Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Ξετσίπωτη στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο «ξήλωμα» της πενθήμερης εργασίας

Με τη συναίνεσή της η κυβέρνηση επεκτείνει τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του ρεπό, που ισχύουν ήδη στα ξενοδοχεία

Νέα επεισόδια στο ...σίριαλ του «ξηλώματος» της πενθήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό προσθέτουν το υπουργείο Εργασίας, οι εργοδότες και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ).

Το προηγούμενο διάστημα, λίγες μέρες αφότου πανηγύρισε για την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης στα επισιτιστικά καταστήματα ως υποχρεωτικής, το υπουργείο είχε εκδώσει εγκύκλιο στην οποία προέβλεπε ότι ο εργαζόμενος «δύναται να ζητήσει» τον επιμερισμό των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι μέρες αντί για πέντε «για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Μάλιστα, το σκεπτικό της σχετικής εγκυκλίου παρουσίαζε προκλητικά την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως ...ευνοϊκότερη ρύθμιση (!) που μπορεί να ζητήσει ο εργαζόμενος. Χτες, με νέα απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας κήρυξε υποχρεωτική μια προσθήκη στην εν λόγω Σύμβαση που ενταφιάζει το πενθήμερο στο όνομα της υποτιθέμενης ...κατοχύρωσής του.

Συγκεκριμένα, στη Σύμβαση προβλέπεται «πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης». Ομως πλέον ορίζεται σαφώς πως οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους.

Μάλιστα, τη σχετική προσθήκη αναφορικά με τον χρόνο εργασίας «συμφώνησαν και υπέγραψαν οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών». Η επίμαχη προσθήκη φέρνει και στη Συλλογική Σύμβαση του Επισιτισμού τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί στη Σύμβαση των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και έχει αναγκάσει χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν επτά μέρες τη βδομάδα.

Οι ξενοδόχοι όμως και η Διοίκηση της ΠΟΕΕΤ παρουσιάζουν ξετσίπωτα την κατάργηση του ρεπό ως ρύθμιση υπέρ των εργαζομένων! Η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης «αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο» και «λειτουργεί υπέρ» των εργαζομένων, αναφέρει η προσθήκη στην οποία συμφώνησαν και το υπουργείο έσπευσε να προσυπογράψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ