ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στην επικοινωνιακή απάτη απαντάμε με αγώνες

Καθημερινές εξορμήσεις από το ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της 5ης Ιούλη. Κυβέρνηση και ΣΕΒ συνεχίζουν το διάλογό τους, ενώ η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ έχει πιάσει τις παραλίες...

Μπορεί τις τελευταίες μέρες το «ασφαλιστικό» να μην είναι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ν' απουσιάζει σχεδόν από τα δελτία ειδήσεων, αλλά αυτό καθόλου δε συνηγορεί ότι το θέμα έχει «παγώσει». Απλά, η κυβέρνηση μπροστά στην κάθετη απόρριψη που συνάντησαν τα αντιασφαλιστικά της μέτρα από τους εργαζόμενους, αντιμέτωπη με τη διογκούμενη κοινωνική δυσφορία άλλαξε τακτική. Εριξε τους τόνους, αναπροσάρμοσε την «επικοινωνιακή της πολιτική» και μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» προετοιμάζεται να επαναφέρει το θέμα την περίοδο του φθινοπώρου - αδιάφορο αν θα το κάνει πριν ή μετά το συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος. Ενα είναι βέβαιο ότι ο σχεδιασμός της προωθείται ακέραιος μέσα από τις εργασίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τις συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με τους «κοινωνικούς εταίρους», τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών της.

Σε αυτά τα σχέδια έχει τη δεδηλωμένη υποστήριξη των βιομηχάνων, οι οποίοι όπως προέκυψε από τη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΒ με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, την περασμένη Τετάρτη, θεωρούν ότι ήδη «βρίσκονται στη διαδικασία του διαλόγου». Σε ένα διάλογο μέσα από τον οποίο και οι δύο, επιχειρούν να κερδίσουν ό,τι έχασαν τους δύο προηγούμενους μήνες στο πεδίο της ταξικής αναμέτρησης, όταν εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατέβηκαν στους δρόμους, απεργούσαν και απέρριπταν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα.


Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην ΟΝΕ» αποτελεί στην ουσία απαίτηση για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, αφού επαναλαμβάνει το «ευρωπαϊκό» θεωρητικό υπόβαθρο για τη λήψη άμεσων μέτρων με πρόσχημα την αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις.

Ολα τα παραπάνω δικαιώνουν εκείνους που και μετά τις 17 Μάη εκτιμούσαν ότι το αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης, μένει αμετακίνητο στις επιδιώξεις του. Δικαιώνουν τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπογράμμιζαν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης, ενώ καταλόγιζαν μεγάλες ευθύνες στις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που τα «δίπλωσαν», περιφρόνησαν το μήνυμα των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και επέλεξαν ξανά τα στημένα παζάρια.

Αλλά πάνω απ' όλα, επιβεβαιώνουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα των κινητοποιήσεων που οι ταξικές δυνάμεις και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο συνεχίζουν να αναπτύσσουν σε όλη τη χώρα. Αγώνες που βάζουν επί τάπητος ένα αγωνιστικό πλαίσιο για τη λύση των προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και την ικανοποίηση σύγχρονων δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Μπροστά στα συλλαλητήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη και ειδικότερα στο συλλαλητήριο που γίνεται στην Αθήνα, την Πέμπτη, στις 5 Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 το απόγευμα, το ΠΑΜΕ απευθύνει έκκληση στα συνδικάτα, στους συνδικαλιστές, σε όλους τους αγωνιστές να οργανώσουν χωρίς καθυστέρηση τον κόσμο της δουλιάς. Να συγκροτούν παντού επιτροπές αγώνα και συντονιστικές επιτροπές. Να συντονίζουν τη δράση τους με τους αγρότες και τους ΕΒΕ. Να εντάξουν στην πάλη τους τα προβλήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δημοκρατικών ελευθεριών, της παιδείας και της υγείας. Να παλέψουν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, ν' αντιπαλέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εξοπλισμένοι με την πρόσφατη αγωνιστική εμπειρία, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στελέχη ομοσπονδιών και συνδικάτων ανανεώνουν τις συναντήσεις τους με εργαζόμενους σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Συναντιούνται και συζητούν ξανά με όλους αυτούς που βρέθηκαν μπροστά στις πόρτες των εργοστασίων που μαζί διαδήλωσαν στους δρόμους και στις πλατείες.

Στο Μέταλλο

Στο χώρο του μετάλλου το θέμα που προτάσσεται ενόψει και του συλλαλητηρίου είναι το ασφαλιστικό. Οπως μας υπογραμμίζει ο Δ. Τσουμπρής, γγ της Ομοσπονδίας Μετάλλου, σκοπός των περιοδειών εκτός από την ενημέρωση και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους είναι και το στήσιμο επιτροπών αγώνα, σε κάθε επιχείρηση σε κάθε βιοτεχνία. Κάθε μέρα γίνονται περιοδείες σε μικρές βιοτεχνίες και σε εργοστάσια, όπως «Φυρογένης», «Καζής», «Πολέμης». Από τις συζητήσεις με τους εργάτες σε συγκεντρώσεις και συσκέψεις αναδύεται το σοβαρό πρόβλημα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας που έχει άμεση σχέση με το Ασφαλιστικό. Η εργοδοσία δεν παίρνει μέτρα και προκαλούνται σοβαρά ατυχήματα και θανατηφόρα. Αυτή την εποχή μάλιστα υπάρχει έξαρση. Στις μικρές βιοτεχνίες, τονίζει ο συνδικαλιστής, επειδή δεν υπάρχουν σωματεία και επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο. Τέλος, υπογραμμίζεται η θετική απήχηση του ΠΑΜΕ στον κόσμο για την προσπάθεια που κάνει και στο ζωτικό θέμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στην ένδυση

Ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δ. Θεοδώρου, τονίζει την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει στους εργαζόμενους του κλάδου ο οποίος μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, καταλαβαίνει σήμερα καλύτερα, ότι η κυβέρνηση δε μετακινείται από τις θέσεις για την κοινωνική ασφάλιση και θα επιμείνει σ' αυτές. Γι' αυτό στον κλάδο δεν υπάρχει εφησυχασμός, η επαφή με τον κόσμο είναι συνεχής από τα ταξικά συνδικάτα και όχι μόνο ενόψει του συλλαλητηρίου στις 5 Ιούλη. Αρκετές Επιτροπές αγώνα και Εργοταξιακές Επιτροπές έχουν στηθεί στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Λάρισα. Η ΟΕΚΙΔΕ έχει υιοθετήσει τα 12 σημεία του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, παράλληλα προτάσσει και τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου, όπως το θέμα του χρόνου συνταξιοδότησης των γυναικών (χώρος με εργατικό γυναικείο δυναμικό με ανήλικο παιδί) και το πρόβλημα των βαρέων και ανθυγιεινών το οποίο θίγει χιλιάδες εργαζόμενους στα βαφεία-φινιριστήρια, στα τσαγκαράδικα, στα κλωστοϋφαντουργεία. Τέλος, ο συνδικαλιστής υπογραμμίζει και τα νέα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν ενόψει των αδειών, περίοδο κατά την οποία συχνά η εργοδοσία καταφεύγει σε απολύσεις, αυθαιρεσίες στις άδειες, στους μισθούς.

Στις οικοδομές

Οι οικοδόμοι αυτή την περίοδο βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε αγωνιστική έξαρση για την υπογραφή συμβάσεων, μας λέει και ο Γ. Θεοδώρου, Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, παράλληλα μαζί με τις καθημερινές περιοδείες που γίνονται για τη σύμβαση, τα στελέχη του συνδικάτου απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 5 Ιούλη. Από σήμερα όμως, όπως τόνισε, πυκνώνουν οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις με μοίρασμα υλικού του ΠΑΜΕ. Ηδη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες (αεροδρόμιο Σπάτων και Μετρό) ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν σε όλα τα μεγάλα έργα. Από τη μέχρι σήμερα εικόνα όμως, σημειώνει ο συνδικαλιστής, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων και έχουν αντιληφθεί, ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Η ανησυχία των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση δεν έχει σταματήσει παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης.

Στο φάρμακο

Ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, Β.Κουμπούρας, μας τόνισε την ετοιμότητα του κόσμου και τη διάθεσή του και γι' απεργία. Οι εξορμήσεις στον κλάδο αρχίζουν από τα Φαρμακεία, τις Φαρμακαποθήκες και συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα στα εργοστάσια. Τα αιτήματα που προβάλλονται είναι τα 12 σημεία του ΠΑΜΕ και το ειδικό θέμα του κλάδου με το επικουρικό ταμείο που θέλουν να το εντάξουν, μαζί με τα 8 ταμεία στο ΤΕΑΜ. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη μείωση συντάξεων και τα 100 δισ. του ταμείου «κινδυνεύουν».


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΜΕΤΩΠΟ στην πορεία των αγώνων

Σε σένα, συντρόφισσα και σύντροφε, ανήκει, πέρα από τις ώριμες συνθήκες, η υλοποίηση του λαϊκού Μετώπου, το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και τα όρια του οποίου προσδιόρισε με σαφήνεια η σ. Αλέκα Παπαρήγα, στην τεράστια σε όγκο και παλμό, συγκέντρωση της Καλλιθέας. Με βάση τις αποφάσεις του Κόμματος και τη δυναμική που αναπτύσσεται στους καθημερινούς αγώνες και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις.

Με την πρωτοπορία του Κόμματος, με τη σταθερή ταξική κατεύθυνση των αγώνων του, με την ιστορική συνέχεια και τη δική σου προσπάθεια, συντρόφισσα και σύντροφε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τις επιμέρους συσπειρώσεις που οδηγούν σ' ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό Μέτωπο πάλης.

Για ν' ανοίξει το Μέτωπο αυτό, χρειάζεται να ανοιχτείς στην κοινωνία, να πείσεις για υπαρκτά κοινά προβλήματα που δημιουργεί η παγκοσμιοποιημένη επίθεση του καπιταλισμού. Να μεταφέρεις την πείρα σου, να αναζητήσεις και να αξιοποιήσεις τη συμβολή όλων εκείνων που συμπάσχουν κάτω από τη θηριωδία της «νέας τάξης» της ΝΑΤΟικής βίας και της ΕΥΡΩ-ΟΝΕ απάτης.

Συσπειρώσεις με κοινωνικές ομάδες, φορείς και πρόσωπα που οδηγούν στην ευρύτερη συγκρότηση του Μετώπου που διαμορφώνεται με τη δική μας ενεργητική συμβολή, στην πορεία των αγώνων που δε λειτουργούν για την εκτόνωση, τον ευνουχισμό και την άμβλυνση, αλλά για την ανάπτυξη της κοινωνικής και της ταξικής συνείδησης, για την πάλη και τη διεκδίκηση.

Σε άλλους ανήκουν οι σύγχρονοι Μεσσίες του νεοφιλελεύθερου «εκσυγχρονισμού» που αλληλομάχονται για τη διανομή των ιματίων της εξουσίας, βεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι θα εξαντλήσουν τα όρια της «λαϊκής εντολής».

Αυτές οι λαϊκές δυνάμεις, που τις επικαλούνται, δεν είναι «άνωθεν» ταγμένες για να υπηρετούν την πολυσυλλεκτικότητα της ιδιοτέλειάς τους. Σ' αυτές τις λαϊκές δυνάμεις ανήκουν ο φίλος, ο γείτονας, ο συγγενής - που μπορούν και πρέπει να βρεθούν μαζί μας, στην πορεία των αγώνων, αντί για την «αειφόρο» εξάρτησή τους από τα συμφέροντα των μεγάλων και των μικρότερων αφεντικών που τους εκμεταλλεύονται.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ