ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απαιτούν την ανάκληση των 40 απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Οργισμένη απάντηση στη δημοτική αρχή που κρύβεται για να αποφύγει να τοποθετηθεί για τις δίκαιες διεκδικήσεις

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι σχολικές καθαρίστριες στα Γιάννενα έξω από το δημαρχείο Ιωαννιτών, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης 40 συναδέλφων τους, που αποφάσισε η οικονομική επιτροπή του δήμου με τη δικαιολογία ότι δεν ισχύουν πλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που καλοκαιριάτικα τα Γιάννενα είχαν 2.300 κρούσματα την προηγούμενη βδομάδα. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών νομού Ιωαννίνων σε συντονισμό με την Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι στοιχείο του πανικού της δημοτικής αρχής ήταν η επιλογή της να απουσιάζει την ώρα της κινητοποίησης, να αναθέσει στην Αστυνομία τον ρόλο του ...πορτιέρη στο δημαρχείο, κάνοντας «face control» από το πρωί, ενώ παράλληλα είχε πέσει «σύρμα» όλοι οι αντιδήμαρχοι που στεγάζονται σε παρακείμενα κτίρια επίσης να απουσιάζουν.

Οργισμένες οι σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή για την απόλυση των συμβασιούχων, αφού ενώ πέρυσι εργάζονταν 166 συμβασιούχες πλήρους απασχόλησης, τώρα αποφασίστηκε για τη σχολική χρονιά 2022 - 2023 η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 καθαριστριών με ημιαπασχόληση. Δηλαδή αποφάσισαν ότι αρκούν 126 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες για 138 σχολικές μονάδες και περισσότερους από 18.300 μαθητές!

Σύμφωνα με τις καθαρίστριες, την πρώτη ευθύνη τη φέρει το υπουργείο Εσωτερικών, που όχι μόνο δεν προκηρύσσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μόλις 92 σχολικές καθαρίστριες για μία πόλη 100.000 κατοίκων, αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι βάζει στο ζύγι του κόστους - οφέλους βασικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι με τις προκηρύξεις για την πρόσληψή τους, η κυβέρνηση επιδιώκει να τις φέρει σε αντιπαράθεση τη μία απέναντι στην άλλη, αφού κριτήριο για την επιλογή τους για μία κακοπληρωμένη θέση εργασίας είναι η μοριοδότηση με κριτήρια παλαιότητας, αριθμό τέκνων κ.τ.λ.

Εκ μέρους των σχολικών καθαριστριών στη συγκέντρωση μίλησε η Δήμητρα Ηλία, μέλος του ΔΣ του σωματείου σχολικών καθαριστριών, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι η πλειοψηφία του σωματείου καλλιεργούσε επανάπαυση όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ τώρα βάζει πλάτες στη δημοτική αρχή, καλώντας υποκριτικά τις σχολικές καθαρίστριες να καταθέσουν τα χαρτιά τους στην προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, οι σχολικές καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, για να συζητήσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους, όταν έφτασε η πληροφορία ότι ο Μωυσή Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννιτών, εμφανίστηκε στο δημαρχείο δίνοντας προκλητικά συνέντευξη στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Τότε οι σχολικές καθαρίστριες επέστρεψαν στο δημαρχείο, αιφνιδιάζοντας τον δήμαρχο που, εμβρόντητος, για να αποφύγει την οργή τους, δραπέτευσε μπροστά στις κάμερες. Εκεί τον λόγο πήρε η Δήμητρα Ηλία, καταγγέλλοντας εκ νέου τη δημοτική αρχή, και στέλνοντας μήνυμα ότι θα τις βρουν μπροστά τους, αφού δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τον αγώνα τους να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Τέλος, η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ζητά την ανάκληση των απολύσεων, ενώ σχολιάζει ότι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων με προκλητικό τρόπο παραδέχεται ότι οι 40 σχολικές καθαρίστριες είναι βάρος για τον προϋπολογισμό του δήμου, την ίδια ώρα όμως είναι πιστή στην ιεράρχηση των κατασκευαστικών ομίλων κ.λπ. επιλέγοντας συνειδητά «να δώσει εκατομμύρια για μία ακόμη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας που ο λαός πληρώνει από τη φορολογία, την ίδια ώρα που και ο δήμος τον ξαναφορολογεί μέσω των ανταποδοτικών του ΤΑΠ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Με 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους

Μέρα δράσης για τα ζητήματα της αστικής συγκοινωνίας η Τετάρτη 27 Ιούλη από εργατικά σωματεία

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) διεκδικώντας ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ έχει ξεκαθαρίσει πως «η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων στην αντιμετώπιση των αιτημάτων μας έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της κοροϊδίας και του εμπαιγμού» και συμπληρώνει ότι «συνεχίζουμε οι εργαζόμενοι να παραμένουμε χωρίς ΣΣΕ, δίχως την επιστροφή των προβλεπόμενων και νομοθετημένων επιδομάτων μας που μας στερεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ εδώ και μήνες, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την αβεβαιότητα και τον φόβο για αναδρομική περαιτέρω μείωση των μισθών μας». Από την πλευρά της, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ υπογραμμίζει την ανάγκη να διεκδικηθεί αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού που «τρέχει» με 12%.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την 3η κινητοποίηση των εργαζομένων μέσα στη βδομάδα, καθώς μετά την 24ωρη απεργία της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε και 6ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους σήμερα, στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου τους στις στις 9 π.μ. στο ΕΚΘ.

Στο μεταξύ, εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε μέρα δράσης την Τετάρτη 27 Ιούλη, θέτοντας στο προσκήνιο τα ζητήματα των συγκοινωνιών της πόλης και συγκεκριμένα τα προβλήματα του ΟΑΣΘ. Οπως αναφέρουν και στο ψήφισμά τους, για το οποίο κάθε μέρα πληθαίνουν οι αποφάσεις στήριξης, «ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ είναι αγώνας του συνόλου του λαού της πόλης (...) Με τον κοινό μας αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε να εκσυγχρονιστεί ο στόλος του ΟΑΣΘ για να παρέχονται επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες μεταφορών στον λαό της πόλης. Να αντιπαλέψουμε τα σχέδια παράδοσης του συγκοινωνιακού έργου (μετρό - λεωφορεία ΟΑΣΘ) σε ιδιώτες, για να μη γίνουν οι μεταφορές πανάκριβο εμπόρευμα για τους πολλούς και μέσο πλουτισμού για λίγους επιχειρηματίες».

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης θα πραγματοποιηθούν: Στις 6 π.μ., παρεμβάσεις στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ στα δύο αμαξοστάσια του Οργανισμού στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη και στις 8 π.μ. - 10 π.μ. και 5 μ.μ. - 6 μ.μ. παρεμβάσεις στους σταθμούς ΙΚΕΑ, ΝΣ Σταθμό και ΚΤΕΛ.

24ωρη απεργία από την ΠΟΕΕΠ για τις απολύσεις στη «Μαλαματίνα»

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στις 5 εκβιαστικές απολύσεις συναδέλφων τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», οι οποίοι μέσα από το επιχειρησιακό τους Σωματείο πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την περασμένη Τρίτη με καθολική συμμετοχή και συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε για την Τετάρτη 27 Ιούλη η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ).

Η ΠΟΕΕΠ καλεί την εργοδοσία της «Μαλαματίνα» να ανακαλέσει άμεσα τις παράνομες απολύσεις, ενώ μεταξύ άλλων τονίζει στην ανακοίνωσή της πως η νέα διοίκηση της επιχείρησης προσπαθεί «με κάθε τρόπο και μέσο, παρανομώντας, να εκφοβίσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους ασκώντας τους και ψυχολογική βία για να υποκύψουν και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με απώτερο σκοπό την εξασθένηση ή και την κατάργηση ακόμη του θεσμικού ρόλου των Συνδικάτων (...) και στην θέση του να επιβάλει καθεστώς αυθαιρεσίας, ασυδοσίας και παρανομίας εις βάρος των εργαζομένων, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, μόνο και μόνο επειδή διαθέτει "μπάρμπα στη Κορώνη"».

Στο μεταξύ, οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και χτες, Πέμπτη, ενώ έχει προκηρυχθεί ακόμα μία για σήμερα, Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι.

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Αύριο το μεγάλο αντάμωμα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Αύριο, Σάββατο, οργανώνεται από τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, καθώς και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Νέας Μανωλάδας.

Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία, σε συντονισμό και κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ενταγμένη στο σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα τα δύο Εργατικά Κέντρα μαζί με το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων και τη Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστών, οι οποίες συνεχίζονται με αιτήματα: Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες. Αριθμός ασφάλισης για όλους τους μετανάστες και με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

ΔΡΑΜΑ
Εργαζόμενος έχασε δάχτυλο σε εργατικό «ατύχημα»

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, που συνέβη πριν από περίπου 10 μέρες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας φυτικών τυροκομικών «ARIVIA».

Οπως αναφέρει η καταγγελία του Σωματείου, εργαζόμενος τραυματίστηκε στα μαχαίρια μηχανής με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ένα δάχτυλο του χεριού του.

«Παίζουμε κορόνα - γράμματα τη ζωή μας για ένα μεροκάματο. Μπροστά στα κέρδη τους οι μεγάλοι εργοδότες δεν λογαριάζουν τίποτα, ούτε την ανθρώπινη ζωή», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις «δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της υγείας, δεν εκπαιδεύεται κατάλληλα το προσωπικό για τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν οι συνάδελφοι ανάλογα το πόστο. Πάνω στην πίεση και στο τρέξιμο ώστε να βγει η δουλειά, σε συνδυασμό και με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, τα εργατικά ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο».

Το σωματείο απαιτεί να ληφθούν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο ώστε να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μισθούς και μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στους χώρους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ