Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στους εργαζόμενους στα Μεταλλεία

Εξορμήσεις με το 4σέλιδο της ΚΟΒ Μεταλλείων Κασσάνδρας για την εξόρυξη χρυσού και τις θέσεις του Κόμματος

Εξορμήσεις στον λαό της περιοχής, σε Αρναία και Μεγάλη Παναγιά, με το 4σέλιδο του Κόμματος για τις εξορύξεις χρυσού, πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα η ΚΟΒ Μεταλλείων Κασσάνδρας και η ΤΟ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Μετέφεραν το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας, που από τα έγκατα της γης βγάζουν αμύθητο πλούτο. Στους κατοίκους της περιοχής που ανησυχούν με τη σημερινή κατάσταση, η οποία εγκυμονεί νέα δεινά για τους λαούς. Τους προέτρεψαν να τολμήσουν να μπουν στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ γιατί αυτό αποτελεί ασπίδα για το τώρα και ελπίδα για το αύριο.

Μέσα από το 4σέλιδο αλλά και με τις συζητήσεις που έγιναν μετέφεραν τη θέση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε αυτό να γίνει σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Ανέδειξαν ότι οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους, ακυρώνονται από ένα εχθρικό κράτος και μια οικονομία που λειτουργεί με κριτήριο την αύξηση των κερδών για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής

Μεταξύ άλλων στο 4σέλιδο αναφέρεται: «Ο χρυσός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέταλλο τόσο για την ευρεία εφαρμογή του στη βιομηχανία (ηλεκτρονική, ιατροφαρμακευτική, συστήματα αεράμυνας, καταλύτης κ.ά.) όσο και για τη λειτουργία του ως αποθεματικού των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Ο χρυσός στη Χαλκιδική ανέρχεται στους 160 τόνους (τα αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι περίπου 140 τόνοι). Το ασήμι, ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος της περιοχής είναι αναπόσπαστα στοιχεία της σύγχρονης βιομηχανίας. Μεταλλεύματα όπως ο χαλκός αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην εφαρμογή τους σε νέες τεχνολογίες όπως την κατασκευή μπαταριών ευρείας κλίμακας. Ενδεικτικό του μεγέθους του πλούτου της περιοχής είναι η αύξηση των τιμών του χρυσού τα τελευταία 50 χρόνια, από το 1970 που είχε 35 δολάρια / ουγγιά, έφτασε σήμερα στα 1.895 δολάρια / ουγγιά. Ολος αυτός ο πλούτος παράγεται από τους εργαζόμενους».

Το καπιταλιστικό κέρδος μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία

«Μπορούμε να ζήσουμε όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα. Σήμερα θα μπορούσαμε:

- Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

- Να ζούμε χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας και την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.

- Να μην αγωνιούμε αν θα πνιγόμαστε στην πρώτη βροχή και αν θα καιγόμαστε στον πρώτο καύσωνα.

- Να μη σηκώνουμε το βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο για τη διανομή των αγορών.

Και αντί να ζούμε έτσι, οι νέες γενιές όχι μόνο καταδικάζονται να ζουν πίσω από τις δυνατότητες της εποχής, αλλά ζουν με χειρότερους ακόμα όρους σε σχέση με τις παλιότερες.

Τι είναι όμως αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία;

Οποια πλευρά και αν εξετάσουμε, θα διαπιστώσουμε ποιοι και πώς θυσιάζουν τις ανάγκες μας στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα σύστημα ληστών».

Το παράδειγμα της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ»

«Τα χιλιοειπωμένα παραμύθια της εταιρείας στα μεταλλεία - αλλά και διαχρονικά των κυβερνήσεων που στηρίζουν με διάφορους τρόπους την επένδυση - για "νέες θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς και εργασιακή ειρήνη", για "προστασία του περιβάλλοντος" και τόσα άλλα καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουμε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας:

Τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, η εντατικοποίηση, το κλείσιμο του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες, οι απολύσεις εργαζομένων δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η μη πληρωμή προσαυξήσεων, ο σχεδιασμός για πολυειδικότητες και gps, η δουλειά και στην 3η βάρδια της Κυριακής, η αποτυχημένη προσπάθεια απόλυσης του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), κ.τ.λ.

Συνεχίζεται το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα όποια αποθέματα εφόσον εξορυχτούν δεν αναπληρώνονται και έτσι χάνεται οριστικά η δυνατότητα της μελλοντικής αξιοποίησης προς όφελος του λαού.

Επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο η περιοχή, το περιβάλλον, γενικά η ζωή του λαού της Χαλκιδικής με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ εταιρείας και κράτους. Ολόκληρη ουσιαστικά η περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής δεσμεύεται για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες για τα επόμενα 50 χρόνια και η "Ελληνικός Χρυσός" κατοχυρώνει την απόλυτη προτεραιότητά της έναντι οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας. Ο αιγιαλός, η παραλία, το λιμάνι στο Στρατώνι παραχωρούνται για αποκλειστική χρήση στην εταιρεία. Εξασφαλίζοντας παράλληλα την απόλυτη προτεραιότητα στη χρήση του νερού.

Ο λαός της περιοχής μένει ουσιαστικά απροστάτευτος απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα στη Χαλκιδική, με την πρόσφατη πλημμύρα στην Ολυμπιάδα με το ρέμα Μπασδέκη να υπερτονίζει την απόλυτη αναγκαιότητά τους. Την ίδια ώρα λειτουργεί από την εταιρεία χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα, το οποίο, το 1932 στην Ιερισσό, έχει δώσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Ταυτόχρονα, μέσα σε όλα αυτά, οι κάτοικοι της Στρατονίκης ζουν με την αγωνία των ρηγματώσεων, βλέπουν τα σπίτια τους να ραγίζουν επικίνδυνα από τα έργα της εταιρείας.

Οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους ακυρώνονται από ένα εχθρικό κράτος και μια οικονομία που λειτουργεί με κριτήριο την αύξηση των κερδών για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι που έχουμε απέναντί μας».

Εξηγείται ότι «το αφήγημα της "Ελληνικός Χρυσός" για τους αρνητικούς ισολογισμούς της, σε περίοδο όπου οι τιμές των μεταλλευμάτων καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, έχει σκοπό να πιέσει τους εργαζόμενους να ρίξουν τις απαιτήσεις τους. Σε μεγάλο βαθμό στην πράξη είναι όχι ζημιές αλλά κέρδη (!) για τη "μαμά" εταιρεία, τον όμιλο "ELDORADO GOLD", αφού δάνεισαν στη θυγατρική τους "Ελληνικός Χρυσός" το μαμούθ ποσό του 1 δισ. ευρώ και κάθε χρόνο πλέον κερδίζουν από τους τόκους.

Προκαλούν τους εργαζόμενους με αυτά τα αφηγήματα καθώς:

- Την περίοδο 2016 - 2020, με σχεδόν ίδιο αριθμό εργαζομένων, ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης υπερτετραπλασιάστηκε (από 38 εκατομμύρια ευρώ το 2016 στα 160 εκατ. ευρώ το 2020).

- Την ίδια περίοδο, ο όγκος των εξορυχθέντων μεταλλευμάτων αυξήθηκε κατά 260%.

Η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας όμως έγινε πάνω στις πλάτες των εργατών με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας και της ανασφάλειας που προκαλούν οι εκβιασμοί και τα σχέδιά τους για περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

Χρεοκόπησε με πάταγο το αφήγημα της "δίκαιης ανάπτυξης" της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και γενικά των κομμάτων που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα. Χρεοκοπεί όμως με πάταγο και η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" με όψιμους υποστηριχτές πέραν όλων των άλλων και το ΜέΡΑ25. Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος οδηγούνται κεφάλαια για επενδύσεις σε ορυχεία/μεταλλεία τύπου "Ελληνικός Χρυσός" για να παραχθούν οι σπάνιες γαίες και πολύτιμα μέταλλα όπως ο χαλκός, που απαιτούνται για τα "πράσινα" αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά κ.λπ. Μόνο στις Σκουριές, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. τόνους».

Η πρόταση του ΚΚΕ πατάει γερά στην πραγματικότητα

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν τη χώρα στο σφαγείο του πολέμου, που με σημαία την πολιτική της ΕΕ για την "πράσινη μετάβαση" αφήνουν αναξιοποίητες τις δυνατότητες της χώρας για παραγωγή φθηνής Ενέργειας και τον λαό στο έλεος της ακρίβειας.

Να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα.

- Γιατί το ΚΚΕ πιστεύει στη δύναμη και στην ικανότητα της εργατικής τάξης.

- Γιατί ο λαός μπορεί να ζήσει όπως του αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

- Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ πατάει γερά στην πραγματικότητα από το αντικειμενικό γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει αποδεδειγμένα σημαντικά ορυκτά και μεταλλεύματα. Γιατί διαθέτουμε ικανό εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένο χρόνια στα μεταλλεία της περιοχής, με μεγάλη παράδοση. Εξω από το πλαίσιο της εργατικής εξουσίας δεν μπορεί να χαραχτεί φιλολαϊκή εξορυκτική πολιτική, δεν μπορεί η εργατική τάξη να απολαύσει τον πλούτο που παράγει.

Γι' αυτό και είναι αποπροσανατολιστικό το δίλημμα "ναι ή όχι στην εξόρυξη". Είναι δίλημμα που ενισχύει τη διάσπαση του λαού της περιοχής, αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική ανάπτυξη με μοναδικό κριτήριο το όλο και μεγαλύτερο κέρδος.

Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, με ταυτόχρονη προστασία της ζωής μας και του περιβάλλοντος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση σας καλούμε να συμπορευτούμε στην πάλη ενάντια στην πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για:

- Ανατροπή όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου, παλιών και νέων μέτρων. Αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Προστασία όλων των ανέργων.

- Μείωση των ωρών εργασίας ιδιαίτερα στις ΒΑΕ, χωρίς μείωση του μισθού, και προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Καμιά απόλυση. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με διαρκή παρακολούθηση, από επιστημονικό προσωπικό, των επιπτώσεων της μεταλλευτικής εργασίας σε όλες τις ειδικότητες. Διαρκείς ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, δημιουργία παραρτήματος στη Χαλκιδική.

- Διαρκή παρακολούθηση των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, συνολικά στο περιβάλλον.

Να μη συμβιβαστούμε στη λογική του "μικρότερου κακού", που τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες. Να μη χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο, όπως χάσαμε ως τώρα δίνοντας στήριξη πότε στο ένα και πότε στο άλλο αστικό κόμμα, εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στο να πάει καλά η καπιταλιστική οικονομία. Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας, να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ