ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Με επιτυχία η εκδήλωση για την επέτειο της 26ης Ιούλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο προαύλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Κρατουμένων Μακρονήσου στο Θησείο, η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης με την ευκαιρία της 69ης επετείου της επίθεσης στον στρατώνα Μονκάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιούλη 1953 στο Σαντιάγο της Κούβας.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φίλοι της Κούβας, μίλησε ο Κουβανός πρέσβης Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου απηύθυνε η Δέσποινα Μάρκου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, Σπ. Χαλβατζής κ.ά.

Ο κουβανικός λαός αντιστέκεται θαρραλέα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο Α. Φ. Ερνάντες ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την πολυετή υποστήριξή του στον αγώνα του κουβανικού λαού.

Με αφορμή την επέτειο, τόνισε ότι η επίθεση των Κουβανών επαναστατών στον στρατώνα Μονκάδα υπήρξε «γεγονός βαρύνουσας και αποφασιστικής σημασίας για την αναζωπύρωση της Επανάστασης στη χώρα», το οποίο επιβεβαίωσε ότι οι ένδοξες πατριωτικές και επαναστατικές παραδόσεις του κουβανικού λαού παρέμεναν ζωντανές, φωτίζοντας τον δρόμο για τα δύσκολα μα νικηφόρα χρόνια του αντάρτικου αγώνα και την επίτευξη του επαναστατικού θριάμβου την 1η Γενάρη 1959.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει και σήμερα ο λαός του Νησιού της Επανάστασης, εξηγώντας ότι μολονότι το σκηνικό είναι διαφορετικό, από τότε, «ο εχθρός είναι ο ίδιος αμερικανικός ιμπεριαλισμός, αλλά πολύ πιο ισχυρός και επιθετικός».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός σήμερα είναι τεράστιες, υπογράμμισε, ωστόσο αντιστέκεται θαρραλέα, «σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, αντιμέτωπος με τον εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από 60 χρόνια, με σκοπό να δημιουργήσει τις μεγαλύτερες δυσχέρειες στην οικονομία και όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας».

«Οι ενέργειες και τα σχέδια που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας έχουν ενισχυθεί», τόνισε ο Κουβανός πρέσβης, επισημαίνοντας ότι «οι επικοινωνιακές εκστρατείες με ψεύδη και παραποίηση της κουβανικής πραγματικότητας έχουν πολλαπλασιαστεί και τα κονδύλια για να πληρώνονται τα τσιράκια και οι μισθοφόροι τους έχουν αυξηθεί σημαντικά». Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα «13 Πρόεδροι των ΗΠΑ απέτυχαν στην πολιτική τους να ανατρέψουν τον σοσιαλισμό στην Κούβα και να γονατίσουν τον λαό της».

Ενισχύουμε πολύμορφα την αλληλεγγύη μας

Στον χαιρετισμό της, η Δ. Μάρκου αναφέρθηκε και εκείνη στη σημασία της 26ης Ιούλη 1953, όταν νεαροί επαναστάτες με επικεφαλής τον Φ. Κάστρο, επιτέθηκαν στους στρατώνες Μονκάδα στο Σαντιάγο και Κάρλος Μανουέλ δε Σέσπεδες στο Μπαγιάμο, αγωνιζόμενοι ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Τόνισε πως η 26η Ιούλη του 1953, παρότι οι επιθέσεις τότε απέτυχαν, είχε καθοριστική συμβολή στις μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις και στην νίκη του κουβανικού λαού τον Γενάρη του 1959.

Αναφερόμενη στον συνεχιζόμενο αγώνα του κουβανικού λαού, επισήμανε παράλληλα - εκτός από τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό για πάνω από 60 χρόνια - τον ανελέητο ιδεολογικό πόλεμο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, με στόχο την υπονόμευση της Επανάστασης. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τα περσινά περιστατικά της 11ης Ιούλη 2021, τα οποία ενορχηστρώθηκαν με τη βοήθεια των αντεπαναστατικών οργανώσεων που εδρεύουν στο Μαϊάμι και εκτελέστηκαν από αντεπαναστατικές ομάδες που δρουν μέσα στην Κούβα. Στη διάρκεια αυτών των περιστατικών, υπενθύμισε, σημειώθηκαν βανδαλισμοί, προπηλακισμοί, επιθέσεις ακόμα και σε παιδιατρικά νοσοκομεία. «Τα γεγονότα αυτά αντιμετωπίστηκαν με υποδειγματικό τρόπο», τόνισε, «ο κουβανικός λαός, ύστερα από κάλεσμα του ΚΚ Κούβας, βγήκε στους δρόμους και υπερασπίστηκε την Επανάστασή του και τις κατακτήσεις του».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος «από την ίδρυσή του, στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του κουβανικού λαού, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα του και εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην πάλη του, για να μπορέσει να συνεχίσει στο δρόμο που ο ίδιος επέλεξε, το σοσιαλισμό», τόνισε η Δ. Μάρκου, καλώντας σε ενίσχυση της πολύμορφης αλληλεγγύης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κουβανέζικη χορευτική μουσική.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Συμφωνίες για «στρατηγική εταιρική σχέση» και πολύμορφη συνεργασία

Συνολικά 13 συμφωνίες διμερούς συνεργασίας υπέγραψαν Αίγυπτος και Σερβία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Φατάχ Αλ Σίσι στο Βελιγράδι (πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στη Σερβία μετά από 35 χρόνια).

Μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, υπέγραψαν αρχικά Κοινή Δήλωση για τη «στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο πλευρών, που σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ «περιλαμβάνει τον πολιτικό συντονισμό για διμερή και διεθνή ζητήματα». Ακόμα, «καλύπτει τη συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια και τους οικονομικούς δεσμούς των δύο πλευρών, με βάση μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΕ) που Βελιγράδι και Κάιρο σχεδιάζουν να υπογράψουν».

Οπως δήλωσε ο Βούτσιτς, επιδίωξη είναι η ΣΕΕ να υπογραφεί το φθινόπωρο, ενώ υπογράμμισε ότι εξετάζεται και ίδρυση κοινοπραξιών από εταιρείες των δύο πλευρών. Ακόμα, είπε ότι ανάμεσα σε άλλα σχέδια, περιλαμβάνεται και η εξαγωγή σταριού, σιτηρών και φρούτων από τη Σερβία, αλλά και εισαγωγών εσπεριδοειδών από την Αίγυπτο.

Συνολικά υπογράφτηκαν 13 συμφωνίες, περιλαμβανομένης και μίας για μερική κατάργηση της βίζας για τους διπλωμάτες των δύο πλευρών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες επισήμαναν πως η βελτίωση των σχέσεών τους θα αποτυπωθεί και στις διεθνείς σχέσεις.

Ο δε Σίσι μίλησε για «ένα νέο όραμα» που διαπερνά τα σχέδια διμερούς συνεργασίας και διευκρίνισε πως συζητήθηκαν και οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «όραμα της Αιγύπτου είναι η επίλυση των πάντων με ειρηνικά μέσα και μέσω συμφωνιών, ιδίως της κρίσης στην Ουκρανία».

Ο Σίσι συμμετείχε και στην έναρξη σερβο-αιγυπτιακού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργάνωσε το σερβικό εμπορικό επιμελητήριο, όπου συζητήθηκε και η υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο συνόδευε 120μελής αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των μεγαλύτερων εταιρειών της Αιγύπτου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι αίρεται η απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών (είχε τεθεί τον Μάρτη), καταρχάς έως τις αρχές του φθινοπώρου. Τότε «θα γίνει νέα εκτίμηση της κατάστασης και των συνολικών αποθεμάτων σε βασικά σιτηρά», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Ακόμα αποφασίστηκε να επιτραπεί και η εξαγωγή 4.000 τόνων ραφιναρισμένου, μη συσκευασμένου ηλιελαίου.

  • Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Μπότσαν - Χάρτσενκο δήλωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα για να παραδοθούν πρόσθετες ποσότητες αερίου τον χειμώνα στη Σερβία, αν το επιθυμεί». Ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το τι προβλέπει το διμερές συμβόλαιο, αν η βαλκανική χώρα χρειαστεί περισσότερο αέριο, αυτό μπορεί να ρυθμιστεί. Πρόσθεσε δε ότι η μεταφορά ρωσικού αερίου στη Σερβία μέσω Βουλγαρίας συνεχίζεται κανονικά, αλλά υπάρχουν «λόγοι για ανησυχία εξαιτίας του "χαμηλού επιπέδου" στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας - Βουλγαρίας σήμερα».
ΙΤΑΛΙΑ
Εντείνονται διεργασίες ενόψει πρόωρων εκλογών

Πιθανότερη ημερομηνία η 25η Σεπτέμβρη

Σε προεκλογική τροχιά μπήκε από χτες η Ιταλία, αφού ο Πρόεδρος της χώρας Σ. Ματαρέλα έκανε δεκτή αυτήν τη φορά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι και υπέγραψε απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας.

Οι πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 70 ημερών, ενώ ως πιθανότερη ημερομηνία αναφέρεται η 25η Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι προχτεσινές εξελίξεις, όπου μετά από πολυήμερα παζάρια τρία βασικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - η Λέγκα του Βορρά, το Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) - αρνήθηκαν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, ο Μ. Ντράγκι επανακατέθεσε την παραίτησή του.

Μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, ο Ντράγκι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενώ η έναρξη της προεκλογικής περιόδου εντείνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό που «έτρεχαν» όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, μετά την εγκατάλειψη του M5S, από τον ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, και από ομάδα βουλευτών που τον ακολούθησε πριν από τρεις βδομάδες (όταν ήδη διαφαινόταν ότι το M5S οδεύει σε αποχώρηση από την κυβέρνηση Ντράγκι), χτες αποχώρησαν από το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι δύο μέλη της κυβέρνησης, οι υπουργοί Περιφερειακών Θεμάτων, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι και Δημόσιας Διοίκησης, Ρ. Μπρουνέτα, διαφωνώντας με την επιλογή Μπερλουσκόνι να μη στηρίξει τον Ντράγκι κατά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «οραματίζομαι τη δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού κόμματος, με τη συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα και όλων των δυνάμεων που ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες».

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δίνουν την πρώτη θέση στο δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», το μόνο βασικό αστικό κόμμα που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Σε ένα τέτοιο προεκλογικό φόντο, διατυπώνονται «ανησυχίες» για το κατά πόσο θα προωθηθούν έγκαιρα αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το ιταλικό κεφάλαιο, σε σύνδεση μάλιστα με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και με τα κονδύλια του «Σχεδίου Ανάκαμψης» της ΕΕ.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Η αμερικανική πρεσβεία «ανυπομονεί» για συνεργασία

Την ανυπομονησία της Ουάσιγκτον για ενίσχυση της συνεργασίας με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα εξέφρασε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κολόμπο, Τζούλι Τσανγκ, μετά την εκλογή του - μέχρι πρότινος πρωθυπουργού - Ρ. Βικρεμεσίνγκε, ως νέου Προέδρου της χώρας.

Η Τσανγκ δήλωσε ότι «σε αυτές τις γεμάτες προκλήσεις εποχές, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για όλες τις πλευρές να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, να στηριχτούν η δημοκρατία και η ευθύνη, να οικοδομηθεί ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον για όλους τους κατοίκους της Σρι Λάνκα».

Θυμίζουμε ότι ο Βικρεμεσίνγκε ήταν στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Γκ. Ρατζαπάκσα, που διέφυγε στο εξωτερικό πρόσφατα και υπέβαλε ηλεκτρονικά την παραίτησή του, μετά από μήνες μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων. Πριν εκλεγεί Πρόεδρος, ο Βικρεμεσίνγκε είχε (ως διορισμένος από το Ρατζαπάκσα πρωθυπουργός και μετά ως υπηρεσιακός Πρόεδρος) κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δίνοντας σήμα για νέα κλιμάκωση της καταστολής των κινητοποιήσεων.

Προχτές η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο οργανισμός προσδοκούσε άμεσα να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τη «διάσωση» της Σρι Λάνκα. Τα παζάρια για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και για νέα δανειοδότηση της χώρας «τρέχουν» εδώ και μήνες, στρώνοντας το έδαφος για νέα μέτρα «λιτότητας» που θα φορτωθεί ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ