Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΩΝ «LIDL»
«Γολγοθάς» μετά τον τραυματισμό ακόμα και για στοιχειώδη ιατρική βοήθεια

«Σαν το σκυλί στ' αμπέλι» οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας

Τον τραυματισμό εργαζόμενης σε εργατικό «ατύχημα» και τον «Γολγοθά» που αντιμετώπισε προκειμένου να λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL ΕΛΛΑΣ» Αττικής.

Πιο αναλυτικά, εργαζόμενη ταξινομήτρια στην κεντρική αποθήκη της «LIDL» στα Καλύβια Αττικής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, καταπλακώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Ιούλη από κιβώτια τα οποία μετέφερε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και το πρόσωπο. Αμέσως μετά, η εργαζόμενη «κλήθηκε από την εργοδοσία να αποφασίσει μόνη της πού και πώς θα μεταφερθεί για την παροχή πρώτων βοηθειών», καθώς αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι «οι ομάδες πρώτων βοηθειών και τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας για την περίπτωση ατυχήματος είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου».

Αρχικά, μεταφέρθηκε με ΙΧ (!) στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, από το οποίο παραπέμφθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο, με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη δομή οι απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και εξοπλισμός δεν υπάρχουν. Ετσι βρέθηκε ξανά πίσω στον χώρο της αποθήκης όπου, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «αφέθηκε μόνη της στον εξωτερικό χώρο διαλείμματος να περιμένει το πολυδιαφημιζόμενο ιδιωτικό ασθενοφόρο με το οποίο συνεργάζεται η "LIDL"». Τελικά μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Εκεί ενημερώθηκε ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε και ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό», πράγμα που έπρεπε να γίνει πάλι με δική της ευθύνη, αφού το ιδιωτικό ασθενοφόρο είχε αποχωρήσει!

«Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τα ίδια αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι», τονίζουν τα δύο σωματεία. Καταγγέλλουν την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, τις τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την απουσία ενός δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μια περιοχή στην οποία δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η πείρα των σωματείων από την αποθήκη της «LIDL» είναι ενδεικτική, καθώς εκτός από τα εργατικά «ατυχήματα», το προσωπικό αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (ορθοπαιδικά, γυναικολογικά κ.ά.) λόγω των σκληρών συνθηκών δουλειάς, ενώ έχουν υπάρξει εργαζόμενοι που έπαθαν εγκεφαλικό ή έμφραγμα στον χώρο δουλειάς.

«Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους σε όλους τους χώρους δουλειάς, με σύσταση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας, μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας, κατάλληλα και επαρκή ΜΑΠ, στελέχωση και λειτουργία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Να διεκδικήσουμε από κοινού με όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής τη δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου και την άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε υποδομές και προσωπικό!», καταλήγουν τα σωματεία.

«Ναρκοπέδιο» το μεροκάματο των διανομέων

Την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγεθύνονται για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού μοντέλου του «συνεργάτη» υπογραμμίζουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, στον απόηχο ενός ακόμα θανατηφόρου «ατυχήματος» διανομέα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα (27 Ιούλη) ένας 30χρονος μετανάστης εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

«Ανά πάσα στιγμή ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί στην ατέλειωτη λίστα νεκρών ή σακατεμένων που προκαλούν η υπερεντατικοποίηση, η έλλειψη κατάλληλων μέτρων προστασίας (ΜΑΠ) και φυσικά ο νόμος Χατζηδάκη που αναγκάζει τους "συνεργάτες" να ξεπερνούν και τις 12 ακόμα ώρες συνεχούς οδήγησης για να συμπληρώσουν αξιοπρεπές μεροκάματο», αναφέρει το επιχειρησιακό Σωματείο. Καλεί την εταιρεία «δημόσια να μας δηλώσει πόσες ώρες είχε την εφαρμογή της ανοιχτή» τη μέρα που έχασε τη ζωή του ο διανομέας.

Παράλληλα, επισημαίνει τις ευθύνες της εταιρείας αλλά και της κυβέρνησης, που δεν έχει καθορίσει με ΚΥΑ τα κατάλληλα ΜΑΠ που θα πρέπει να χορηγούν οι εργοδότες. Οπως σημειώνει, σε δύο πρόσφατα θανατηφόρα δυστυχήματα διανομέων το κράνος που τους χορηγείται «δεν κατάφερε να τους προστατεύσει», με αποτέλεσμα να χάσουν «και οι δύο τη ζωή τους από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».

Αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε επίσης τη στάση της "e-food" να αγνοεί επιδεικτικά την ασφάλεια των εργαζομένων της, μη χορηγώντας τους κατάλληλα μέσα για την οδήγηση και την πλοήγηση και μη διαθέτοντάς τους τη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου», καθώς «στον βωμό των κερδών της η εταιρεία, μέσα από την εφαρμογή, εντατικοποιεί την οδήγηση με πληθώρα στρεσογόνων μηνυμάτων, καθιστώντας την εργασία ακόμα πιο επικίνδυνη».

«Ο κατάλογος των σακατεμένων και των σκοτωμένων μεγαλώνει σε καθημερινή βάση στη μάχη για το μεροκάματο, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμά μας είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστιους κινδύνους. Επιβεβαιώνοντας ότι εργοδότες και κυβερνήσεις δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές παρά μόνο κέρδη και ζημιές», επισημαίνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού. Οσον αφορά το μοντέλο του freelancing που προωθείται μέσω του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη, ξεκαθαρίζει ότι αυτό οδηγεί καθημερινά όλο και περισσότερους διανομείς «στο νοσοκομείο αλλά και στο νεκροταφείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ