ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Περισσεύουν διαπιστώσεις για το μέγεθος της καταστροφής...

...αλλά όχι για την απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης

Εθελοντής παλεύει με τις φλόγες, στην κεντρική Πορτογαλία

Copyright 2022 The Associated

Εθελοντής παλεύει με τις φλόγες, στην κεντρική Πορτογαλία
Οι εκτάσεις που έχουν καταστραφεί φέτος από πυρκαγιές στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερες από το σύνολο των καμένων εκτάσεων που καταγράφηκαν πέρυσι για όλη τη χρονιά, με βάση τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος για τις 27 χώρες της ΕΕ, οι πυρκαγιές από την αρχή του 2022 έως τις 16 Ιούλη κατέστρεψαν συνολικά 5.178.810 στρέμματα. Την ίδια στιγμή, συνολικά για όλο το 2021 (χρονιά επίσης με μεγάλες καταστροφές, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας), είχαν καταγραφεί 4.703.590 καμένα στρέμματα (4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Η πιο καταστροφική χρονιά από την ίδρυση του EFFIS θεωρείται το 2017, όταν έγιναν στάχτη 9.880.870 στρέμματα, σχεδόν 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση που αντιστοιχεί σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του Λιβάνου. Ο συντονιστής του EFFIS Χεσούς Σαν Μιγκέλ σχολίασε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει, ακόμη και αν περιμέναμε ανωμαλίες στις θερμοκρασίες χάρη στις μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις», εκτιμώντας ότι «το κύμα καύσωνα είναι καθοριστικό στη διαμόρφωση της κατάστασης».

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τη Γαλλία, όπου μέχρι 16/7 είχαν καεί 400.000 στρέμματα, έναντι 300.000 για όλο το 2021. Αλλά και για την Πορτογαλία, όπου έως 16/7 είχαν καεί 460.000 στρέμματα, έναντι 250.000 για όλο το 2021. Στη Βρετανία, οι καμένες εκτάσεις έφτασαν φέτος τα 200.000 στρέμματα, έναντι 60.000 στρεμμάτων για όλο το 2021. Ο Μιγκέλ πρόσθεσε ότι ακόμα βρισκόμαστε στο μέσο της εποχής των πυρκαγιών, «άλλοτε η εποχή αυτή επικεντρωνόταν από τον Ιούλη μέχρι τον Σεπτέμβρη, τώρα έχουμε μακρύτερες εποχές και δριμύτερες πυρκαγιές».

Ομως, παρά τις άφθονες διαπιστώσεις για τις απειλές που γεννά η «κλιματική αλλαγή», που διατυπώνονται εδώ και πολλά χρόνια, οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης και ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των δασών δεν ενισχύθηκαν με βάση, αφενός τις ανάγκες, αφετέρου τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ηγέτης δηλαδή χώρας που ανήκει στις 7 ισχυρότερες του κόσμου, αναγνώρισε προχτές από την κατεστραμμένη Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας ότι «ναι», η χώρα χρειάζεται περισσότερα αεροπλάνα κατάσβεσης πυρκαγιών... Βέβαια, δεν έδωσε εξηγήσεις ούτε γιατί ένα μέρος των σημερινών αεροσκαφών μένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ούτε τι έκαναν οι κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν ανταλλακτικά που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως λείπουν, ούτε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών της χώρας (πάνω από 70%) είναι «εθελοντές» κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, διάφορα ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι μια σειρά από χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, δεν διατηρούν σταθερό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, με το επιχείρημα ότι σε αυτές ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι χαμηλός και προτιμούν να νοικιάζουν αεροπλάνα από ιδιώτες.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές ιρακινές αντιδράσεις για πιθανή τουρκική επίθεση στο Ντοχούκ

Αντιδράσεις Ρωσίας και Ιράν στα σχέδια κλιμάκωσης της επέμβασης στη βόρεια Συρία

Η φονική επίθεση με όλμους σε τουριστικό θέρετρο της περιοχής Ζάκο της επαρχίας Ντοχούκ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, την Τετάρτη, είχε απολογισμό 8 νεκρούς (ανάμεσά τους ένα παιδάκι 12 μηνών) και 23 τραυματίες, προκάλεσε όμως και σοβαρή όξυνση στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράκ.

Τα θύματα στην πλειονότητά τους ήταν Αραβες και Ιρακινοί Σιίτες τουρίστες, από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ. Σκοτώθηκαν στη διάρκεια δύο διαδοχικών επιθέσεων με όλμους που αποδίδονται σε δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Από το βράδυ της Τετάρτης χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Βαγδάτη και το τουρκικό προξενείο στην Καρμπάλα καταγγέλλοντας τη φονική επίθεση. Δεν είναι μόνο οι Ιρακινοί πολίτες που αντιδρούν οργισμένα στην επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη αλλά και η ηγεσία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουστάφα αλ Καντίμι, κατηγόρησε άμεσα την Τουρκία για «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Μπαρχάμ Σάλεχ, καταδίκασε τη σφαγή επισημαίνοντας πως «ο τουρκικός βομβαρδισμός» είναι «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται σταθερά τις κατηγορίες καλώντας τη Βαγδάτη να ξεκινήσουν έρευνα για την αποκάλυψη «των πραγματικών ενόχων», αφήνοντας αιχμές κατά του ΡΚΚ. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δίνεται η διαβεβαίωση πως η Τουρκία «είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Η Τουρκία «δεν ζητάει την άδεια»...

Το ίδιο διάστημα εκνευρισμό προκαλούν στην Τουρκία οι αρνητικές αντιδράσεις της Ρωσίας και του Ιράν (χώρες με τις οποίες συνεργάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα υποτίθεται για την ειρήνη στη Συρία) στα σχέδιά της για κλιμάκωση της επέμβασης του στρατού της στη βόρεια Συρία. Το τουρκικό σχέδιο κλιμάκωσης της επέμβασης που έχει ως τώρα αποδοκιμαστεί έντονα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αποδοκιμάστηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη από Ρώσους και Ιρανούς αξιωματούχους ως επιζήμιο για την περιοχή αλλά και την ίδια την Τουρκία.

Σε αυτές τις αντιδράσεις απάντησε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Μπορεί να ανταλλάσσουμε ιδέες αλλά δεν έχουμε ζητήσει ποτέ και δεν θα ζητήσουμε ποτέ άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», είπε, επαναλαμβάνοντας τη μόνιμη επωδό της κυβέρνησής του πως η επέμβαση «μπορεί να συμβεί, ξαφνικά, μια νύκτα». Ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο κρατικό δίκτυο «TRT Haber» υπενθύμισε ότι η Τουρκία «διέκοψε» τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Συρία τον Οκτώβρη του 2019, «έπειτα από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας». Η συμφωνία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον και της Μόσχας όριζε απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. «Αλλά», ισχυρίστηκε, «οι υποσχέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν. Επιθέσεις κατά Σύρων αντιφρονούντων και των στρατιωτών μας έχουν αυξηθεί», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση μας; Τι θα έκανε η Ρωσία; Τι λέει για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία; Οτι υπήρχε απειλή εναντίον της».

«Καταγγείλαμε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την αρχή. Αλλά υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας από τη ζώνη αυτή» της βορειοανατολικής Συρίας, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία από το 2016 έχει εξαπολύσει τρεις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, στα νότια σύνορά της, εναντίον κουρδικών ένοπλων οργανώσεων και μία επίθεση στις αρχές του 2020 κατά του συριακού στρατού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η στάση του Ισραήλ υπέρ της Ουκρανίας προκαλεί πλέον ρωσικά αντίποινα. Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χτες τη διάλυση του «Εβραϊκού Πρακτορείου για το Ισραήλ» (Jewish Agency for Israel), ενός Μη Κυβερνητικού και Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που ιδρύθηκε το 1925 με στόχο την οργάνωση της «παλιννόστησης» των Εβραίων της Διασποράς στην ιστορική Παλαιστίνη παίζοντας κεντρικό ρόλο στην ίδρυση και ανοικοδόμηση του κράτους του Ισραήλ. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι «η παραβίαση της ρωσικής νομοθεσίας», δίχως καμία διευκρίνιση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε χτες θετικός στην COVID-19 και έχει πολύ ήπια συμπτώματα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, σε απομόνωση, ενώ έχει αρχίσει να παίρνει το σκεύασμα «Paxlovid».

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Δέκα στρατιώτες κεραυνοβολήθηκαν την Τετάρτη σε στρατιωτική βάση της Τζόρτζια των ΗΠΑ με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να χάσει τη ζωή του και οι άλλοι εννέα να τραυματιστούν. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ CIA
Αναφορά σε σχεδιαζόμενη κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν

«Οσο προχωρά η δεκαετία που διανύουμε, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν», εκτίμησε ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, μιλώντας σε φόρουμ για την Ασφάλεια στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Είπε ότι «δεν θα υποτιμούσα καθόλου τη δέσμευση του Προέδρου Σι να διασφαλίσει τον έλεγχο της Κίνας» στην Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι είναι «αναστατωμένη» από τη «στρατηγική αποτυχία» της Ρωσίας, που όπως ισχυρίστηκε «περίμενε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση στην Ουκρανία».

Συμπλήρωσε δε ότι η Κίνα διδάσκεται ότι «πρέπει να συγκεντρώσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις» και «να ελέγξει το πεδίο της ενημέρωσης» και ότι «πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να στηρίξεις την οικονομία σου ενάντια στην πιθανότητα των κυρώσεων».

Στο ίδιο Φόρουμ παρενέβη και ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Κιν Γκανγκ, επικρίνοντας τις ΗΠΑ, γιατί στηρίζουν τις «δυνάμεις για την ανεξαρτησία» της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτημα για την (ενδεχόμενη, σύμφωνα με ΜΜΕ) επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, ανέφερε πως «νομίζω ότι οι στρατιωτικοί μας θεωρούν πως αυτή δεν είναι μια καλή ιδέα», χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την προετοιμασία της.

Σημειωτέον, τέλος, πως ο Μπάιντεν ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Αντιπρόεδρος του ΕΚ ζητά αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ - Ταϊπέι

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νίκολα Μπέερ, συνεχίζοντας τις επίσημες επαφές της που άρχισε την Τρίτη στο νησί κάλεσε την Κίνα «να απέχει από τις απειλητικές της κινήσεις», αλλά και να εμπλακεί σε έναν «διάλογο αμοιβαίου σεβασμού» με τις αρχές στην Ταϊπέι. Η Μπέερ είπε ότι η Ταϊβάν πρέπει να γίνει δεκτή στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία αλλά και να προχωρήσει η αναβάθμιση των σχέσεών της με την ΕΕ.

Ακόμα είπε ότι η Ταϊβάν έχει «δικαίωμα να καθορίσει» το μέλλον της και ότι η Κίνα πρέπει «να λάβει ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση και διασφάλιση του σημερινού καθεστώτος με βάση έναν διάλογο αμοιβαίου σεβασμού».

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, αντέδρασε, μιλώντας για «μεγάλη παραβίαση της αρχής της "μίας Κίνας" που δηλητηρίασε την ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ευρώπης - Κίνας». Ακόμα, συνέστησε «στην ΕΕ να δείχνει σύνεση στα θέματα που αφορούν την Ταϊβάν, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές διαταραχές στις διμερείς σχέσεις Κίνας - ΕΕ».

Ο Ζάο επανέλαβε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο για να λάβει «αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα», αν η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι επισκεφτεί την Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ