Παρασκευή 22 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Η αμερικανική πρεσβεία «ανυπομονεί» για συνεργασία

Την ανυπομονησία της Ουάσιγκτον για ενίσχυση της συνεργασίας με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα εξέφρασε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κολόμπο, Τζούλι Τσανγκ, μετά την εκλογή του - μέχρι πρότινος πρωθυπουργού - Ρ. Βικρεμεσίνγκε, ως νέου Προέδρου της χώρας.

Η Τσανγκ δήλωσε ότι «σε αυτές τις γεμάτες προκλήσεις εποχές, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για όλες τις πλευρές να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, να στηριχτούν η δημοκρατία και η ευθύνη, να οικοδομηθεί ένα σταθερό και ασφαλές μέλλον για όλους τους κατοίκους της Σρι Λάνκα».

Θυμίζουμε ότι ο Βικρεμεσίνγκε ήταν στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Γκ. Ρατζαπάκσα, που διέφυγε στο εξωτερικό πρόσφατα και υπέβαλε ηλεκτρονικά την παραίτησή του, μετά από μήνες μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων. Πριν εκλεγεί Πρόεδρος, ο Βικρεμεσίνγκε είχε (ως διορισμένος από το Ρατζαπάκσα πρωθυπουργός και μετά ως υπηρεσιακός Πρόεδρος) κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δίνοντας σήμα για νέα κλιμάκωση της καταστολής των κινητοποιήσεων.

Προχτές η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο οργανισμός προσδοκούσε άμεσα να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τη «διάσωση» της Σρι Λάνκα. Τα παζάρια για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και για νέα δανειοδότηση της χώρας «τρέχουν» εδώ και μήνες, στρώνοντας το έδαφος για νέα μέτρα «λιτότητας» που θα φορτωθεί ο λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ