ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον στο Εργατικό Φεστιβάλ

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, αλλά και ιδιαίτερα κατοίκων της γειτονιάς των Προσφυγικών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Ελευθερίας το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα.

Με σύνθημα: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, "για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης). Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκινά το ταξίδι του στη Δυτική Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Νίκου Κουφαλάκου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βοήθησαν να στηθεί το Φεστιβάλ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρθηκε στην ιστορία της γειτονιάς των Προσφυγικών.

Ακόμη μίλησε για την επιλογή του συνθήματος του Φεστιβάλ, που «είναι εμπνευσμένο από τα σπουδαία λόγια του Νίκου Μπελογιάννη και συμπυκνώνει τα δεκάδες συνθήματα που γεννά η πάλη των κομμουνιστών για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον σοσιαλισμό». Σε αυτόν τον αγώνα κάλεσε τη νέα γενιά να παλέψει και να συμπορευτεί με την ΚΝΕ, για να δουν συνέχεια τα μεγάλα αγωνιστικά στιγμιότυπα του προηγούμενου διαστήματος. Τέλος, κάλεσε τη νεολαία να αξιοποιήσει την πείρα της και μπροστά στις εκλογές να δυναμώσει το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο για την κεντρική ομιλία πήρε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του εκτός των άλλων αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, υπογράμμισε ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ξεχάσει ότι έχουν κυβερνήσει όλοι τους, και είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας είτε αυτοδύναμες, συνέχισαν το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων. Επισήμανε πως «κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα και διεκδίκησης, ψήφος προοπτικής και αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη διεθνιστική πολιτιστική εκδήλωση στη Νέα Μανωλάδα, που διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αμαλιάδας και συμμετέχουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, που μαζί με τους Ελληνες συνδικαλιστές τραγούδησαν και βροντοφώναξαν «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι που περιελάμβανε αφιέρωμα στον μεγάλο ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ.

Στον χώρο υπήρχε έκθεση με τίτλο «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», στην οποία γίνονταν ξεναγήσεις και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

ΛΕΥΚΑΔΑ
«Ανάσα» για τη νεολαία οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ

«Ανάσα» στην καλοκαιρινή σεζόν ήταν για νέους εργαζόμενους και μαθητές το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Λευκάδα, που ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις του στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της πόλης την περασμένη Παρασκευή.

Η εκδήλωση άνοιξε με βιντεοπροβολή για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Κώστα Ηλία, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής εισαγωγικά απηύθυνε κάλεσμα στη νεολαία του νησιού να μην υποκύψει στα εμπόδια που ορθώνει το σύστημα στα όνειρά τους, για να τους καλέσει στη συνέχεια να γνωρίσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό, τον δρόμο που μπορεί να απαντήσει στη βαρβαρότητα στον σύγχρονο κόσμο. Αντίστοιχα απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΝΕ σημείωσε ότι στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπογραμμίζοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα.

Στη συνέχεια ο Κώστας Ηλίας ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων στην υλοποίηση των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων για την αναβάθμισή τους στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι όσοι επικαλούνται το σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης», το μόνο που προσδοκούν είναι να μπουν στη θέση του Μητσοτάκη, χωρίς να αμφισβητούν στην ουσία την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Για να "φύγουν αυτοί" που πρέπει να φύγουν και να πάνε στα τσακίδια, πρέπει να φύγει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει και νομοθετήσει», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «δεν φεύγουν από κόμματα και κυβερνήσεις που υλοποίησαν και επέκτειναν την αντιλαϊκή πολιτική και που αποδεδειγμένα θα πατήσουν και πάλι πάνω στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων και θα το επεκτείνουν για ακόμη μία φορά».

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βάλουν «πλάτες» να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αφού είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να ακυρώσει τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ριζικές ανατροπές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα, χαρίζοντας στιγμές αναψυχής και ξεγνοιασιάς.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων των ΟΒ Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ

Θέματα της επικαιρότητας που άγγιξαν το ενδιαφέρον της νεολαίας, αλλά και θέματα που βρίσκονται σταθερά στον προβληματισμό της νέας γενιάς, εντάσσονται στο πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων των Οργανώσεων Βάσης Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ στην Αττική, που συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Παρασκευή 29 Ιούλη, ώρα 20.00, πλατεία Πάρσης, προβολή ταινίας με θέμα τις σύγχρονες συνθήκες ζωής μιας οικογένειας.
  • Τετάρτη 24 Αυγούστου, ώρα 20.00, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, κοντά στον στ. ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας), εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η «γη της ελευθερίας», οι κυβερνήσεις της «προόδου» και άλλα παραμύθια... Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας για τις αμβλώσεις.
  • Τετάρτη 31 Αυγούστου, ώρα 20.00, γήπεδο 5x5 στην Αλσούπολη, μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με τίτλο «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου!». Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6976.651.765.
  • Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00, πλατεία Πάρσης, εκδήλωση με θέμα «Μάθε τα δικαιώματά σου» - Οδηγός επιβίωσης για νέους εργαζόμενους. Θα μιλήσει ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από νέους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα της Νέας Ιωνίας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Δυο εκδηλώσεις σήμερα στην Αρετσού

Σε δυο ξεχωριστά ραντεβού καλούν σήμερα Τετάρτη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Καλαμαριά.

Το πρώτο είναι μια εκδήλωση με δραστηριότητες για μικρά παιδιά, που θα ξεδιπλωθεί στις 7 μ.μ. στην Πλαζ Αρετσούς, με τίτλο «Καλοκαίρι στην πόλη; Ελα να το περάσουμε μαζί». Στον χώρο θα υπάρχουν εργαστήρι face painting, εργαστήρι πηλού με θέμα «Εργαζόμενος άνθρωπος, σε αυτόν ανήκει ο κόσμος», ενώ θα γίνουν και αθλοπαιδιές.

Το επόμενο ραντεβού των ΟΒ της ΚΝΕ στην Καλαμαριά είναι στις 9.30 μ.μ., στο Αναψυκτήριο της Αρετσούς (Ν. Πλαστήρα 87), όπου έχουν οργανώσει μια ρεμπέτικη βραδιά με «Ηχους και Γεύσεις Μικράς Ασίας» στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής τους δραστηριότητας.

Στον χώρο θα διατίθεται η νέα έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Ακόμα, όσοι παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και να χορέψουν με ρεμπέτικες μουσικές από τους Κώστα Γκρανόπουλο και Αντώνη Ανέστη, ενώ θα πάρουν και μια μικρή γεύση από παραδοσιακές σμυρναίικες συνταγές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ