ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδών για τα μονοπώλια, νέα χαράτσια στους λαούς

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, την ίδια ώρα που οι λαοί καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» με όλους τους τρόπους, αφενός πληρώνοντας ακόμα πιο πανάκριβους λογαριασμούς Ενέργειας, αφετέρου μειώνοντας ακόμα περισσότερο την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια «Shell», «Centrica» και «Total Energies», όπως και τα αμερικανικά «ExxonMobil» και «Chevron» ανακοίνωσαν τεράστια κέρδη για το β' τρίμηνο του 2022, την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή «έκτακτης εισφοράς» στα λαϊκά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο, που θα «απογειώσει» και άλλο τους λογαριασμούς.

Χωρίς «ταβάνι» τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας

Στη Βρετανία, η «Centrica», ιδιοκτήτρια της εταιρείας ρεύματος «British Gas», ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το β' τρίμηνο πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φθάνοντας τα 1,32 δισ. στερλίνες από 262 εκατ. στερλίνες πέρσι.

Την ίδια μέρα, η «Shell» ανακοίνωσε κέρδη - ρεκόρ σε σχέση με την περσινή περίοδο, φθάνοντας τα 9 δισ. στερλίνες.

Στη Γαλλία, η «Total Energies» ανακοίνωσε αύξηση κερδών το τελευταίο τρίμηνο κατά 9% (9,8 δισ. δολάρια).

Ιδια εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αμερικανική «ExxonMobil» ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το β' τρίμηνο του 2022 τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας τα 17,85 δισ. δολάρια. Είχε να καταγράψει τόσο αυξημένα κέρδη από τον Ιούνη του 2012.

Το επίσης αμερικανικό μονοπώλιο «Chevron» ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου αφότου ιδρύθηκε ο «πρόγονός» της «Ρacific Coast Oil Co» (1879 - 1906)! Ειδικότερα, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου 11,6 δισ. δολαρίων.

Γερμανία: Νέο χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά για το φυσικό αέριο

Κι ενώ τα μονοπώλια θησαυρίζουν, στη Γερμανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή νέου μεγάλου «χαρατσώματος» στα λαϊκά νοικοκυριά, με «έκτακτη εισφορά» για το φυσικό αέριο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την τσέπη τους η «διάσωση» των παρόχων φυσικού αερίου που στηρίζονται στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως π.χ. η «Uniper».

Συγκεκριμένα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί από τον ερχόμενο Οκτώβρη να πληρώσει επιπλέον στις ήδη αυξημένες τιμές από 1,5 και μέχρι 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 20.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, το πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά θα φθάσει, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, από τα 500 μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, γερμανικοί δήμοι ανακοινώνουν μέτρα «εξοικονόμησης» Ενέργειας σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, σε βάρος των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, το Ανόβερο ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής ζεστού νερού στα λουτρά σε δημόσια αθλητικά κέντρα και κολυμβητήρια, ενώ επίσης ανακοινώθηκε ότι θέρμανση σε δημόσια κτίρια θα υπάρχει μόνο από την 1η Οκτώβρη έως τις 31 Μάρτη και θα περιορίζεται στους 20 βαθμούς Κελσίου (με απαγόρευση της χρήσης φορητών θερμαντικών μέσων κ.τ.λ.), με μόνη εξαίρεση τα σχολεία, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 ιστορικά μνημεία και δημοτικά κτίρια από το βράδυ της Τετάρτης βυθίζονται στο σκοτάδι, για λόγους εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη δε Βρετανία, δηλώσεις ειδικών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανέφεραν ότι οι δαπάνες ενός νοικοκυριού τον χειμώνα θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμα και τις 3.850 στερλίνες από 1.970 στερλίνες.

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας τον Ιούλη στο 8,9%, από 8,6% που ήταν τον Ιούνη. Το ποσοστό του Ιούλη είναι το υψηλότερο που καταγράφεται εδώ και 25 χρόνια, από το 1997, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα.

Αναλυτικότερα, οι τιμές της Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 39,7%, ακολουθούν ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5%) και οι υπηρεσίες (3,7%).

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ψηφίστηκε η παράδοση γης, αέρα και θάλασσας στα αρπακτικά των ΑΠΕ

Ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» για την «απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει πιο επιθετικά αυτό που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τη συστηματική κατεδάφιση σε ό,τι έχει απομείνει και «παρενοχλεί» έστω και ελάχιστα την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου στο περιβάλλον.

Οπως αναφέρεται στα ίδια τα κείμενα του νομοσχεδίου, οι ρυθμίσεις του είναι ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή «πράσινες μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βρουν γρήγορη και κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Γι' αυτό και οι όποιες διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που καταψήφισαν, ήταν στα δευτερεύοντα και στο «μοντέλο» που θα προωθηθεί το πράσινο «new deal» και πώς θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη «κοινωνική συνοχή»... για να περάσουν αυτοί οι βάρβαροι σχεδιασμοί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παρουσίασαν αναλυτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας στους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό ότι από τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης (ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης), «το νομοσχέδιο δεν παίρνει διορθώσεις, το καταγγέλλουμε και το απορρίπτουμε. Είναι σε συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020, τον οποίο ψήφισε, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί με ελαφρά πηδηματάκια από την αίθουσα, απέχοντας από την ψηφοφορία μόνο και μόνο για να κρύψει τη συμφωνία του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο».

Επισήμανε ότι όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν «ανερυθρίαστα το παραμύθι της πράσινης ανάπτυξης και μάλιστα χωρίς δράκο, κατ' εντολή των επιτελείων της ΕΕ, ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, του ΣΕΒ, εκταμιεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό».

Ανέδειξε όμως ότι ευθύνη έχουν και οι περιφερειακές αρχές, όπως για παράδειγμα της Κρήτης, οι οποίες δίνουν άλλοθι σε αδειοδοτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα Αστερούσια Ορη, Ριζοκορφές του Ψηλορείτη, στο Μονοφάτσι, στη Σητεία, στην Ιεράπετρα, στο οροπέδιο Λασιθίου, καθώς και άλλες δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Λεηλατούν τα Αγραφα για τα κέρδη των μονοπωλίων

Καλεί μαζικούς φορείς σε σύσκεψη το Σάββατο 30 Ιούλη στις 12 μ.

Η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας που ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων συνεχίζεται, με τις εργασίες στην περιοχή Μουζακίου - Αργιθέας στην κορυφή του Τυμπάνου να προχωρούν εντατικά. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες φορτηγά μετέφεραν κομμάτια των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στον Τύμπανο της Αργιθέας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής σε σύσκεψη, το Σάββατο 30 Ιούλη, στις 12 μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου, με σκοπό την οργάνωση πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενάντια στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα βρίσκει πλατιά απήχηση, με αρκετούς φορείς να έχουν πάρει απόφαση για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη.

Μεταξύ αυτών, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ανάμεσα στα άλλα: «Οι αγρότες και ο λαός συνολικότερα της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχουν από την "πράσινη μετάβαση". Εκτός του γεγονότος πως τα μοναδικού κάλλους βουνά και συνολικά ο φυσικός πλούτος της περιοχής "βιάζονται" χωρίς επιστροφή, ενώ στο κομμάτι της Ενέργειας κανένα απολύτως όφελος και φθηνό ρεύμα για τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κάτι το οποίο βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια με εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος πάνω από 200%. Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι της Αργιθέας κινδυνεύουν να εκδιωχτούν από την περιοχή για να πάρουν σάρκα και οστά τα αιολικά πάρκα των ενεργειακών μονοπωλίων. Την ώρα που ο λαός μας είναι μπροστά στο ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η εγκατάσταση ΑΠΕ σε παραγωγικά εδάφη που μπορούν να παράγουν προϊόντα δημιουργεί νέους κινδύνους για τη διατροφή του λαού και την αυτάρκεια της χώρας μας σε είδη βασικής διατροφής.

Ταυτόχρονα, ενώ οι καλλιέργειες κάθε χρόνο είναι εκτεθειμένες στις φυσικές καταστροφές, τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο όλο το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας την περιοχή ξανά αθωράκιστη, ενώ τα έργα υποδομής για το πέρασμα των τεράστιου μήκους και όγκου οχημάτων προς την περιοχή του Τυμπάνου έγιναν μέσα σε λίγες μόλις μέρες, στοιχείο το οποίο μεταξύ άλλων δείχνει και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων».

Αλλά και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Καρδίτσας δηλώνει ότι θα πάρει μέρος στη σύσκεψη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ενώ καλούν τον λαό μας για τον χειμώνα που έρχεται, να την βγάλει με δελτία ρεύματος, από την άλλη θησαυρίζουν μονοπωλιακοί όμιλοι με την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας επισημαίνει πως «αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ο λαός είναι έρμαιο και μόνος του μπροστά σε φυσικά φαινόμενα και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών του αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ