ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2022 - Κυριακή 24 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα!

Το Σάββατο η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση από τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, σωματεία και τη Συντονιστική Επιτροπή των εργατών γης

Από τις εξορμήσεις για την προετοιμασία της εκδήλωσης
Από τις εξορμήσεις για την προετοιμασία της εκδήλωσης
Το Σάββατο 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό γήπεδο της Νέας Μανωλάδας πραγματοποιείται η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα». Τη νέα αυτή πρωτοβουλία, που εντάσσεται στην αγωνιστική δραστηριότητα των μεταναστών εργατών γης, οργανώνουν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή τους με τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.

Οι φορείς που οργανώνουν την εκδήλωση, σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου τον περασμένο Ιούνη, καλούν ξανά σε ένα μεγάλο ταξικό αντάμωμα όλους τους εργαζόμενους της περιοχής.

Η εκδήλωση του Σαββάτου είναι μια ακόμα πρωτοβουλία διεκδίκησης, αφού στην περιοχή της Μανωλάδας, της Βάρδας κ.α., με ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, συνεχίζουν και παραμένουν τα τεράστια προβλήματα των μεταναστών εργατών γης που παράγουν τον «κόκκινο χρυσό» και τεράστιο πλούτο για τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής. Αυτό συμβαίνει διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις.

Με αφορμή μάλιστα την πρόσφατη διακρατική συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Μπανγκλαντές, η οποία επικυρώθηκε στη Βουλή με τις ψήφους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η Επιτροπή των μεταναστών σημείωνε ότι αυτή έγινε «όχι για να βελτιωθούν η ζωή μας και οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσής μας, αλλά για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας. Για το πώς τα αφεντικά θα κερδίζουν από τη δουλειά μας και τον ιδρώτα μας πιο πολλά». Καλούν σε «καμιά εμπιστοσύνη σε όσους μας θέλουν μόνο για δουλειά, μάζεμα, κουβάλημα, κάτω από τον άγριο ήλιο, την ανυπόφορη ζέστη, τα δηλητηριώδη φάρμακα».

Συνδικαλιστικοί φορείς και Επιτροπή συνεχίζουν να διεκδικούν: Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Επίσης, άμεσα να ξεκινήσει πάλι ο εμβολιασμός για την πανδημία και άλλες ασθένειες, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να εξασφαλιστούν σε όλους, με ευθύνη του κράτους, αριθμός ασφάλισης και απρόσκοπτη πρόσβαση και κάλυψη σε εξετάσεις, φάρμακα, καθώς και ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, που «έφυγε» από κοντά μας πριν από δύο χρόνια, προσφέρω στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ που ήταν μέλος, το ποσό των 50 ευρώ.

σ. Κ.

***

ΦΩΤΟ

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται στις 25 Ιούλη από τότε που «έφυγε» απ' τη ζωή και από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύντροφος, πατέρας και παππούς ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ. Από το 1975 ήταν μέλος του ΚΚΕ, όπου μέσα από τις γραμμές του «αναδείχτηκε σε ανυποχώρητο και συνεπή αγωνιστή, υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων». Ο σύντροφος Χρήστος Λαζαρίδης παρέμεινε ανυπότακτος και αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Πάλεψε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, τον κόσμο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετραλώνων, το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ, η κόρη του Ελεονόρα, τα εγγόνια του Ζαχαρίας και Χρήστος, ο δισέγγονός του Αναστάσης, η νύφη του Δέσποινα, ο γαμπρός του Νίκος και υποσχόμαστε ότι θα τον θυμόμαστε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τη σταθερότητα και τη συνέπεια που έδειξε και ο ίδιος, έως ότου να δικαιωθούν αυτά για τα οποία αγωνίστηκε μέχρι τέλους.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου μητέρας, ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΝΟΥ, αγωνίστριας στο πλευρό του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της, προσφέρω στο Κόμμα μας 50 ευρώ.

Η κόρη της Τόνια Κατσάνου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΓΑΛΗΝΗΣ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ που «έφυγε» αναπάντεχα στις 4/7/2021, ο Νίκος Δαμιανός (Κρανίδι) προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΚΡΙΝΙΩΣ ΑΣΤΕΡΙΝΟΥ, που απεβίωσε στις 10 Ιούνη 2022, ο σύντροφός της Κώστας Αστερινός και τα παιδιά της Μαρία και Τάσος Αστερινός προσφέρουν μέσω της KΟΒ Κέντρου Ιλίου το ποσό των 150 ευρώ.

ΓΑΛΗΝΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ
ΓΑΛΗΝΗ ΕΡΥΘΡΙΑΔΗ
ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΚΡΙΝΙΩ ΑΣΤΕΡΙΝΟΥ
ΚΡΙΝΙΩ ΑΣΤΕΡΙΝΟΥ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καταγγέλλει απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου Καισαριανής για το Σκοπευτήριο

Την επιλογή του δημάρχου Καισαριανής να φέρει στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία προεδρεύει, θέμα χρηματοδότησης από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», δηλαδή από το γερμανικό κράτος, για την προμήθεια εξοπλισμού για την... προστασία του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής(!), καταγγέλλει με αγανάκτηση η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «αποφάσισαν δε, έχοντας την πλειοψηφία, να συνεργαστούν με αυτό το γερμανικής "έμπνευσης και κοπής" ίδρυμα μολύνοντας την Ιστορία και τα ματωμένα από το αίμα κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της Αντίστασης και της λευτεριάς χώματα, για 67.000 ευρώ γερμανικό χρήμα. Τόσο αποτιμά το έγκλημα της δολοφονίας των 200 κομμουνιστών από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944, όπως και τους εκατοντάδες ακόμα κομμουνιστές, αγωνιστές, πατριώτες που εκτελέστηκαν την περίοδο της Κατοχής».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θυμίζει ότι το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ιδρύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με τη συμφωνία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με σκοπό την αναθεώρηση και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας ώστε να περάσουν στη λήθη τα ναζιστικά εγκλήματα, ενώ ως στόχο έχει να υπονομεύσει τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και να ξεχαστούν οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν τις διεκδικούν.

Καταγγέλλει την προκλητική αυτή απόφαση του δημάρχου Καισαριανής, απαιτεί από τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην υλοποίησή της και από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην την εγκρίνει. Καλεί τον λαό να δυναμώσει τον «αγώνα διεκδίκησης από την ΟΔ Γερμανίας να πληρώσει για τα ναζιστικά εγκλήματα και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής», απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση, «επιτέλους, να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις που αποφασίστηκαν σε διεθνείς συσκέψεις (Παρίσι - Λονδίνο) με συγκεκριμένες ενέργειες και προσφυγές».

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και φίλο

ΑΡΓΥΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΟ

ετών 81

αποχαιρετούμε τη Δευτέρα 25-7-2022 και ώρα 12η μεσ. στο Κοιμητήριο Καισαριανής (πολιτική κηδεία).

Η σύζυγος: Φανή, τα παιδιά: Γιάννης και Σαντρίν, Γιώργος και Μαρία. Οι εγγονές: Νάια, Ναυσικά, Ελευθερία. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
«Αυξήσεις» για την παράταση της τουριστικής σεζόν

Προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή, τάζοντας διπλασιασμό της χρηματοδότησης και των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για Ολους» 2022, που όπως φάνηκε και από τις εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις, δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια να καλύψουν τις ανάγκες.

«Θα δώσουμε ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ, ακόμη 200.000 συμπολίτες μας θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των κονδυλίων ώστε να μας βοηθήσουν να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο πέρα του Σεπτεμβρίου» ήταν η φράση - κλειδί, καθώς πίσω από την «ευαισθησία», η πρεμούρα τους όλη είναι πώς θα επεκτείνουν την περίοδο της κερδοφορίας για τους ξενοδοχειακούς ομίλους, με διασφαλισμένο ζεστό παραδάκι από τον κρατικό κορβανά, την ώρα που για τον λαό όλο και ψηλότερα τείχη υψώνονται για το δικαίωμά του στις διακοπές.

Στο «κόκκινο» η πανδημία, σε «τεντωμένο σχοινί» τα νοσοκομεία

Πίσω από την κορύφωση του πανδημικού κύματος η οποία μετατίθεται από βδομάδα σε βδομάδα, την 4η δόση εμβολίου και τους ισχυρισμούς περί ήπιων συμπτωμάτων από τις νέες μεταλλάξεις, κρύβεται η κυβέρνηση αρνούμενη να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής του λαού και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ωστόσο το κυβερνητικό αφήγημα καταρρέει, με τα δημόσια νοσοκομεία να είναι φρακαρισμένα από κάθε νόσο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω της αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, παρά τις προσπάθειες να αποσιωπηθούν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα στοιχεία που δημοσιοποιούνται.

Η προτεραιότητα θωράκισης των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου, αφήνοντας τον λαό στη μοίρα της «ατομικής ευθύνης», σκιαγραφείται και στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, που αφορά το διάστημα 11 - 17 Ιούλη. Αποτυπώνει την αύξηση των θανάτων κατά 15% σε μια βδομάδα, με 200 ανθρώπους με COVID-19 να χάνουν τη ζωή τους και τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται συνολικά σε 30.707 νεκρούς. Την ίδια βδομάδα οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ αυξήθηκε και στους 115 ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην κοινότητα, παρά την υποκαταγραφή των κρουσμάτων και τη διενέργεια τεστ μόλις στο 1,5% του πληθυσμού, επιβεβαιώνεται από τα 148.435 νέα κρούσματα COVID-19, με το ποσοστό των επαναλοιμώξεων να εκτινάσσεται από το 4% στο 18%, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σχεδόν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΦΑΜΑΡ»
Μεγάλη συμμετοχή στις στάσεις εργασίας

Δυναμικό «παρών» στις πύλες των εργοστασίων του ομίλου «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ» έδωσαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοί του, κατά τη διάρκεια των δίωρων στάσεων εργασίας που είχαν προκηρύξει το επιχειρησιακό Σωματείο και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής. Η συμμετοχή στις δύο πρώτες στάσεις εργασίας ήταν σχεδόν καθολική και στους πέντε εργασιακούς χώρους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στο 10% καθολικά και οριζόντια για όλους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε όλο τον όμιλο, να σταματήσει η ομηρία με τα εργολαβικά γραφεία και να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Επίσης, να υπογραφεί άμεσα επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΤΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Εισαγγελική έφεση ζητά αυστηρότερη ποινή

Εφεση κατά δύο τμημάτων της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη, που τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών για δύο βιασμούς ανηλίκων, κηρύσσοντάς τον αθώο για άλλες δύο περιπτώσεις, άσκησε η Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας αυστηρότερη ποινική μεταχείριση. Υπενθυμίζεται πως ο Δ. Λιγνάδης, παρά την καταδίκη του, είχε αφεθεί ελεύθερος από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Εκτός από την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση που ζήτησε η εισαγγελέας, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο θα εξετάσει την αιτιολογία της εισαγγελικής λειτουργού και για μία εκ των δύο υποθέσεων βιασμού για την οποία αθωώθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ