ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΠΔ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Κίνηση με πολλαπλούς αποδέκτες και αλυσιδωτές «εκρήξεις»...

Associated Press

Η γκανγκστερική επιχείρηση παράδοσης και έκδοσης του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στις αρχές του ΔΠΔ της Χάγης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (28 Ιούνη), ήταν αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες - αλλά όχι ύστατες... - πράξεις του δράματος των επεμβάσεων των υπερδυνάμεων σε βάρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και του λαού της.

Σημειώθηκε το ίδιο 24ωρο που το γιουγκοσλαβικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και την επαύριο της διάσκεψης των εισβολέων - δωρητών για τη συγκέντρωση των τριάκοντα αργυρίων στις Βρυξέλλες.

Εγινε, σε μία περίοδο, που σε διεθνές επίπεδο εντείνονταν οι φωνές διαμαρτυρίας και καταγγελίας του καλά προσχεδιασμένου δράματος καθώς η όλη υπόθεση ξεπερνούσε κατά πολύ την ίδια την τύχη του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς, αποκτώντας τον πολλαπλά συμβολικό χαρακτήρα της παραδειγματικής τιμωρίας ενός ηγέτη, που αντιστάθηκε στα σχέδια μετατροπής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας σε απέραντο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ απορρίπτοντας τα όσα ολέθρια προέβλεπε σκοπίμως η πολυθρύλητη «ειρηνευτική συμφωνία» του Ραμπουγέ το Φλεβάρη του '99 και γνωρίζοντας, εκ των προτέρων, καλά το μοιραίο αντίτιμο: τους ανηλεείς βομβαρδισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ κατά του λαού της πατρίδας του...

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λίγο πριν αλλά και μετά την έκδοσή του στο ΔΠΔ της Χάγης διατηρούσε το ηθικό ακμαίο, δηλώνοντας πως «θα έκανε και πάλι το ίδιο και πως δεν αισθάνεται ένοχος επειδή η πολιτική του ήταν να προστατεύει τα συμφέροντα του σερβικού λαού». Το ίδιο, λένε όσοι βρίσκονται δίπλα του αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν αποκλείεται να πει και στη γενική εισαγγελέα του ΔΠΔ Κάρλα Ντελ Πόντε όταν θα τη συναντήσει αύριο ή μεθαύριο, οπότε θα αρχίσει η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία...

Αφ' ετέρου, η χρονική συγκυρία της «πολυεθνικής» επιχείρησης έκδοσης Μιλόσεβιτς (βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος τον μετέφερε σε ολλανδικές φυλακές της Χάγης, αφού είχαν προηγηθεί στο παρά ένα λεπτό οι τελευταίες και ασφυκτικότερες πιέσεις του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ) αποκτά και μία άλλη σημασία, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις τελευταίες ραγδαίες αποσχιστικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα διαμελιστικά σχέδια υπερδυνάμεων που πλέον ολοένα και συχνότερα επαναφέρουν «γενικότερο ζήτημα διάσκεψης με στόχο μία συνολική αλλαγή στα σύνορα των Βαλκανίων». Είναι σαφές ότι το απροκάλυπτο μήνυμα της έκδοσης του Μιλόσεβιτς έχει πολλούς αποδέκτες στην ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή των Βαλκανίων, και όχι μόνον...

Επιπλέον, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μία σειρά αλυσιδωτών εξελίξεων. Οσον αφορά την εντατικοποίηση του κυνηγιού «μαγισσών» σε επίπεδο «ανεπιθύμητων», «ενοχλητικών» «αντιδραστικών» ή «άχρηστων» - κατά τις δυνάμεις επέμβασης - πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, με τη φωτεινή πινακίδα των ιμπεριαλιστών να δείχνει σταθερά την κατεύθυνση «προς Χάγη»... Ηδη, ο Σερβοβόσνιος Πρόεδρος άδραξε την αφορμή να πει πως μετά το Μιλόσεβιτς «πρέπει και άλλοι» να οδηγηθούν στη Χάγη (υπαινιγμοί για τους πρώην ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς, Μίλαν Μλάντιτς), ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάνκερουπ, μας ενημέρωσε προχτές πως δε θα διστάσει «μετά τη θαρραλέα κίνηση του Βελιγραδίου να παραδώσει τον ηγέτη του "αποστρατιωτικοποιημένου" ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Χασίμ Θάτσι» κλπ.

Σε επίπεδο πολιτικής, η έκδοση Μιλόσεβιτς άναψε την πυρίτιδα αλυσιδωτών πολιτικών εξελίξεων πρώτα (ή τουλάχιστον πρώτα...) στο Βελιγράδι.

Ηδη ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίζιτς υπέβαλε την παραίτησή του, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα αναζητεί προσωρινό, μεταβατικό πρωθυπουργό και κυβέρνηση μέχρι την προκήρυξη και διεξαγωγή γιουγκοσλαβικών γενικών (μερικοί δεν αποκλείουν και τις προεδρικές) εκλογών, ενώ το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» (με ηγέτη τον προαναφερθέντα Β. Κοστούνιτσα!) αποχώρησε από το πολυκομματικό συνασπισμό δυνάμεων της DOS που κυριαρχεί στην κυβέρνηση και στη Βουλή της Σερβίας...

Οι εξελίξεις δεν προβλέπεται να σταματήσουν εδώ. Ορισμένοι προδικάζουν πως απ' αφορμή την παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, οι τελευταίοι χαλαροί δεσμοί που συγκρατούσαν τη Σερβία και το Μαυροβούνιο στο γάμο συμφερόντων και αμοιβαίων διαφωνιών... που ακούει στο όνομα «ΟΔ Γουγκοσλαβίας», αναμένεται να κοπούν συντόμως.


Δ. ΟΡΦΑΝΑΚΗ

H απαγωγή του Μιλόσεβιτς και η Δικαιοσύνη του ιμπεριαλισμού

Το απόγευμα της Πέμπτης 28 του Ιούνη 2001 συντελέστηκε μια ακόμη πράξη - όχι η τελευταία - της Μεγάλης Τρομοκρατίας της σύγχρονης νέας τάξης των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Συνεχίζοντας τις κάθε μορφής επιδρομές τους και με την τυφλή προσφορά των ντόπιων συνεργατών τους απήγαγαν τον τελευταίο ηγέτη της ελεύθερης (με τα όποια προβλήματα) μέχρι τότε Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κοινοί, ανελέητοι μαφιόζοι με την ακόμη πιο τρομοκρατική πολυτελή κρατική πανοπλία και οργάνωση σκύλευσαν επιδεικτικά και αδίστακτα το πτώμα της παγκόσμιας Δικαιοσύνης, καταστέλλοντας τη διατήρηση των κατακτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του πολιτισμού, αυτής της Δικαιοσύνης που επιδεικτικά σκότωσαν.

Οδηγούν το Μιλόσεβιτς, καθώς και απροσδιόριστο αριθμό στελεχών εκείνης της Γιουγκοσλαβίας, στη δική τους Δικαιοσύνη. Οργανο αυτής της Δικαιοσύνης το «Διεθνές Δικαστήριο για την ποινική δίωξη προσώπων που ευθύνονται για τη Διάπραξη Σοβαρών Παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στο Εδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991». Ετσι το ονομάζουν στο Καταστατικό του. Τι είναι, όμως, ακριβώς αυτό το δικαστήριο και ποιες είναι οι εξουσίες του;

Πριν απ' όλα να θυμίσουμε ότι στη Γιουγκοσλαβία έγιναν εκλογές το Σεπτέμβρη του 2000. Μέσα από το όργιο των παραβιάσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που πριν ένα χρόνο είχαν καταστρέψει και διαλύσει από κάθε άποψη τη χώρα, «κατάφεραν» και «κέρδισαν» τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Σλ. Μιλόσεβιτς αφέθηκε «ελεύθερος», με διάφορους περιορισμούς, μέχρι το τέλος του περασμένου Μάρτη. Από την 1η του Απρίλη ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη και φυλακίστηκε από την «ανεξάρτητη» κυβέρνηση της χώρας του - όσης ανεξαρτησίας της είχε απομείνει. Παράλληλα, εξελίσσεται ένα όργιο φανερών και παρασκηνιακών πιέσεων στον Πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα και στην κυβέρνηση για να διακόψουν την εσωτερική διαδικασία και να εκδώσουν το Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η περίφημη πια εισαγγελέας αυτού του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς αυτών των πιέσεων.

Για όλα αυτά τα γεγονότα έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά όλο αυτό το διάστημα. Ομως, λίγα ακόμη, ιδίως σχετικά με αυτό το δικαστήριο, με όλη τη δικαιοσύνη της «νέας τάξης» και κυρίως με όσα από αυτά έχουν σχέση με τα δραματικά γεγονότα της απαγωγής του Μιλόσεβιτς και τη γενικότερη σημασία τους για τις συνέπειες της παραπέρα κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, αλλά και την ανάγκη και τις δυνατότητες να ενταθεί ο αγώνας των λαών για την απόκρουσή τους, είναι χρήσιμο να αναφερθούν.

Οπως και άλλη φορά έχει αναφερθεί από τις στήλες του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», αυτό το δικαστήριο ιδρύθηκε τυπικά με την απόφαση 827/25-5-1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και το καταστατικό του, που ταυτόχρονα κατάρτισε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ). Ηδη στην απόφαση του ΣΑ για την ίδρυση του δικαστηρίου περιλαμβάνεται επιτακτική υποχρέωση όλων των κρατών να συνεργάζονται πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο και τα όργανά του, σύμφωνα και με το καταστατικό του. Υποχρεώνει τα κράτη να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του καταστατικού και με τις αιτήσεις για δικαστική συνδρομή και τις εντολές του Δικαστηρίου. Στο καταστατικό ορίζεται: «Το Διεθνές Δικαστήριο υπερέχει των εθνικών δικαστηρίων. Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να ζητήσει επισήμως από τα εθνικά δικαστήρια να σεβαστούν την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με το παρόν καταστατικό και τους δικαστικούς και αποδεκτικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Αυτές οι διατάξεις σημαίνουν πολύ απλά ότι αυτό το δικαστήριο είναι κυρίαρχο απέναντι στα εθνικά δικαστήρια, ώστε και αν ακόμη ένα εθνικό δικαστήριο έχει ξεκινήσει την ποινική δίωξη εναντίον υπηκόων του ή και άλλων προσώπων για εγκλήματα πολέμου και ύστερα ξεκινήσει και το δικαστήριο της Χάγης δίωξη κατά των ίδιων προσώπων, το πρώτο πρέπει να σταματήσει και να διαβιβάσει την υπόθεση (τις δικογραφίες κλπ.) στο δεύτερο και να εκτελεί μόνο διαδικαστικές πράξεις που εκείνο θα αναθέσει.

Απλά, αφού αυτές είναι οι εξουσίες του Διεθνούς Δικαστηρίου και αντίστοιχα οι υποχρεώσεις κάθε κράτους, τότε γιατί επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα εσωτερικό νόμο που να επιτρέπει στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να παραδώσει το Μιλόσεβιτς;

α) Η Γιουγκοσλαβία, υπό την ηγεσία του Μιλόσεβιτς το 1993, δεν είχε υπογράψει ούτε και αναγνωρίσει αυτή την απόφαση του ΟΗΕ για την ίδρυση και τις εξουσίες του δικαστηρίου σκοπιμότητας.

β) Ακόμη, από τις ενστάσεις της υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς τώρα, με τις οποίες προσπάθησε να εμποδίσει τη διαδικασία της έκδοσής του, προκύπτει αξιόπιστα ότι το Σύνταγμα της χώρας απαιτεί νόμο με τον οποίο να επιτρέπεται η έκδοση υπηκόου της για να δικαστεί σε ξένη χώρα σε κάθε περίπτωση. Στην προσπάθειά τους, λοιπόν, να τηρήσουν και τη νομιμότητα, κυρίως λόγω εσωτερικών αντιδράσεων και για να αποφύγουν τις σχετικές συνέπειες, αλλά και για να εξαπατήσουν, σε κάθε περίπτωση, το γιουγκοσλαβικό λαό, επιχείρησαν αυτή τη νομιμοποίηση της έκδοσης. Οι ίδιοι όμως οι κυρίαρχοι του ΝΑΤΟ και η εξανδραποδισμένη κυβέρνηση δεν άντεξαν ούτε για λίγες μέρες τη διαδικασία. Από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών παραγόντων του Μαυροβουνίου, αλλά κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε όλη την Ομοσπονδία, διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να πετύχουν την ψήφιση νόμου στη Βουλή της Ομοσπονδίας. Επιχείρησαν, λοιπόν, αποφεύγοντας τη Βουλή, να νομιμοποιήσουν την έκδοση με «διάταγμα» της κυβέρνησης, δηλαδή με αυτό που εδώ λέμε «πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Κι αυτή η παράνομη κατά το Σύνταγμά τους πράξη ψηφίστηκε μόνο από ένα μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι προθεσμίες για αντίδραση της υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς άρχισαν να «τρέχουν». Αλλά και η οργάνωση λαϊκών αντιδράσεων προχωρούσε. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός ανοιχτά απειλούσε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση των δικαστηρίων αυτοί θα παραδώσουν τον Μιλόσεβιτς.

Αυτό και έπραξαν. Αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» τις διαδικασίες στα δικαστήρια, βρωμίζοντας την οικουμένη ολόκληρη με τη... δικαιολογία ότι την Παρασκευή, 29 του Ιούνη, θα αποφασιζόταν από τις δυνάμεις της στρατιωτικής και πολιτικής κατοχής της πατρίδας τους, αν θα τους χορηγήσουν τα λύτρα κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων για την καπιταλιστική ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, που αυτοί οι «δωρητές» κατέστρεψαν, για να συνεχίσουν την υποδούλωσή της, παρέδωσαν τον Μιλόσεβιτς, που με το προσυμφωνημένο δρομολόγιο τον απήγαγαν οι κατακτητές στη Χάγη.

Από πολλές άλλες διατάξεις του καταστατικού του Ποινικού δικαστηρίου της Χάγης προκύπτει ολοφάνερα ότι αυτό είναι ένα όργανο νομιμοποίησης της κυριαρχίας της «νέας τάξης» και της συντριβής κάθε αντίστασης των λαών, των χωρών και των ηγεσιών τους, όπου υπάρξουν και τέτοιες περιπτώσεις, όπως σ' αυτή της Γιουγκοσλαβίας. Είναι αδύνατο να καταγραφούν όλες και να επισημανθούν οι συνέπειές του στο χώρο ενός άρθρου. Από άλλη σκοπιά, αποτελεί αυτός ο νόμος και η εφαρμογή του ένα ακόμη σκαλοπάτι στην πορεία της αυταρχικής συγκεντρωτικής παγκοσμιοποίησης της δικαιοσύνης του ιμπεριαλισμού, που σε συνδυασμό με την πρακτική της χωρίς φραγμούς επέκτασης της κυριαρχίας του με πολεμικές επιδρομές, με τη διάχυση ραδιενέργειας, δηλητηρίων κλπ. στο έδαφος, στον αέρα, στα ποτάμια και στις θάλασσες, οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια κατάσταση, που τα κρεματόρια του Χίτλερ θα μοιάζουν σαν μια... αθώα ιστορία. Για παράδειγμα, στο καταστατικό του δικαστηρίου αυτού υπάρχει διάταξη, σύμφωνα με την οποία και αν ακόμη δικάστηκαν από εθνικά δικαστήρια πρόσωπα ως υπαίτιοι εγκλημάτων που έχει εξουσία να δικάσει και αυτό το δικαστήριο, μπορεί και αυτό να ξαναδικάσει, με τον... περιορισμό τάχα, ότι μόνο αυτό το ίδιο κρίνει ότι οι διαδικασίες στο εθνικό δικαστήριο δεν ήταν... αμερόληπτες ή ανεξάρτητες - όπως οι δικές του της Κάρλας ντε Πόντε κλπ. - ή είχαν σκοπό να συγκαλύψουν την ποινική ευθύνη του κατηγορουμένου.

Εξάλλου, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και με σκοπό την τρομοκράτησή του, οι ΗΠΑ καλούν τον Κοστούνιτσα στην Ουάσιγκτον, τον βραβεύουν και του θέτουν όρο να έχει συλλάβει το Μιλόσεβιτς έως τις 31 του Μάρτη, στη συνέχεια αξιώνουν να τον φυλακίσει, να τους τον παραδώσει σε ορισμένες ημερομηνίες - κι αυτός ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του συμμορφώνονται απολύτως. Την καταδίκη του αξιώνουν και οι εισαγγελείς και οι δικαστές αυτού του δικαστηρίου τον φωνάζουν ένοχο πριν ακόμα τον δικάσουν. Ο ίδιος αυτός ο Πρόεδρος της «κατακτημένης» χώρας παίζει το ρόλο του δέσμιου των περιστάσεων Πιλάτου, δέσμιου περιστάσεων που δεν έχει τη δύναμη να εμποδίσει, αυτό τον πανομοιότυπο ιστορικό ρόλο που αντικειμενικά - κι αυτό έχει σημασία στην ιστορία - συντελεί στην εκτόνωση κάποιου μέρους της λαϊκής οργής για την προδοσία.

Παρ' όλη τη συγκυριακή επικράτηση αυτών των δυνάμεων στη γειτονική χώρα, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα - και θα αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα. Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη λαϊκών αγώνων. Τα κόμματα της αντίστασης και στις άλλες βαλκανικές χώρες πρέπει να συντονίσουν τους λαϊκούς αγώνες. Και οι ίδιοι οι λαοί βαρύνονται με την ευθύνη να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την άμεση απειλή. Και με την απόφαση να αγωνιστούν. Ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν τον ιμπεριαλιστικό ολοκληρωτισμό, που στην περιοχή μας τους απειλεί άμεσα, όλους.


Του
Αγγελου ΡΕΜΠΗ*
* Ο Αγγελος Ρεμπής είναι τέως εφέτης

«Συνέχιση της βάρβαρης επέμβασης»

Δήλωση του Ανδρέα Αβραμίδη, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του ΕΚΑ

«Η αναμενόμενη προσαγωγή του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Σ. Μιλόσεβιτς, στο φασιστικής έμπνευσης Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση της βάρβαρης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με άλλους τρόπους.

Οι εκπρόσωποι του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, αφού αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια και συνεχίζουν να το κάνουν τις μέρες αυτές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επιδιώκουν παράλληλα και τη φυσική εξόντωση, όπου και μόνο η εν ζωή παρουσία, συμβολίζει την αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Το εργατικό κίνημα έχει ευθύνη και υποχρέωση να συνεχίσει το μεγαλειώδη αγώνα του 1999 ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς. Με αποφάσεις, με συγκεντρώσεις και πορείες διαδηλώνει την αμετάκλητη απόφασή του να παλέψει για ειρήνη, δικαιοσύνη και δημοκρατία στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο».

«Νέο έγκλημα του ΝΑΤΟ»

Δήλωση του Τάκη Παππά, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

«Είναι μια ακόμη πράξη των καθαρμάτων του πολέμου να μεταθέσουν την ευθύνη στα θύματα και να εκδικηθούν πολιτικά με τον τρόπο που μόνο αυτοί γνωρίζουν, δηλαδή με τη βία, η οποία λέγεται είτε βομβαρδισμοί, είτε δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι στον πόλεμο της Βοσνίας υπήρξαν θύματα αυτού του Δικαστηρίου. Ηταν Σέρβοι αγωνιστές της Βοσνίας, οι οποίοι χάθηκαν στα μπουντρούμια, χωρίς ποτέ να μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Το επιχείρησαν παλιότερα και με τον Κάρατζιτς, όπως γνωρίζετε. Ετσι και τώρα, πάνε να κάνουν ένα ΝΑΤΟικό δικαστήριο, το οποίο το λένε δικαστήριο, και να εκδικηθούν και να φοβίσουν την ανθρωπότητα με τις δυνατότητες τις οποίες έχουν. Δηλαδή, τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου ονείρου της κυβέρνησης και του σκληρού ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανέχονται όλες αυτές τις πράξεις. Επιχείρησαν να κάνουν και απαγωγές. Επιχείρησαν να απαγάγουν τον Μιλόσεβιτς, δεν το πέτυχαν. Πέτυχαν όμως να εξαγοράσουν τη Δικαιοσύνη της χώρας του και να τον φυλακίσουν για δήθεν κατηγορίες, οι οποίες αναφέρονται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων μέσα από τον τρόπο που πολιτεύονταν, καθαρά για την πολιτική ασφαλείας την οποία ακολουθούσε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Εκείνο το οποίο θα ήταν απολύτως αναγκαίο να γίνει τώρα είναι επιτροπές, και στην Ελλάδα και αλλού, να αποκαλύψουν το νέο έγκλημα του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού».

«Σπρώχνουν στο Μεσαίωνα»

Δήλωση του Ελευθέριου Βερυβάκη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

«Για τις πράξεις που γίνονται από την πλευρά της σερβικής κυβέρνησης και του σερβικού Κοινοβουλίου, αλλά και για εκείνες που αφορούν διάφορες πλευρές των βαλκανικών, δεν έχω κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή. Αυτό που θεωρώ όμως ανατριχιαστικό, διότι έχει μια ασύλληπτη ωμότητα και βαρβαρότητα, είναι η αγοραπωλησία ανθρώπινου κρέατος, το οποίο, αν τυχόν καθιερωθεί στις ανθρώπινες και πολιτικές σχέσεις, είναι βέβαιο ότι δίδει μια γενναία σπρωξιά προς το Μεσαίωνα σε όλον τον κόσμο».

«Τρομοκρατία εκ μέρους του ιμπεριαλισμού»

Δήλωση του Θέμου Στοφορόπουλου, πρέσβη επί τιμή

«Είναι μια μορφή τρομοκρατίας εκ μέρους του ιμπεριαλισμού για να δείξει ότι οποιοσδήποτε προβάλλει έστω και μια απόπειρα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό πρέπει να συντρίβεται. Διότι το Δικαστήριο αυτό της Χάγης, όπως λέγεται, αντικειμενικά είναι ένα όργανο του ιμπεριαλισμού. Και αυτό δεν το λέω εγώ που θα είχε μικρή σημασία, το λέει ακόμα και ο Κοστούνιτσα που βγήκε πρόεδρος κάτω από τις συνθήκες που βγήκε. Ακόμα και αυτός, όπως ξέρετε, έχει επανειλημμένα καταγγείλει το όργανο αυτό σαν όργανο του ιμπεριαλισμού».

Τελικοί νικητές θα 'ναι οι λαοί

Δήλωση του Κώστα Μαραγκουδάκη, παλαίμαχου συνδικαλιστή και προέδρου της ΚΕ Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ

Καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση των μαριονετών της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να παραδώσουν στους εγκληματίες του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και άλλων χωρών, τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Κατανοώ τα επαίσχυντα κίνητρά τους που αφορούν τα αργύρια της προδοσίας ενάντια στο λαό της χώρας τους, όπως και τα κίνητρα των ευτυχούντων για την παράδοση Μιλόσεβιτς αρχηγών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Σρέντερ, Μπλερ κ.ά. ομοίων τους. Ολοι αυτοί ξεπέρασαν σε ενθουσιασμό τους χιτλερικούς και άλλους φασίστες προγόνους τους για ανάλογες «νίκες», κατά των αντιφασιστικών δυνάμεων, σε άλλες περιόδους. Καταδικάζω εκείνους που από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αποδέχονται αδιαμαρτύρητα ή και επικροτούν το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Η παραπομπή του Μιλόσεβιτς θα αποτελέσει μπούμερανγκ σε βάρος του ιμπεριαλισμού και της ασυδοσίας του. Τελικοί νικητές θα αναδειχτούν οι λαοί και η εργατική τάξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ