ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΩΝ «LIDL»
«Γολγοθάς» μετά τον τραυματισμό ακόμα και για στοιχειώδη ιατρική βοήθεια

«Σαν το σκυλί στ' αμπέλι» οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας

Τον τραυματισμό εργαζόμενης σε εργατικό «ατύχημα» και τον «Γολγοθά» που αντιμετώπισε προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL ΕΛΛΑΣ» Αττικής.

Πιο αναλυτικά, εργαζόμενη ταξινομήτρια στην κεντρική αποθήκη της «LIDL» στα Καλύβια Αττικής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, καταπλακώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Ιούλη από κιβώτια τα οποία μετέφερε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και το πρόσωπο. Αμέσως μετά, η εργαζόμενη «κλήθηκε από την εργοδοσία να αποφασίσει μόνη της πού και πώς θα μεταφερθεί για την παροχή πρώτων βοηθειών», καθώς αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι «οι ομάδες πρώτων βοηθειών και τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας για την περίπτωση ατυχήματος είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου».

Αρχικά, μεταφέρθηκε με ΙΧ (!) στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, από το οποίο παραπέμφθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο, με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη δομή οι απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και εξοπλισμός δεν υπάρχουν. Ετσι βρέθηκε ξανά πίσω στον χώρο της αποθήκης όπου, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «αφέθηκε μόνη της στον εξωτερικό χώρο διαλείμματος να περιμένει το πολυδιαφημιζόμενο ιδιωτικό ασθενοφόρο με το οποίο συνεργάζεται η "LIDL"». Τελικά μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Εκεί ενημερώθηκε ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε και ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό», πράγμα που έπρεπε να γίνει πάλι με δική της ευθύνη, αφού το ιδιωτικό ασθενοφόρο είχε αποχωρήσει!

«Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τα ίδια αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι», τονίζουν τα δύο σωματεία. Καταγγέλλουν την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την απουσία ενός δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μια περιοχή στην οποία δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η πείρα των σωματείων από την αποθήκη της «LIDL» είναι ενδεικτική, καθώς εκτός από τα εργατικά «ατυχήματα», το προσωπικό αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (ορθοπαιδικά, γυναικολογικά κ.ά.) λόγω των σκληρών συνθηκών δουλειάς, ενώ έχουν υπάρξει εργαζόμενοι που έπαθαν εγκεφαλικό ή έμφραγμα στον χώρο δουλειάς.

«Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους σε όλους τους χώρους δουλειάς, με σύσταση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας, κατάλληλα και επαρκή ΜΑΠ, στελέχωση και λειτουργία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Να διεκδικήσουμε από κοινού με όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής τη δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου και την άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε υποδομές και προσωπικό!», καταλήγουν τα σωματεία.

«Ναρκοπέδιο» το μεροκάματο των διανομέων

Την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγεθύνονται για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού μοντέλου του «συνεργάτη» υπογραμμίζουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, στον απόηχο ενός ακόμα θανατηφόρου «ατυχήματος» διανομέα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα (27 Ιούλη) ένας 30χρονος μετανάστης εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

«Ανά πάσα στιγμή ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στην ατέλειωτη λίστα νεκρών ή σακατεμένων που προκαλούν η υπερεντατικοποίηση, η έλλειψη κατάλληλων μέτρων προστασίας (ΜΑΠ) και φυσικά ο νόμος Χατζηδάκη που αναγκάζει τους "συνεργάτες" να ξεπερνούν και τις 12 ακόμα ώρες συνεχούς οδήγησης για να συμπληρώσουν αξιοπρεπές μεροκάματο», αναφέρει το επιχειρησιακό Σωματείο. Καλεί την εταιρεία «δημόσια να μας δηλώσει πόσες ώρες είχε την εφαρμογή της ανοιχτή» τη μέρα που έχασε τη ζωή του ο διανομέας.

Παράλληλα, επισημαίνει τις ευθύνες της εταιρείας αλλά και της κυβέρνησης, που δεν έχει καθορίσει με ΚΥΑ τα κατάλληλα ΜΑΠ που θα πρέπει να χορηγούν οι εργοδότες. Οπως σημειώνει, σε δύο πρόσφατα θανατηφόρα δυστυχήματα διανομέων το κράνος που τους χορηγείται «δεν κατάφερε να τους προστατεύσει», με αποτέλεσμα να χάσουν «και οι δύο τη ζωή τους από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε επίσης τη στάση της "e-food" να αγνοεί επιδεικτικά την ασφάλεια των εργαζομένων της, μη χορηγώντας τους κατάλληλα μέσα για την οδήγηση και την πλοήγηση και μη διαθέτοντάς τους τη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου», καθώς «στον βωμό των κερδών της η εταιρεία, μέσα από την εφαρμογή, εντατικοποιεί την οδήγηση με πληθώρα στρεσογόνων μηνυμάτων, καθιστώντας την εργασία ακόμα πιο επικίνδυνη».

«Ο κατάλογος των σακατεμένων και των σκοτωμένων μεγαλώνει σε καθημερινή βάση στη μάχη για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμά μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστιους κινδύνους. Επιβεβαιώνοντας ότι εργοδότες και κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές παρά μόνο κέρδη και ζημιές», επισημαίνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού. Οσον αφορά το μοντέλο του freelancing που προωθείται μέσω του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη, ξεκαθαρίζει ότι αυτό οδηγεί καθημερινά όλο και περισσότερους διανομείς «στο νοσοκομείο αλλά και στο νεκροταφείο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη στοχοποίηση του προέδρου του

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την επίθεση από την παράταξη της ΔΑΚΕ στο σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στοχοποίηση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, από την παράταξη της ΔΑΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά και την παρέμβασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ που στόχο έχει την «εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο παραδίδονται τα ναυπηγεία στην ONEX, χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των περισσότερων από 600 εργαζομένων σε αυτά.

Οπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, με την παρέμβαση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη «αποκαλύφτηκε η συμπαιγνία κυβέρνησης - ΟΝΕΧ - συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τους μισθούς, τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις, τις επαναπροσλήψεις, τις ασφαλιστικές εισφορές. Στοχοποιείται η προστασία των δικαιωμάτων ως "εγκληματική ιδεοληψία". Ευαγγελίζονται το ιδιωτικό συμφωνητικό, που έχει υπογράψει η πλειοψηφία του σωματείου με την ΟΝΕΧ. Ζητήθηκε να μπουν οι όροι του στο νομοσχέδιο και το αρνήθηκαν. Ο λόγος προφανής. Δεν θέλουν καμία δέσμευση προς τους εργαζόμενους.

Κυβέρνηση, "επενδυτές" και ο συνδικαλιστικός τους βραχίονας προωθούν τις επιδιώξεις τους με όλα τα μέσα. Γι' αυτό στοχοποιούν όποιον τους αποκαλύπτει. Το πραγματικό δίλημμα της κυβέρνησης είναι ή κλείνει το ναυπηγείο ή όλοι απολυμένοι με λευκή επιταγή στον επενδυτή.

Το νομοσχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, εκτρωματικές διατάξεις που προβλέπουν κούρεμα δεδουλευμένων οφειλών για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των υπόλοιπων δεδουλευμένων πέρα από αόριστες υποσχέσεις, όπως "το συντομότερο δυνατόν" και αφού ο νέος επενδυτής αναλάβει "ικανό αριθμό έργων". Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη των απολυμένων, πολύ περισσότερο με τους όρους, τις συμβάσεις και τα δικαιώματα που αυτοί έχουν σήμερα. Επιπλέον, οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον "εργατικές", δηλαδή εξομοιώνονται με αυτές οποιουδήποτε πιστωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανοποίησή τους.

Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου διαμορφώνει ένα "εργατικό δίκαιο" κατά περίπτωση, όπως συνέβη και με άλλες επιχειρήσεις, π.χ. ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατά παράβαση ακόμη και της σημερινής πετσοκομμένης εργατικής νομοθεσίας. Διαμορφώνονται νόμοι κατά παραγγελία των επενδυτών, στους οποίους παραδίδονται επιχειρήσεις απαλλαγμένες από χρέη προς εργαζόμενους και Δημόσιο, αλλά και από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Είναι νόμοι - πιλότοι και για άλλους κλάδους και πρέπει να σημάνει συναγερμός.

Οι παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικές, αφού θεωρεί πρότυπο για την ανάπτυξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας αυτό του Νεώριου, εκεί που βασιλεύουν η εργολαβία και η εντατικοποίηση, η απουσία Συλλογικών Συμβάσεων.

Η κυβέρνηση σε συνέχεια των αποφάσεων και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παραδίδει άδεια από εργαζόμενους τα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου στους λεγόμενους επενδυτές πετώντας κυριολεκτικά στον δρόμο 1.200 στη ΛΑΡΚΟ, 800 στον Σκαραμαγκά και 600 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο νόμος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι έκτρωμα. Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, που εξαθλιώνει περαιτέρω τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να καταγγείλουν τη στάση της ΔΑΚΕ που στοχοποιεί τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, θυμίζοντας τις μεθόδους των χρυσαυγιτών. Να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν τα σωματεία Μετάλλου, τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου».

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν βγάλει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» και το ίδιο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Ενας νεκρός στην Κορινθία, δύο τραυματίες στη Μαγνησία

Τη ζωή του έχασε ένας 30χρονος αλλοδαπός εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή Κυρά Βρύση Ισθμίας, όταν καταπλακώθηκε από σίδερα, και υπέκυψε στα τραύματά του. Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο μεταξύ, τον τραυματισμό δύο εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ στον Αλμυρό καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Οι εργαζόμενοι «τραυματίστηκαν ενώ εκτελούσαν εργασίες συντήρησης σε μηχανολογικό εξοπλισμό σε τμήμα του εργοστασίου, χωρίς την αναγκαία επίβλεψη εργοδηγού ή εξειδικευμένου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού και χωρίς οποιαδήποτε οδηγία εργασίας σχετικά με ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ