ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΛΑΚΩΝΙΑ - ΑΤΤΙΚΗ
Πολλές φωτιές και χτες

Πυροσβέστης στο νοσοκομείο και πολίτης με εγκαύματα στο Σχίνο

Από τη φωτιά στην Πύλο Μεσσηνίας
Από τη φωτιά στην Πύλο Μεσσηνίας
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σχίνος Πύλου στη Μεσσηνία εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι, ενώ να εκκενώσουν τα σπίτια τους κλήθηκαν οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου λόγω της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά μαινόταν σε δάσος και απειλούσε διάσπαρτες οικίες που βρίσκονται στην περιοχή. Ετσι, με μήνυμα από το «112» κλήθηκαν οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου να μετακινηθούν προς Πήδασο. Ενας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε, και ένας πολίτης, ιδιοκτήτης στάβλου που κάηκε, υπέστη εγκαύματα.

Σημειώνεται πως ορατός ήταν ο κίνδυνος επέκτασης του μετώπου στο καταφύγιο άγριας ζωής λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, και γι' αυτό στο σημείο όπου μαινόταν η πυρκαγιά επιχειρούσαν 65 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος δρούσαν 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Αργότερα η φωτιά ήταν σε ύφεση, αλλά η επιχείρηση για την πλήρη κατάσβεσή της συνεχιζόταν.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλύβια Γυθείου, όπως και σε δασική έκταση στη γέφυρα Αλφειού στον Πύργο Ηλείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης στο Γύθειο συμμετείχαν 27 πυροσβέστες με 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 αεροσκάφη. Σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου στο ύψος των διοδίων της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε εκδηλωθεί σε οικοπεδικούς χώρους και έκαιγε χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Βάλια Κάλντα

Δεκατρείς μέρες χρειάστηκαν μέχρι να οριοθετηθεί η φωτιά που συνεχίζει να καίει στον Εθνικό Δρυμό στη Βάλια Κάλντα, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οριοθετήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η φωτιά καίει στη θέση Τσακατούρα, ανάμεσα στη Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα. Είναι έρπουσα, καίει χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα. Πρόκειται για αρκετά δύσβατο σημείο, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες μαζί με 7 άνδρες από το νεοσύστατο Τμήμα δασοκομάντος που εδρεύει στα Ιωάννινα.

Κάτοικοι και τοπικές αρχές έχουν κάνει εκκλήσεις για να αποσταλεί το ειδικό ελικόπτερο «Erickson s-64» για να συμβάλει στην κατάσβεση, ενώ θυμίζουμε πως το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης προχώρησε σε παρέμβαση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση της φωτιάς.

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΗΤΕΡΑ» ΙΛΙΟΝ
Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου «λόφοι» τα ξερά κλαδιά

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, «λόφοι» από κλαδιά, κορμούς και πευκοβελόνες υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα» στο Ιλιον, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Ο όποιος καθαρισμός ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στα δέντρα, έγινε μετά από τη σχετική παρέμβαση που έκανε το Σωματείο Εργαζομένων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υφυπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, στο Παράρτημα. Ωστόσο, τα ξερά κλαδιά και οι πευκοβελόνες που ντανιάστηκαν, αποτελούν εύφλεκτο υλικό όσο δεν απομακρύνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) τον έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία και ακόμα δεν έχει γίνει.

ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πυροσβεστικό σταθμό με έξοδά τους έφτιαξαν οι κάτοικοι

Κάτοικοι της Κρυοπηγής στη Χαλκιδική δημιούργησαν με δικά τους έξοδα έναν «πυροσβεστικό σταθμό» άμεσης επέμβασης, ώστε να εξοπλίσουν με νερό την Πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ επίσης μπορεί να επιχειρήσει και αυτόνομα.

Το γεγονός σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της παντελούς έλλειψης στοιχειωδών μέτρων πυροπροστασίας από το κράτος.

«Ολες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει έχουν διαπράξει διαχρονικό έγκλημα. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση, δηλαδή της πρόληψης από την καταστολή. Διατήρησαν σε χαμηλά, εξευτελιστικά επίπεδα τα κονδύλια για τη δασοπροστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία με τραγικές ελλείψεις, τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό τόσο πανελλαδικά όσο και στον νομό Χαλκιδικής», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή άλλο ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο λαός δοκιμάστηκε τις προηγούμενες μέρες για πολλοστή φορά από καταστροφικές πυρκαγιές ανά τη χώρα. Σε μια σειρά περιοχές που έγιναν "στάχτη" υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη δήθεν ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού».

Η ΤΕ Χαλκιδικής απαιτεί από την κυβέρνηση την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης για μέσα και υλικό για την Πυροσβεστική, άμεσες προσλήψεις πυροσβεστών και υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας στο νομό Χαλκιδικής, «που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η υποστελέχωση πυροσβεστών και υπαλλήλων είναι σε τραγικά επίπεδα». Και καταλήγει: «Δεν είναι δυνατόν να βάζουν από την τσέπη τους λεφτά οι κάτοικοι της περιοχής για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Τώρα να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στην πυροπροστασία».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα σε Λήλαντα και Μεσσάπιο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας κατέθεσε Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Παρασκευή 29 Ιούλη ζητώντας ενημέρωση για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των ποταμών Λήλαντα και Μεσσάπιου όπως επίσης και την ανέγερση της γέφυρας των Φύλλων δύο χρόνια μετά τις μεγάλες καταστροφές.

Στα ερωτήματα του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστα Μπασδέκη, που μετέφερε την οργή και την αγωνία των κατοίκων ρωτώντας «πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα;» και «πότε θα αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι;» ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Κελαϊδίτης είπε πως αυτό «είναι μία ερώτηση που κανένας δεν μπορεί να την απαντήσει»!

Στην Ερώτηση η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες της περιοχής τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν τελειώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν. Κι αυτό αφορά το σύνολο της διευθέτησης από τον ορεινό όγκο μέχρι τις εκβολές των ποταμών. Θα έπρεπε να έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα γιατί ο κίνδυνος πλημμυρών είναι πολύ μεγάλος. Περιφέρεια και κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθούν πολύ σύντομα και με άμεσο τρόπο ώστε να διευθετηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης από τις πηγές ως τις εκβολές των ποταμών Λήλαντα και Μεσσάπιου. Οσον αφορά τη γέφυρα των Φύλλων, έχει χαθεί εδώ και δύο χρόνια και οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν παρά τις συνεχείς εξαγγελίες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της Περιφέρειας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Ληλαντίου και των Μεσσαπίων που μέσα από τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών παλεύουν για να πραγματοποιηθούν άμεσα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη ροή του Λήλαντα και του Μεσσάπιου αντίστοιχα, για αποζημιώσεις στο 100% όλων των πληγέντων».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές στον Αποκόρωνα

Για τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των Αρμένων στον Αποκόρωνα Χανίων, που κινητοποιούνται και διεκδικούν την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των πηγών των Αρμένων και την ελεύθερη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών σε αυτές, τοποθετήθηκε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλέκος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης που έκανε για την προστασία των πηγών των Αρμένων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Ειδικότερα, κατήγγειλε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι αμφισβητείται η ελεύθερη, ανεμπόδιστη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών στις πηγές Αρμένων και αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία των πηγών που βρίσκονται σε έναν τόπο ιδιαίτρρου φυσικού κάλλους και από τις οποίες υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Αποκόρωνα. Η περιβαλλοντική τους αξία είναι ανεκτίμητη, για το πλήθος φυσικών οικοσυστημάτων που συντηρούν, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για έναν χώρο με ιστορική αξία.

Ο Αλ. Μαρινάκης υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών για την έλλειψη προστασίας των πηγών. Συγκεκριμένα, από το 2004 υπάρχει απόφαση απαλλοτρίωσης του περιβάλλοντος χώρου των πηγών, η οποία με ευθύνη κράτους και Τοπικής Διοίκησης δεν έχει εφαρμοστεί. Επιπλέον, με συνυπευθυνότητα κεντρικού και τοπικού κράτους δεν λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί σε Αρμένους και Στύλο, που είναι απαραίτητοι για την ολοκληρωμένη προστασία των πηγών από ρύπανση.

Τόνισε, ακόμη, ότι ενώ θα έπρεπε να απαγορεύεται οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στον χώρο των πηγών των Αρμένων, διαχρονικά οι κυβερνήσεις νομοθετούν για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Συνυπεύθυνες είναι και η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές που αποδέχονται, υλοποιούν και εξειδικεύουν αυτήν την πολιτική που προκαλεί τα λαϊκά προβλήματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων των Αρμένων και του ευρύτερου Αποκόρωνα για:

- Τη διασφάλιση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα και της ελεύθερης, ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πηγές του Πλατάνου στους Αρμένους.

- Την προστασία της ποιότητας των πηγών από ρυπογόνους παράγοντες.

- Την υλοποίηση της απόφασης για απαλλοτρίωση της παρακείμενης ιδιοκτησίας και την απόδοση του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χώρου σε όλο τον κόσμο.

- Την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, με κριτήριο το όφελος του λαού και όχι των επενδύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ