Κυριακή 1 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
H απαγωγή του Μιλόσεβιτς και η Δικαιοσύνη του ιμπεριαλισμού

Το απόγευμα της Πέμπτης 28 του Ιούνη 2001 συντελέστηκε μια ακόμη πράξη - όχι η τελευταία - της Μεγάλης Τρομοκρατίας της σύγχρονης νέας τάξης των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Συνεχίζοντας τις κάθε μορφής επιδρομές τους και με την τυφλή προσφορά των ντόπιων συνεργατών τους απήγαγαν τον τελευταίο ηγέτη της ελεύθερης (με τα όποια προβλήματα) μέχρι τότε Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κοινοί, ανελέητοι μαφιόζοι με την ακόμη πιο τρομοκρατική πολυτελή κρατική πανοπλία και οργάνωση σκύλευσαν επιδεικτικά και αδίστακτα το πτώμα της παγκόσμιας Δικαιοσύνης, καταστέλλοντας τη διατήρηση των κατακτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του πολιτισμού, αυτής της Δικαιοσύνης που επιδεικτικά σκότωσαν.

Οδηγούν το Μιλόσεβιτς, καθώς και απροσδιόριστο αριθμό στελεχών εκείνης της Γιουγκοσλαβίας, στη δική τους Δικαιοσύνη. Οργανο αυτής της Δικαιοσύνης το «Διεθνές Δικαστήριο για την ποινική δίωξη προσώπων που ευθύνονται για τη Διάπραξη Σοβαρών Παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στο Εδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας από το 1991». Ετσι το ονομάζουν στο Καταστατικό του. Τι είναι, όμως, ακριβώς αυτό το δικαστήριο και ποιες είναι οι εξουσίες του;

Πριν απ' όλα να θυμίσουμε ότι στη Γιουγκοσλαβία έγιναν εκλογές το Σεπτέμβρη του 2000. Μέσα από το όργιο των παραβιάσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που πριν ένα χρόνο είχαν καταστρέψει και διαλύσει από κάθε άποψη τη χώρα, «κατάφεραν» και «κέρδισαν» τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Σλ. Μιλόσεβιτς αφέθηκε «ελεύθερος», με διάφορους περιορισμούς, μέχρι το τέλος του περασμένου Μάρτη. Από την 1η του Απρίλη ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη και φυλακίστηκε από την «ανεξάρτητη» κυβέρνηση της χώρας του - όσης ανεξαρτησίας της είχε απομείνει. Παράλληλα, εξελίσσεται ένα όργιο φανερών και παρασκηνιακών πιέσεων στον Πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα και στην κυβέρνηση για να διακόψουν την εσωτερική διαδικασία και να εκδώσουν το Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η περίφημη πια εισαγγελέας αυτού του δικαστηρίου, Κάρλα Ντελ Πόντε, ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς αυτών των πιέσεων.

Για όλα αυτά τα γεγονότα έχουν γραφεί και ειπωθεί πάρα πολλά όλο αυτό το διάστημα. Ομως, λίγα ακόμη, ιδίως σχετικά με αυτό το δικαστήριο, με όλη τη δικαιοσύνη της «νέας τάξης» και κυρίως με όσα από αυτά έχουν σχέση με τα δραματικά γεγονότα της απαγωγής του Μιλόσεβιτς και τη γενικότερη σημασία τους για τις συνέπειες της παραπέρα κυριαρχίας των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, αλλά και την ανάγκη και τις δυνατότητες να ενταθεί ο αγώνας των λαών για την απόκρουσή τους, είναι χρήσιμο να αναφερθούν.

Οπως και άλλη φορά έχει αναφερθεί από τις στήλες του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», αυτό το δικαστήριο ιδρύθηκε τυπικά με την απόφαση 827/25-5-1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και το καταστατικό του, που ταυτόχρονα κατάρτισε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ). Ηδη στην απόφαση του ΣΑ για την ίδρυση του δικαστηρίου περιλαμβάνεται επιτακτική υποχρέωση όλων των κρατών να συνεργάζονται πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο και τα όργανά του, σύμφωνα και με το καταστατικό του. Υποχρεώνει τα κράτη να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του καταστατικού και με τις αιτήσεις για δικαστική συνδρομή και τις εντολές του Δικαστηρίου. Στο καταστατικό ορίζεται: «Το Διεθνές Δικαστήριο υπερέχει των εθνικών δικαστηρίων. Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να ζητήσει επισήμως από τα εθνικά δικαστήρια να σεβαστούν την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με το παρόν καταστατικό και τους δικαστικούς και αποδεκτικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Αυτές οι διατάξεις σημαίνουν πολύ απλά ότι αυτό το δικαστήριο είναι κυρίαρχο απέναντι στα εθνικά δικαστήρια, ώστε και αν ακόμη ένα εθνικό δικαστήριο έχει ξεκινήσει την ποινική δίωξη εναντίον υπηκόων του ή και άλλων προσώπων για εγκλήματα πολέμου και ύστερα ξεκινήσει και το δικαστήριο της Χάγης δίωξη κατά των ίδιων προσώπων, το πρώτο πρέπει να σταματήσει και να διαβιβάσει την υπόθεση (τις δικογραφίες κλπ.) στο δεύτερο και να εκτελεί μόνο διαδικαστικές πράξεις που εκείνο θα αναθέσει.

Απλά, αφού αυτές είναι οι εξουσίες του Διεθνούς Δικαστηρίου και αντίστοιχα οι υποχρεώσεις κάθε κράτους, τότε γιατί επιχείρησαν να κατασκευάσουν ένα εσωτερικό νόμο που να επιτρέπει στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας να παραδώσει το Μιλόσεβιτς;

α) Η Γιουγκοσλαβία, υπό την ηγεσία του Μιλόσεβιτς το 1993, δεν είχε υπογράψει ούτε και αναγνωρίσει αυτή την απόφαση του ΟΗΕ για την ίδρυση και τις εξουσίες του δικαστηρίου σκοπιμότητας.

β) Ακόμη, από τις ενστάσεις της υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς τώρα, με τις οποίες προσπάθησε να εμποδίσει τη διαδικασία της έκδοσής του, προκύπτει αξιόπιστα ότι το Σύνταγμα της χώρας απαιτεί νόμο με τον οποίο να επιτρέπεται η έκδοση υπηκόου της για να δικαστεί σε ξένη χώρα σε κάθε περίπτωση. Στην προσπάθειά τους, λοιπόν, να τηρήσουν και τη νομιμότητα, κυρίως λόγω εσωτερικών αντιδράσεων και για να αποφύγουν τις σχετικές συνέπειες, αλλά και για να εξαπατήσουν, σε κάθε περίπτωση, το γιουγκοσλαβικό λαό, επιχείρησαν αυτή τη νομιμοποίηση της έκδοσης. Οι ίδιοι όμως οι κυρίαρχοι του ΝΑΤΟ και η εξανδραποδισμένη κυβέρνηση δεν άντεξαν ούτε για λίγες μέρες τη διαδικασία. Από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών παραγόντων του Μαυροβουνίου, αλλά κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε όλη την Ομοσπονδία, διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να πετύχουν την ψήφιση νόμου στη Βουλή της Ομοσπονδίας. Επιχείρησαν, λοιπόν, αποφεύγοντας τη Βουλή, να νομιμοποιήσουν την έκδοση με «διάταγμα» της κυβέρνησης, δηλαδή με αυτό που εδώ λέμε «πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Κι αυτή η παράνομη κατά το Σύνταγμά τους πράξη ψηφίστηκε μόνο από ένα μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι προθεσμίες για αντίδραση της υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς άρχισαν να «τρέχουν». Αλλά και η οργάνωση λαϊκών αντιδράσεων προχωρούσε. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός ανοιχτά απειλούσε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση των δικαστηρίων αυτοί θα παραδώσουν τον Μιλόσεβιτς.

Αυτό και έπραξαν. Αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» τις διαδικασίες στα δικαστήρια, βρωμίζοντας την οικουμένη ολόκληρη με τη... δικαιολογία ότι την Παρασκευή, 29 του Ιούνη, θα αποφασιζόταν από τις δυνάμεις της στρατιωτικής και πολιτικής κατοχής της πατρίδας τους, αν θα τους χορηγήσουν τα λύτρα κάποιων εκατομμυρίων δολαρίων για την καπιταλιστική ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, που αυτοί οι «δωρητές» κατέστρεψαν, για να συνεχίσουν την υποδούλωσή της, παρέδωσαν τον Μιλόσεβιτς, που με το προσυμφωνημένο δρομολόγιο τον απήγαγαν οι κατακτητές στη Χάγη.

Από πολλές άλλες διατάξεις του καταστατικού του Ποινικού δικαστηρίου της Χάγης προκύπτει ολοφάνερα ότι αυτό είναι ένα όργανο νομιμοποίησης της κυριαρχίας της «νέας τάξης» και της συντριβής κάθε αντίστασης των λαών, των χωρών και των ηγεσιών τους, όπου υπάρξουν και τέτοιες περιπτώσεις, όπως σ' αυτή της Γιουγκοσλαβίας. Είναι αδύνατο να καταγραφούν όλες και να επισημανθούν οι συνέπειές του στο χώρο ενός άρθρου. Από άλλη σκοπιά, αποτελεί αυτός ο νόμος και η εφαρμογή του ένα ακόμη σκαλοπάτι στην πορεία της αυταρχικής συγκεντρωτικής παγκοσμιοποίησης της δικαιοσύνης του ιμπεριαλισμού, που σε συνδυασμό με την πρακτική της χωρίς φραγμούς επέκτασης της κυριαρχίας του με πολεμικές επιδρομές, με τη διάχυση ραδιενέργειας, δηλητηρίων κλπ. στο έδαφος, στον αέρα, στα ποτάμια και στις θάλασσες, οδηγεί την ανθρωπότητα σε μια κατάσταση, που τα κρεματόρια του Χίτλερ θα μοιάζουν σαν μια... αθώα ιστορία. Για παράδειγμα, στο καταστατικό του δικαστηρίου αυτού υπάρχει διάταξη, σύμφωνα με την οποία και αν ακόμη δικάστηκαν από εθνικά δικαστήρια πρόσωπα ως υπαίτιοι εγκλημάτων που έχει εξουσία να δικάσει και αυτό το δικαστήριο, μπορεί και αυτό να ξαναδικάσει, με τον... περιορισμό τάχα, ότι μόνο αυτό το ίδιο κρίνει ότι οι διαδικασίες στο εθνικό δικαστήριο δεν ήταν... αμερόληπτες ή ανεξάρτητες - όπως οι δικές του της Κάρλας ντε Πόντε κλπ. - ή είχαν σκοπό να συγκαλύψουν την ποινική ευθύνη του κατηγορουμένου.

Εξάλλου, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και με σκοπό την τρομοκράτησή του, οι ΗΠΑ καλούν τον Κοστούνιτσα στην Ουάσιγκτον, τον βραβεύουν και του θέτουν όρο να έχει συλλάβει το Μιλόσεβιτς έως τις 31 του Μάρτη, στη συνέχεια αξιώνουν να τον φυλακίσει, να τους τον παραδώσει σε ορισμένες ημερομηνίες - κι αυτός ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του συμμορφώνονται απολύτως. Την καταδίκη του αξιώνουν και οι εισαγγελείς και οι δικαστές αυτού του δικαστηρίου τον φωνάζουν ένοχο πριν ακόμα τον δικάσουν. Ο ίδιος αυτός ο Πρόεδρος της «κατακτημένης» χώρας παίζει το ρόλο του δέσμιου των περιστάσεων Πιλάτου, δέσμιου περιστάσεων που δεν έχει τη δύναμη να εμποδίσει, αυτό τον πανομοιότυπο ιστορικό ρόλο που αντικειμενικά - κι αυτό έχει σημασία στην ιστορία - συντελεί στην εκτόνωση κάποιου μέρους της λαϊκής οργής για την προδοσία.

Παρ' όλη τη συγκυριακή επικράτηση αυτών των δυνάμεων στη γειτονική χώρα, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα - και θα αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερα. Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη λαϊκών αγώνων. Τα κόμματα της αντίστασης και στις άλλες βαλκανικές χώρες πρέπει να συντονίσουν τους λαϊκούς αγώνες. Και οι ίδιοι οι λαοί βαρύνονται με την ευθύνη να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την άμεση απειλή. Και με την απόφαση να αγωνιστούν. Ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν τον ιμπεριαλιστικό ολοκληρωτισμό, που στην περιοχή μας τους απειλεί άμεσα, όλους.


Του
Αγγελου ΡΕΜΠΗ*
* Ο Αγγελος Ρεμπής είναι τέως εφέτης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν «αποδείξεις» σε διάταγμα του Μιλόσεβιτς... (2002-06-20 00:00:00.0)
Επιχείρηση πολιτικής εξόντωσης (2002-02-15 00:00:00.0)
Θα «φουσκώσει» το κατηγορητήριο η Ντελ Πόντε... (2001-08-29 00:00:00.0)
Γιατί υποστηρίζω τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς (2001-07-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την παράδοση Μιλόσεβιτς (2001-07-19 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις του Δικαστηρίου της Χάγης (2001-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ