣΚΑΓΙΑΣ ΑΕ» (SKAG), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ. ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΨΝΑ Δαφνί.

Σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα Πέμπτη

-- Η ΚΟΒ Αμπελώνα Λάρισας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! "Ασπίδα" για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο». Θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στον χώρο της δημοτικής κοινότητας (Πέτρινο). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο Πάρκο Νίκαιας, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, βουλευτή Ηρακλείου και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

-- H ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στο παράλιο Αστρος της Βόρειας Κυνουρίας, με ομιλητή τον Αριστείδη Δαμαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και Γραμματέα της ΤΕ Αρκαδίας.

-- Η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Χρυσός λαϊκή περιουσία. Οχι στην εξόρυξη σε Σάπες και Πέραμα» στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαπών. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης.

-- Οι ΚΟ Ανατολικής Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στην αυλή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σάμου, στις 8 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει βιβλιοπαρουσίαση της ίδιας έκδοσης, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Διαρκές έγκλημα η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο της σύσκεψης αφορά το «πώς τελικά θα φέρουμε στο προσκήνιο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Και όταν μιλάμε για λαϊκές ανάγκες, μιλάμε και για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος, που η κρισιμότητά τους αναδείχτηκε για άλλη μια φορά με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αλλά και τώρα στα Μέγαρα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, της Παλλήνης, του Πικερμίου, του Γέρακα, της Πεντέλης, των Μεγάρων, όλων των περιοχών που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές που επιχειρούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με λίγα μέσα στα χέρια τους, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές.

Χαιρετίζουμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που από την πρώτη στιγμή συμβάλλουν και συνεχίζουν στο έργο της πυρόσβεσης, προσφέροντας την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ο λαός της περιοχής έχει κάθε λόγο να αισθάνεται οργή και αγανάκτηση, βλέποντας να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, να χάνονται κόποι μιας ζωής, να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον.

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Για μια ακόμα χρονιά, ζούμε τη διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για την "πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού"!

Ζούμε τις συνέπειες από αυτή την "επάρκεια". Ενα διαρκές έγκλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν! Και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ!

Ζούμε τις συνέπειες από την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης δασών, που έπρεπε να έχει ως επίκεντρο την Πρόληψη!

Αυτή είναι και η βασική αιτία για την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση της γης που λειτουργεί ως εύφλεκτη ύλη, αφού έχει οδηγήσει σε μεικτές οικιστικές και δασικές ζώνες.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα. Ολα αυτά, δηλαδή, που έπρεπε ήδη να έχει πάρει και δεν το έκανε, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμα μπροστά και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

Απαιτείται εδώ και τώρα:

  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και μέσα πυρόσβεσης και άλλα, με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να εξασφαλιστεί ως κατεπείγον μέτρο η στέγαση, η φιλοξενία, η στήριξη και η εξασφάλιση των άμεσων αναγκών των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών, η αποκατάσταση και πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων.

Θα είμαστε μαζί τους σε αυτόν τον αγώνα και σε συντονισμό με όλους τους πληγέντες από άλλες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα που ακόμα περιμένουν...».

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση για το 1922 με πλούσιο πρόγραμμα

Η Τομεακή Οργάνωση Καβάλας του ΚΚΕ οργανώνει σήμερα, Πέμπτη 21 Ιούλη, εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού (στις Καμάρες) στις 6.30 μ.μ., ομιλία στο πάρκο Φαλήρου από τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, στις 8 μ.μ., συναυλία - αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι με τους Κατερίνα Μπαταλογιάννη, Παύλο Κιουρτσή και Πέτρο Παπαδόπουλο στις 9 μ.μ., ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 10 μ.μ. με Λαϊκό γλέντι με τους «Ραψανιστές».

Στον χώρο θα λειτουργεί ταβέρνα με μικρασιατική κουζίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ