Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ψηφίστηκε η παράδοση γης, αέρα και θάλασσας στα αρπακτικά των ΑΠΕ

Ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» για την «απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει πιο επιθετικά αυτό που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τη συστηματική κατεδάφιση σε ό,τι έχει απομείνει και «παρενοχλεί» έστω και ελάχιστα την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου στο περιβάλλον.

Οπως αναφέρεται στα ίδια τα κείμενα του νομοσχεδίου, οι ρυθμίσεις του είναι ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή «πράσινες μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βρουν γρήγορη και κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Γι' αυτό και οι όποιες διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που καταψήφισαν, ήταν στα δευτερεύοντα και στο «μοντέλο» που θα προωθηθεί το πράσινο «new deal» και πώς θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη «κοινωνική συνοχή»... για να περάσουν αυτοί οι βάρβαροι σχεδιασμοί.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ παρουσίασαν αναλυτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας στους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό ότι από τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι και μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης (ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης), «το νομοσχέδιο δεν παίρνει διορθώσεις, το καταγγέλλουμε και το απορρίπτουμε. Είναι σε συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020, τον οποίο ψήφισε, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί με ελαφρά πηδηματάκια από την αίθουσα, απέχοντας από την ψηφοφορία μόνο και μόνο για να κρύψει τη συμφωνία του σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο».

Επισήμανε ότι όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν «ανερυθρίαστα το παραμύθι της πράσινης ανάπτυξης και μάλιστα χωρίς δράκο, κατ' εντολή των επιτελείων της ΕΕ, ξένων και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, του ΣΕΒ, εκταμιεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό».

Ανέδειξε όμως ότι ευθύνη έχουν και οι περιφερειακές αρχές, όπως για παράδειγμα της Κρήτης, οι οποίες δίνουν άλλοθι σε αδειοδοτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα Αστερούσια Ορη, Ριζοκορφές του Ψηλορείτη, στο Μονοφάτσι, στη Σητεία, στην Ιεράπετρα, στο οροπέδιο Λασιθίου, καθώς και άλλες δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ