ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» της κυβέρνησης της ΝΔ για την «απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», που προσφέρει ακόμα περισσότερο «γην και ύδωρ» και «λύνει τα χέρια» στα αρπακτικά των ΑΠΕ για fast track επενδύσεις, χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια», σε στεριά και θάλασσα, καταστρέφοντας δάση, ορεινούς όγκους, αιγιαλούς, τα πάντα, οπλίζοντας έτσι και το χέρι των εμπρηστών.

Το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», γι' αυτό και οι όποιες διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων ήταν στα «σημεία», ενώ κυριάρχησαν και οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι «προωθεί την πράσινη μετάβαση χωρίς να έχει εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή»...

Το ΚΚΕ μέχρι και την τελευταία στιγμή προέβαλε το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας ότι συνεχίζεται ακόμα πιο επιθετικά από την κυβέρνηση αυτό που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που είναι η συστηματική κατεδάφιση σε ό,τι έχει απομείνει και «παρενοχλεί» έστω και ελάχιστα την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου στο περιβάλλον.

Οι βουλευτές του έκαναν φύλλο και φτερό τα άρθρα του, δείχνοντας στον λαό ότι από τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση της ΕΕ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον.

«Χαράς ευαγγέλια» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

«

Χαράς ευαγγέλια» για τις «πράσινες μπίζνες» και τα αρπακτικά των ΑΠΕ ήταν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, κατά την παρουσίαση του εκτρωματικού του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Αφού διαφήμισε τα διάφορα ψίχουλα που έχει μοιράσει η κυβέρνηση υποτίθεται ως ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στους διογκωμένους λογαριασμούς που μόνο οργή προκάλεσαν και εμφάνισε ως μέγα επίτευγμα το 5ευρω πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις από τους παρόχους (ρεπορτάζ στη σελίδα 3) στη συνέχεια μπήκε στο ψητό. Οπως ανέφερε «το 2026 η Ελλάδα θα έχει πιάσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα τους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της μείγμα. Δηλαδή το 50% στο τέλος του 2022 θα προέρχεται από τις ΑΠΕ». Επόμενο ήταν ότι για να πιαστούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να παραδοθούν θάλασσα, γη και αέρας στο πιάτο των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων.

Ανέφερε ακόμα ότι «με αυτόν τον τρόπο θα το καταφέρουμε, μέσα από την ανάπτυξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, μέσα από την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των διασυνδέσεων της χώρας με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και με τις τρίτες χώρες». Εδειξε, δηλαδή, την αποφασιστικότητα που έχει η κυβέρνηση να τρέξει τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, προκειμένου να αυξήσει το ειδικό βάρος και τις μπίζνες της στην ευρύτερη περιοχή που φλέγεται από τη φωτιά των ανταγωνισμών και του πολέμου.

Επιπλέον ως κίνηση ελιγμού απέσυρε το κεφάλαιο Γ' που αφορά τις παρεμβάσεις σε περιοχές Natura, «δεσμεύτηκε» ωστόσο να το επαναφέρει μετά τη σχετική διαβούλευση.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική που άσκησε δεν ήταν βέβαια για την ουσία του νομοσχεδίου με την οποία συμφωνεί, ενώ προσπάθησε να καλύψει πλήρως ότι τα όσα προωθεί η κυβέρνηση είναι ακριβώς οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της κερδοφορίας των «πράσινων» ομίλων με τις οποίες συμφωνεί και επαυξάνει. Ετσι, για παράδειγμα, η κριτική του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Σ. Φάμελου ήταν ότι «όλα τα άρθρα έχουν από πίσω κάποιον που ωφελείται, έναν «ημέτερο» ή έναν τοπικό πολιτευτή ή μια αυθαιρεσία», ότι «εδώ και τρία χρόνια το περιβάλλον είναι θύμα» αποκλειστικά «της πολιτικής της ΝΔ, γιατί η ΝΔ θεωρεί το περιβάλλον αντίπαλο της ανάπτυξης»... Ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας ακόμα απηύθυνε το κάλεσμα στους Νεοδημοκράτες «σώστε τη ΝΔ από τον Αντ. Σαμαρά», λέγοντας ότι αυτά που περνάει προέρχονται από την εποχή Σαμαρά και διάφορα άλλα που δεν είναι άσχετα και με μελλοντικούς σχεδιασμούς στο αστικό πολιτικό πεδίο. Η δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πέρκα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχουμε εκατοντάδες ΑΠΕ σε εκκρεμότητα» και αυτό «όταν μιλάμε για την πράσινη μετάβαση» και πως «έχουμε μία αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης που φέρνει τις κοινωνίες απέναντι».

Για να σηκώσει περισσότερο κουρνιαχτό, προκειμένου να κρυφτεί η στρατηγική τους σύμπλευση και σε ένα κρεσέντο εμπαιγμού σε βάρος του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και αίτημα αντισυνταγματικότητας για δύο άρθρα του νομοσχεδίου που προέβλεπαν ότι παρά τη απόφαση του ΣτΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα παραμείνουν κανονικά ενταγμένες στο υπερταμείο. Και αυτό όταν όπως τους υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβαλε τις δύο εταιρείες στο υπερταμείο το οποίο και ίδρυσε, ενώ τις διατήρησε ως ανώνυμες εταιρείες με μετόχους και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να κερδίζουν οι μετοχές. Το ΚΚΕ απείχε από τη διαδικασία έγκρισης της αίτησης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης πρότεινε ένα πιο «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση», που «θα μας έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης στις πράσινες τεχνολογίες, στην παραγωγή Ενέργειας, αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ελληνικών παραγωγικών μονάδων, για να κατασκευαστούν εδώ τα υλικά για τις αναγκαίες υποδομές για ΑΠΕ» κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, εξωραΐζοντας πια πλήρως την ΕΕ είπε ότι η κυβέρνηση θα φάει πρόστιμα, γιατί «αυτή η Ευρώπη εξετάζει οποιοδήποτε έργο, ΑΠΕ ή μη ΑΠΕ, ανεμογεννήτριες ή οτιδήποτε άλλο και αν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για την παραμικρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, την απορρίπτει».

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πράσινες» μπίζνες για το κεφάλαιο, ακριβό ρεύμα και «πράσινα» χαράτσια για τον λαό

INTIME NEWS

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στον κορμό του νομοσχεδίου, που είναι οι αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με τον νόμο του 2020 «κατεδαφίσατε ουσιαστικά όλα τα νομοθετικά ερείπια και τα χαλάσματα για την προστασία του περιβάλλοντος που άφησε στο πέρασμά της η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ερχεστε τώρα πάλι εσείς σαν τον δολοφόνο που γυρνά στον τόπο του εγκλήματος να ξεθεμελιώσετε οριστικά κυριολεκτικά ό,τι κατά τη γνώμη σας απέμεινε και παρενοχλεί ακόμα έστω και ελάχιστα την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου στο περιβάλλον. Και λέμε ασύδοτη γιατί το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν γνωρίζουν από όρια όταν είναι να κερδίσουν».

Αλλωστε, όπως επισήμανε, γι' αυτό έσταζε μέλι ο ΣΕΒ για το νομοσχέδιο, ζητώντας βέβαια ακόμα περισσότερα, όμως «η άναρχη καπιταλιστική εκμετάλλευση και το πλιάτσικο μέχρις εξάντλησης όλων των περιβαλλοντικών πόρων μπορεί να φουσκώνει τα κέρδη τους, καταστρέφει ωστόσο ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Ο Γ. Δελής ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται εξάλλου στις διατάξεις του, εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή στις «"πράσινες" μπίζνες του κεφαλαίου που είναι αυτές που οδηγούν στο πανάκριβο ρεύμα, στα "πράσινα" χαράτσια», ενώ αναφέρθηκε στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει το φυσικό αέριο, που έχει χαρακτηριστεί ...«πράσινο» από την ΕΕ, και τους μεγαλοεισαγωγείς και τους μεταφορείς, δηλαδή κυρίως τους Ελληνες εφοπλιστές, να μην ξέρουν πού να βάλουν τα κέρδη. «Δέκα δισ. δίνει η Κομισιόν για να γίνουν γρήγορα γρήγορα οι υποδομές του LNG, "πράσινες" χρυσοφόρες μπίζνες», τόνισε.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου, που παραδίδει στεριά και θάλασσα, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές NATURA στα νύχια των αρπακτικών των ΑΠΕ, των κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων, βγάζει από τη μέση περιβαλλοντικές μελέτες και ιδιωτικοποιεί ακόμα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αφού πλέον θα πληρώνονται από τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους επενδυτές.

Με δυο λόγια, όπως επισήμανε, γι' αυτές τις «πράσινες» μπίζνες η κυβέρνηση προωθεί αυτό το νομοσχέδιο που αποδεικνύει πόσο «πέρα για πέρα υποκριτική είναι η φλυαρία σας περί προστασίας του περιβάλλοντος, όταν την ίδια στιγμή και στο όνομα της καθαρής Ενέργειας και της κλιματικής, δήθεν, ουδετερότητας καταστρέφονται δασικά οικοσυστήματα, προστατευόμενες περιοχές, γεωργικές παραγωγικές εκτάσεις και θαλάσσιες περιοχές ή όταν στο όνομα των αναπλάσεων θυσιάζονται και οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι στις πόλεις της χώρας και στο Λεκανοπέδιο. Και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αυτή η πολιτική γίνεται το φιτίλι και των μεγάλων πυρκαγιών που κατακαίνε τούτες τις μέρες τη χώρα μας», επισήμανε και απαίτησε να ψηφιστεί τουλάχιστον η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των 5ετών, 7ετών και εποχικών πυροσβεστών.

Διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιδιώκουν να επιταχύνουν την υλοποίηση των στόχων της "πράσινης μετάβασης" της ευρωπαϊκής "Πράσινης Συμφωνίας" και της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κλιματική αλλαγή, τις ΑΠΕ».

Πρόκειται, σημείωσε, «για μια πολιτική που οδηγεί σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σε αύξηση των δημοτικών τελών, των χαρατσιών και σε νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογένειας από την αναγκαστική αλλαγή εξοπλισμού σε τομείς της καθημερινής ζωής, σε μια περίοδο μάλιστα που έχετε οδηγήσει έναν στους πέντε να ζει στην απόλυτη φτώχεια, που τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών έχουν καταρρεύσει».

Το πόσο φιλολαϊκή, τόνισε, είναι η «πράσινη μετάβαση» φαίνεται από τη διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας που βιώνει ο λαός, που καίγεται στον καύσωνα και σκέφτεται να ανάψει το κλιματιστικό, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει τους ασύλληπτους λογαριασμούς που του έρχονται.

«Αυτό που κάνετε είναι να οδηγείτε σε θυσίες των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών στον βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής και της υγείας του λαού, σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος», υπογράμμισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ